Dieta Montignaca

Cześć dziewczyny, czy któraś z Was stosowała może dietę Montignaca? Słyszałam, że jest bardzo skuteczna i nie przynosi efektu jojo tak jak. np. dieta Dukana. Czy macie jakieś fajne przepisy na dietę Montignaca(w szczególności chodzi mi o pomysły na śniadania i kolacje ;-) Pozdrawiam dzięki!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Dieta Montignaca

A mogę spytac dlaczego płatki owsiane na noc !!? przecież to same węglowodany...stokrota - kukurydziane to tzw. shit :P bardzo sztucznie robione, na żadnej diecie ani bez diety bym nie polecała....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ups..tyle gaf w jednym wpisie:((

myslalam,ze mozna laczyc warzywa z brazowym ryzem (taka potrawke z ryzem i piersia kurczaka i warzywa moglabym jesc non stop) no ale jak nie mozna..

czyli rozumiem,ze na sniadanie moglabym jesc owoc, 2sniadanie chleb z dzemem, twarogiem, warzywami, badz jogurt liht jogobella..

na obiad piers i z warzywami badz makaron/ryz ciemny z warzywami a na kolacje np. platki owsiane z chydym mlekiem (?) a platki kukurydziane mozna? a platki owsiane z jogurtem naturalnym mozna?

musze zrobic dzisiaj jakies zakupy by rozpoczac diete a nie wiem kompletnie co kupic:/
przepraszam,ze tak mecze z tymi pytaniami..

możesz sama upiec chleb, mąki są w marketach, Bomi, musi być typ 1850 i więcej. chleb jemy tylko do godz. 12

Ser to tłuszcz a chleb to węgiel, nie mieszamy ich, dżem musi być słodzony fruktozą a nie cukrem!!!

na obiad pierś plus warzywa ok, ale bez ryżu!!! ryż-węgiel a pierś tłuszcz!!

Maślanki owocowe mają w składzie cukier, czytaj etykiety!!!!

Owoce tylko rano przed śniadaniem.

Olusia- dziekuje za wytlumaczenie:-)

czyli jesli upieke (ooo! jeszcze nigdy tego nie robilam) chleb z maki pp (gdzie mozna taka kupic? ) do tego jakis twarozek, badz ser zołty, badz dzem truskawkowy, jakis ogorek,pomidor - z tego moge zrobic sniadanie w pracy tak?

w domu zjadlabym jablko badz inny owoc (ze skorka)jak tu wyczytalam, procz bananow,winogron

a na obiad - moglabym np.gotowana piers z kurczaka z wazywami? albo podsmazana piers z warzywami i brazowym ryzem?

na kolacje np.platki owsiane z maslanka owocowa?

a jakbym byla glodna to czy moglabym podjesc sobie jakis owoc miedzy posilkami?

Stokrotka pamiętaj tylko, że chleb tylko z mąki z pełnego przemiału, chleb jest węglowodanem, czyli łączysz go tylko z węglowodanami takimi jak dzem, twaróg, możesz nałożyć serek wiejski Linessa z Lidla, pastę np z ciecierzycy czy soczewicy,albo po prostu warzywa.

Ja piję i herbatę i kawę ale... teraz przeszłam na zbożówkę, herbaty wypijam dwie w ciągu dnia.

dla ~ja

RYBA PO GRECKU
Filet z dorsza np. lub mielona rybka w formie kotlecików ( do mielonej ryby daję jajko, trochę granulatu sojowego, natka pietruszki, czosnek, sól, pieprz) smażę na patelni na oleju, na osobnej patelni podsmażam cebulę(5-6 szt.) zalewam koncentratem, troszkę soli, pieprzu, ziele angielskie i liść laurowy, duszę pod przykryciem, potem do miseczki przekładam cebulę na to ryba i przykrywam cebulą.

Pstrąg w galarecie
Pstrąga gotuję koło godziny w warzywach, wyjmuję, obieram z mięsa, mięso rozkładam do miseczek, gorący wywar przez sitko przelewam do ok. litrowego słoika, wsypuję 2 łyczki żelatyny i mieszam do rozpuszczenia, zalewam rybę.

