Dlaczego lekarze unikają cesarskiego cięcia?

Jak to jest? Moja żona także się kwalifikuje, dzisiaj pokłóciłem się o to z lekarzem (osobny temat ich podejście na Zaspie).

Coś mi się wydaje, że NFZ nie chce im płacić za CC, dążą do porodów naturalnych za wszelką cenę! Czasem nawet zagrożeniem życia i zdrowia.

To jest skandal. Jak to jest z tym NFZ i płatnościami za pacjentkę? W TV w Suwałkach była jakaś afera i mówili to samo, że lekarze kombinują jak mogą ze względów na finanse szpitala. Czy to prawda?

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Re: Dlaczego lekarze unikają cesarskiego cięcia?

Krew mnie zalewa jak czytam: "...chciałabym kolejne dziecko też rodzić przez CC." Później się dziwicie, że lekarze lewych zaświadczeń nie chcą respektować i wogóle z takimi babami nie chcą rozmawiać.
Proszę uwierzcie, że jak trzeba to zrobią CC bez dłuższego zastanowienia. Ja jestem przykładem gdzie taką decyzję podjęli bardzo szybko i dobrze bo uratowali mi życie i mojemu dziecku. Jednak żadnej kobiecie nie życzę CC - to najprawdziwsza na świecie operacja i wielki szok dla dziecka. Nie mogę zrozumieć dlaczego tak modna zrobiła się cesarka? Tak to każdy boi się operacji, a na cesarkę się pchają, PARANOJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

powracając do tematu... ja miałam cc na zaspie z powodu ułożenia pośladkowego córci. Lekarz prowadzący wysłał mnie do szpitala 2 tygodnie przed datą porodu ale najpierw odesłali mnie przyszłam w terminie porodu i odrazu mnie przyjeli na CC. Moje wrażenia, jestem bardzo szczęśliwa że moja córcia tak przyszła na świat i jest cała i zdrowa. Ja po 8 godzinach od CC poszłam o własnych siłach pod prysznic (wcześniej mi mówiono że muszę się jak najszybciej zmusić by wstać) na drugi dzień gdy przyszedł do nas mąż ja byłam po kąpieli, zrobiłam sobie makijaż itp chciałam iść do domu tak dobrze się czułam, a z nudów rozwiązywałam krzyżówki :-). Naprawdę nie żałuję i chciałabym kolejne dziecko też rodzić przez CC.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nigdy nie siedziałam ze skulonym ogonem i gdybyś mnie poznała to wiedziałbyś,że nie jestem z "tych" naiwnych ale do "jasnej Anielki" nie traktujmy wszystkich jak najgorszych sku...eli bo może się to na nas samych zemścić.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Maggi lepiej ogon skulic i siedziec cicho??? a potem jak tragedia sie wydazy to leciec do tvnu zeby reportaz zrobili???

Jestem za tym aby walczyc o swoje a nie grzecznie przytakiwac, jakby bylo wiecej takich ludzi jak ponury to ten nasz kraj inaczej by wygladal-lepiej!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ponury to ciebie porąbało, w tak pięknym dniu - dniach kiedy to los obdarował cię tak pięknym dzieckiem- któremu to życzę szczęścia w całym życiu- ty wypisujesz jakieś wybacz pierdoły i chcesz zepsuć tan jak myślę najpiękniejszy dla ciebie i twojej rodziny czas. Zastanów się czy warto przez całe życie wymyślać ludziom, nie możesz cieszyć się swoim szczęściem. Ja dostałam dzisiaj najpiękniejsze życzenia na świecie z okazji...przeczytaj je i zastanów się czy warto obrażać ludzi ???

Poznaliśmy smak szczęścia, to wszystko dzięki Tobie.
Jak szanować i kochać innych, nie myśleć o sobie.
Droga ciociu z podziwem patrzymy na Ciebie,
Jesteś szczęśliwa, Twe oczy błyszczą jak gwiazdy na niebie.
Chęć życia i szacunek jakim ludzi darzysz,
Wróci do Ciebie i wszystko spełni się o czym marzysz.
Twe serce gorące jak słońce rozgrzewa nasze dusze,
Twój uśmiech słodki jak karmel przegania dziką głusze.
Rozsiewasz drobne ziarna szczęścia wokół Siebie,
Promieniejesz u boku ukochanej jak tęcza na niebie.
Oby nigdy miłość i zdrowie Cię nie opuściło,
A dobro, które dajesz wszystkim - do Ciebie wróciło.
By serce i usta zgodnie to samo mówiły,
Wszystkie najskrytsze marzenia Twoje się spełniły.

iNo i nie lepiej być sobą???

Maggi i coś ci się porąbało - od wysyłania do więzienia jest sędzia, a nie szeregowy policjant :)

No ale widzę taką masz znajomość przepisów. Najpierw poczytaj art. 212 kodeksu karnego, a potem się wypowiadaj :)

A gdzie widzisz te oszczerstwa? No nie mogę. No to zgłaszaj, spotkamy się w Sądzie. Jestem bardzo ciekawy jak uzasadnisz swoją opinię sędziemu :)

Jeżeli nie posiadasz własnego zdania, całe życie jedynie przytakujesz (także lekarzom), to cóż....

