Dlaczego pracodawca wymaga wykształcenia wyższego?

Nie chodzi tu oczywiście o oczywiste zawody, tylko np. praca biurowa/budżetówka. Zamyka mi to wiele drzwi i bulwersuje. Po maturze wyjechałam za granicę szkolić języki. Posługuję się biegle dwoma obcymi. Jestem zaradna, biegła w programach komputerowych, reklamie, social mediach. Jako osoba "bez wykształcenia" zostałam kierownikiem dużego zespołu w prywatnej firmie. Tam właściciel był niezwykle mądry. Sądził ludzi po umiejętnościach, nie po wykształceniu. Niestety zmarł i firma została zlikwidowana. Szukam aktualnie pracy i do wielu miejsc nie mogę aplikować ze względu na brak ukończonych studiów. W moim najbliższym otoczeniu nie muszę szukać daleko, znam mnóstwo osób po studiach, które nie znają języków, nie potrafią się zarejestrować do lekarza on-line, bądź zmienić tuszu w drukarce. Na studiach aktualnie z tego, co słyszę wystarczy zapłacić i czasem się pojawić. Hej, pracodawcy! Dajcie szansę ludziom z wiedzą i umiejętnościami!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Re: Dlaczego pracodawca wymaga wykształcenia wyższego?

W polskich warunkach wymóg studiów wyższych odsiewa ci to z rekrutacji sporo ledwo co piśmiennego plebsu. Takie są realia i jeden wyjątek nie zmieni świata. Jak jesteś taka dobra to dlaczego nie zrobisz sobie choćby zarządzania zaocznie? Poznasz trochę metod, łykniesz trochę wiedzy i nie będziesz odpadać w procesach zatrudniania ludzi na ciekawsze stanowiska. Przecież sama piszesz, że wystarczy zapłacić i czasem się pojawić. Z twoimi umiejętnościami ukończyłabyś je przecież z wyróżnieniem. Mylę się?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Niektórzy uważają, że ludzie bez studiów mogą być mniej odpowiedzialni :(
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Co to są oczywiste zawody? Czy mam rozumieć, że w biurach i budżetówce pracują ludzie bez wykształcenia? Jeśli uważasz, że wystarczy zapłacić i czasem się pojawić, to się mylisz. Kto weryfikował Twoje umiejętności? Jeśli masz tylko maturę, to za daleko nie zajedziesz.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum

e-sport (5 odpowiedzi)

co sadziecie o suplementach dla gamerow? czy faktycznie sa one skuteczne? czy na prawde...

Psychologia wskazuje wzór człowieka. (13 odpowiedzi)

Psychologia wskazuje wzór człowieka. Według której człowieka, który nie ma empatii, pasji i...

Muza musi grać. (2536 odpowiedzi)

:) Dobrze jest jak gra, (co by nie zabrzmiał tytuł wątku zbyt autorytatywnie)....