Dziś dzień 29 i mam 8,7 kg mniej, jeszcze 20 ;-)

Dziekuje za opowiedzi:-)

i tu takze ponawiam pytanie Lidki, z czym moge chleb jesc? i ile tego chlepa tzn ile kawalkow- czy tylko np. 1-2 czy tyle bym sie najadla?

herbaty nie mozna- to dla mnie straszne bo kiedy jest tak zimno ja non stop je pije:( kawy nie ruszam wiec ok..

a co mozna pic na "cieplo" z napojow?

jak radzicie sobie w pracy z jedzeniem?

Z czym łączycie chleb najczęściej?

stokrotka możesz śmiało zjeść rano jabłko lub jakiś inny owoc (z wyjątkiem banana, ananasa oraz winogron), co do herbaty to w I fazie nie powinno się jej pić (podobnie jak i kawy, ew. bezkofeinową - np. jacobs day&night czy jakoś tak;) ). Pieczywo możesz jeść zarówno orkiszowe jak i żytnie, ale niestety nie możesz go łączyć z wędliną z kurczaka:( wędlinę w ogóle najlepiej jeść jak najmniej przetworzoną (np. pierś z kurczaka wędzoną), ale niestety z chlebkiem jej skonsumować żadnym nie można w tej diecie :( Pamiętaj, że chleb można jeść tylko rano :) Powodzenia i witam w gronie odchudzających się montignatowiczek :)

czesc Dziewczyny, chcialabym do Was dolaczyc tak sobie mysle...mam pare kilo nadto..a do tego niedoczynnosc tarczycy i hashimoto..moze przy tej diecie uda mi sie zrzucic troszke :-)

w zwiazku z tym,ze musze przygotowac sie do tej diety - zwlaszcza w produkty to zancze ja od wt bo jutro na zakupy..

musze duzo poczytac o tej diecie bo kompletnie nie wiem od czego zaczac..

jesli wstaje o 5.30 a normalnie jem sniadanie o 9 w pracy to czy moge przed praca zjesc - jablko? a jak to jets z herbata? mozna pic owocowe herbapolu?
pieczywo orkiszowe mozna? a do tego np. wedline z kurczaka?

olusia30 błagam daj mi przepis na rybę po grecku mm i tego pstrąga w galarecie, bo zaraz uschnę :)))

Ja jem zawsze tak: 8 rano I śniadanie - owoce, 9 - II śniadanie, 12 -jogurt jogobella brzoskwiniowy light, 15 obiad i 19 kolacja :)

A o której jecie swoje posiłki??

GŁÓWNE ZASADY METODY

1. Nigdy nie łącz produktów o wysokim IG z tłuszczami w jednym posiłku
2. Unikaj jedzenia produktów węglowdanowo-tłuszczowych / pełne mleko, czekolada, awokado,
    wątróbka, orzechy laskowe, herbatniki
3. Na początek spróbuj jeść dwa węglowodanowe posiłki i jeden tłuszczowy lub odwrotnie.
4. Zachowujemy odstępy miedzy posiłkami: 3 godziny po węglowym, 4 po tłuszczowym.
5. Jemy co najmniej 3x dziennie, nie omijamy posiłków
6. Pieczywo, pełnoziarniste, z mąki z pełnego przemiału (typ 1850, 2000), tylko na śniadanie.
7. Nie jemy produktów z cukrem (sacharozą) - uwaga na jogurty
8. Nabiał tylko, do 1,5 % ale lepiej trzymać się 0%.
9. Eliminujemy zupełnie z diety ziemniaki pod każda postacią
10. Eliminujemy zupełnie biały ryż
11. Makaron tylko al dente lub razowy
12. Owoce jemy na czczo, najlepiej ze skórką, minimum pół godziny przed śniadaniem.
13. Owoce jagodowe można łączyć w posiłkach węglowodanowych. (np. makaron z truskawkami i jogurtem)
14. Węglowodany to (chleb z mąki z pełnego przemiału, makaron z mąki durum, ryż brązowy, granulat sojowy).
15. Tłuszcze to (mięso, sery żółte, całe jajo (białko można do węgli), ryby, oleje i oliwy).
16. Nie jemy puszkowanych warzyw z wyjątkiem pomidorów - bez cukru oczywiście.
17. Z warzyw nie jadamy: ziemniaków, bobu, gotowanej marchwi, buraków, kukurydzy, pasternaku.
18. Z owoców nie jadamy: arbuzów, bananów, ananasów, rodzynek - winogrona.
19. Oczywiście nie jadamy słodyczy, produktów z cukrem, wątpliwych wędlin i parowek (połączenie tłuszczy ze świńskimi dodatkami, typu skrobia, cukry, glutaminian sodu) białej maki i produktów z niej, alkoholu (wyjątek czerwone, wytrawne wino po posiłku tłuszczowym).
20. Warzywa można łączyć i w posiłkach węglowodanowych i w posiłkach tłuszczowych, wyjątkiem są tutaj warzywa strączkowe, które nadają się tylko do połączeń z węglowodanami, mam na myśli: soję, soczewice, groch, fasolę.
21. Rezygnujemy z kofeiny, a jeśli to niemożliwe to pijemy kawę bezkofeinową.
22. Ogranicz spożywanie "złych" tłuszczów /nasyconych/, na korzyść "dobrych" /nienasyconych/
23. W czasie posiłku nie pij wody, nie pij tez bezpośrednio przed posiłkiem
24. Nie spiesz się, przeżuwaj dokładnie każdy kęs
25. Przygotowuj soki owocowe w domu, bezpośrednio przed spożyciem
26. Całkowicie wyeliminuj słodzone napoje gazowane
27. Jedz warzywa bogate w błonnik: sałatę, pory, bakłażany itp.
28. Między posiłkami pij wodę mineralną niegazowaną - od 1,5 do 2 litrów