Do KAMY - pielęgniarki a na położniczym położne myją i dezynfekują ręce według zasad a lekarze od przypadku do przypadku, a zresztą obojętnie co napiszę to i tak Ponury wszystkich wyśle do więzienia ( a na marginesie za co niektóre oszczerstwa to on powinien odpowiadać karnie).

kobiety w polsce powinny miec wybor czy chca cc szy sn!
to tak jak z decyzja o operacji plastycznej, piersi czy odsysaniu tluszczu.
nie chce rodzic sn bo chce zeby okolice intymne wygladaly jak przed porodem. poza tym porod jest dla mnie obrzydliwa sprawa i nie chce przez to przechodzic wiec dlaczego sama nie moge zadecydowac jak chce rodzic??? co miesiac ogromna kasa idzie na sluzbe zdrowia z moje pensji wiec powinnam miec wybor co do porodu!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ale komu dzieje się krzywda?

Widzisz Ponury, jak dzieje Ci się krzywda to robisz "pospolite ruszenie" a jak ktoś inny ma problem to jeździsz po nim jak po....:)

Ja również miałam CC. I miałam przeciwskazania. Nie byle jakie, gastroshisis. Moja operacja przebiegła sprawnie szybko, bez komplikacji, a połóg zdecydowanie trwał krócej niż 6 tygodni.
Najgorzej było do ściągnięcia szwów, ale podejrzewam że chyb bez różnicy czy ma się je w KROCZU czy na brzychu. Acha, mimo że tyję i chudnę dość często mój brzuch ma się dobrze.

A teraz do rzeczy. Nie rozumiem dlaczego wiecznie powtarza się kobiecie że MUSI. Dlaczego nie daje się jej wyboru. Proszę Was, tych operacji nie wykonują studenci lecz wyspecjalizowani lekarze. A odsetek powikłań jest identyczny z nową grypą.

Chciałabym aby przestano traktować ciężarne kobiety jak inkubatory, by przestał istnieć stereotyp iż jeśli chce mieć CC to będzie złą i wyrodną matką.
Jeśli już wszyscy tak zgłębiają minusy CC to poczytajmy ile minusów ma SN, tyle samo. Dlatego, kobieta powinna mieć ostateczną decyzję co z jej ciałem będzie się działo.

popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

A mnie się marzy taka jawność i jasna sytuacja - masz wskazania do cesarki - robimy ją bez szemrania,nie masz,a chcesz - płacisz i to nie mało i podpisujesz odpowiedni papier,że wiesz,na co się decydujesz.Pieniądze są legalne i opodatkowanie i idą na potrzeby szpitala..Dzięki temu masz wybór i możesz wszystko przemyśleć..Napatrzyłam się w pracy na dzieciaczki po porodzie SN,kiedy cesarki nie było,albo była za póżno....Napatrzyły się i moje koleżanki i jak na razie wszystkie rodziły przez CC...a ja ..na razie nie jestem jeszcze mężatką,więc o tym nie myślę,wiem tylko że to wszystko wcale nie jest u nas takie proste..owszem CC to poważna operacja,ale powikłania po porodzie SN czasem również są bardzo poważne,zwłaszcza dla dziecka,tylko o tym się jakby mniej mówi....

w górę!

Okruszek licze, że pielegniarki przekaża podziekowania dalej :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

kama a lekarze Cie nie dotykali? tylko pielęgniarki?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

kama, dobre- ha ha ha ;)

Ha to skoro pielegniarki czytują to forum to ja BARDZO DZIEKUJE WSZYSTKIM ZA GRATISOWEGO GRONKOWCA!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Położnych tym nie obarczałem. One mają swoją robotę i chwała im za w większości to, co robią!

I tak od decyzji i informacji o zdrowiu pacjenta jest lekarz.

a ja zawsze myslałam, ze lekarze nie maja z tym problemu-wrecz przeciwnie...

Jak ja rodziłam to szastali ofertami cesarki!!!!!

Moze za duzo ich było ostatnimi czasy...

P.S. Nie smiem myslec, jak postepuja z kobietami,ktorych mezowie siedza jak gapy i czekaja na zaufanych lekarzy i ich ruch!Boziu!!!!!!

Inne tematy z forum

Przedszkole 49 Miś, ul. Śląska - proszę o opinie. (28 odpowiedzi)

Drogie mamy, napiszcie proszę jakie są Wasze doświadczenia z tym przedszkolem. Będę bardzo...

ładne meble dla dzieci "Meblik" (78 odpowiedzi)

Wczoraj byłam w fajnym sklepie z mebelkami dla dzieci. Bardzo mi się podobały i chyba skuszę się...

Pierwsze dni w przedszkolu - przyzwyczajanie (51 odpowiedzi)

Dziewczyny, naczytałam się w necie, że warto stopniowo wydłużać pobyt dziecka w przedszkolu. No...