Re: Dieta Montignaca
GŁÓWNE ZASADY METODY
1. Nigdy nie łącz produktów o wysokim IG z tłuszczami w jednym posiłku
2. Unikaj jedzenia produktów węglowdanowo-tłuszczowych / pełne mleko, czekolada, awokado,
wątróbka, orzechy laskowe, herbatniki
3. Na początek spróbuj jeść dwa węglowodanowe posiłki i jeden tłuszczowy lub odwrotnie.
4. Zachowujemy odstępy miedzy posiłkami: 3 godziny po węglowym, 4 po tłuszczowym.
5. Jemy co najmniej 3x dziennie, nie omijamy posiłków
6. Pieczywo, pełnoziarniste, z mąki z pełnego przemiału (typ 1850, 2000), tylko na śniadanie.
7. Nie jemy produktów z cukrem (sacharozą) - uwaga na jogurty
8. Nabiał tylko, do 1,5 % ale lepiej trzymać się 0%.
9. Eliminujemy zupełnie z diety ziemniaki pod każda postacią
10. Eliminujemy zupełnie biały ryż
11. Makaron tylko al dente lub razowy
12. Owoce jemy na czczo, najlepiej ze skórką, minimum pół godziny przed śniadaniem.
13. Owoce jagodowe można łączyć w posiłkach węglowodanowych. (np. makaron z truskawkami i jogurtem)
14. Węglowodany to (chleb z mąki z pełnego przemiału, makaron z mąki durum, ryż brązowy, granulat sojowy).
15. Tłuszcze to (mięso, sery żółte, całe jajo (białko można do węgli), ryby, oleje i oliwy).
16. Nie jemy puszkowanych warzyw z wyjątkiem pomidorów - bez cukru oczywiście.
17. Z warzyw nie jadamy: ziemniaków, bobu, gotowanej marchwi, buraków, kukurydzy, pasternaku.
18. Z owoców nie jadamy: arbuzów, bananów, ananasów, rodzynek - winogrona.
19. Oczywiście nie jadamy słodyczy, produktów z cukrem, wątpliwych wędlin i parowek (połączenie tłuszczy ze świńskimi dodatkami, typu skrobia, cukry, glutaminian sodu) białej maki i produktów z niej, alkoholu (wyjątek czerwone, wytrawne wino po posiłku tłuszczowym).
20. Warzywa można łączyć i w posiłkach węglowodanowych i w posiłkach tłuszczowych, wyjątkiem są tutaj warzywa strączkowe, które nadają się tylko do połączeń z węglowodanami, mam na myśli: soję, soczewice, groch, fasolę.
21. Rezygnujemy z kofeiny, a jeśli to niemożliwe to pijemy kawę bezkofeinową.
22. Ogranicz spożywanie "złych" tłuszczów /nasyconych/, na korzyść "dobrych" /nienasyconych/
23. W czasie posiłku nie pij wody, nie pij tez bezpośrednio przed posiłkiem
24. Nie spiesz się, przeżuwaj dokładnie każdy kęs
25. Przygotowuj soki owocowe w domu, bezpośrednio przed spożyciem
26. Całkowicie wyeliminuj słodzone napoje gazowane
27. Jedz warzywa bogate w błonnik: sałatę, pory, bakłażany itp.
28. Między posiłkami pij wodę mineralną niegazowaną - od 1,5 do 2 litrów
0
0