ok Kochane też chcę tak pięknie chudnąć i potrzebuję paru wskazówek :)

Jeśli miałabym zacząć to od czego? Co muszę wiedzieć? Jakie są najważniejsze zasady tej diety??
Ile posiłków dziennie się je?
Wiem że co 3 godz, ale od samego rana (wstaję o 6.00 załóżmy że o 6.30 zjem śniadanie później posiłki o 9.30, 12.30, 15.30, 18.30 21.30 - bo chodzę spać o 22.00??) do pójścia spać czy jest może ustalona ilość posiłków?
Co można jeść w pierwszym etapie tej diety?
Ile można jeść na każdy posiłek??
Jak jest z napojami?
Czy się coś liczy (jak np. w dietach z odpowiednią liczbą kcal się liczy kcal w ciągu dnia)??
Jak nie mam możliwości czegoś ugotować można zastąpić taki posiłek czymś "gotowym" co można szybko kupić??

wpierw zjadasz Wase z dżemem a potem sałatkę...jako jeden posiłek

ja się trzymam ale słodycze jem niestety i waga stoi ale przynajmniej nie idzie w gore ;) więc efekt jest :P

a to wtedy nie wyjdzie jako dodatkowy posilek? niby trzeba sie trzymac 3 posilkow. ale wracam na ta diete bo mnie zazdrosc zezre. 23 dni i 8 kg... marzenie:)

Ewa gratuluję!!!!!

Lidka jak nie możesz razem z warzywami jeść to zjedz najpierw warzywa a potem wase.
Ja się zajadam ostatnio rybą po grecku.

U mnie po 23 dniach diety równe 8 kg mniej :-))

Kurcze ale mi zal jak teraz was czytam, takie fajne wyniki a ja odpuscilam. Zjadlam jeden kawalek ciasta i poszlooo... Dajcie jakies przepisy pomysly na dania, mi bylo ciezko to wymyslac. no i nie pasowaly mi do wszystkiego warzywa. Np wasa z dzemem z fruktoza i warzywa. no jakie warzywa do dzemu pasuja?:)

książki nie mogę polecic bo nie czytałam
ale moge sie pochwalic że schudłam 6kg w jakis miesic :)

którą książkę polecacie osobie myślącej o tej diecie?? Chciałabym pzreczytać zanim zacznę dietę, ale nie wiem po którą najlepiej sięgnąć :/

Inne tematy z forum

Ovarin - która zaszła po nim w ciaże? (41 odpowiedzi)

Staram się i staram i nic :( Lekarz zdiagnozował u mnie PCOS, stąd brak ciązy :( Pocieszał że to...

Wakacje z dziećmi (116 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

Fajne gry (planszowe, zręcznościowe) dla 5-7-latków (88 odpowiedzi)

Dziewczyny - może napiszecie jakie gry sprawdzają się w przypadku Waszych dzieci? Po które często...