Dlaczego wynajęcie mieszkania studentowi tyle kosztuje?

Opinie do artykułu: Dlaczego wynajęcie mieszkania studentowi tyle kosztuje?.

Nasz poniedziałkowy tekst o studentach protestujących przeciwko właścicielom mieszkań, oferujących niski standard i oczekujących wysokich opłat, wywołał lawinę komentarzy i maili do naszej redakcji. Pisali głównie właściciele mieszkań. Zdecydowaliśmy się na publikację listu od pana Piotra, który z ekonomiczną precyzją tłumaczy, z czego wynikają rynkowe stawki najmu.W poniedziałek zamieściliśmy list naszego czytelnika, studenta, który bardzo krytycznie pisał o zwyczajach panujących na rynku ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

tak, tak, tak jak i nie kazdy kibol to bandyta, przeciez niektorzy oddaja krew

i organizuja zbiorki pieniedzy na wakacje dla sierót, albo za darmo maluja domy dziecka.
a i tak kazdy ich wrzuca do jednego worka z bandytami.
tak wiec cicho siedz tam wyksztalciuchu ze wsi'
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Po co tu wieśniaki przyjeżdżacie?

Miałem w pracy "kolegę" studenta z zaupia - Chełmno.

Kasy nie miał nigdy, papierosy brał zawsze od kogoś, a jak miał swoje to żydził i chodził sam palić nie częstując nikogo.

Typowy złodziej zapalniczek, gdy się mu dało ognia, odruchowo chował zapalniczke do kieszeni, gdy się ktoś upomniał - oddał, ale często mu się udawało 'ukraść'.

Papieru toaletowego nigdy nie kupił (jak sam przyznał) - zawsze z pracy wynosił rolki.

To samo jak był wypad po pracy do knajpy na piwo, zawsze wbijał się na krzywy ryj.

Ktoś szedł sikać - podpijał ludziom piwo.

Ubrania stare, lumpiaste, nieogolony, nieprzyjemnie pachniało od niego.

Wieśniacki styl.

Raz zaprosił do "siebie" do wynajętego mieszkania, na popijawe.

Oczywiście mieszkanie "oficjalnie" tylko on wynajmował, ale jeszcze 3 inne osoby tam mieszkały nieinformując właściciela.

W mieszkaniu syf, brud, smród, popiół, blaty kuchenne zalane, kibel o*****y, ciuchy i pościel na podłodze.

Oczywiście dzień w dzień picie.

A studiowanie ograniczało się do chodzenia na uczelnie co drugi wikend.

Oraz kucie całą noc przed egzaminami.

A tak na codzień - chlanie, palenie marihuany, imprezy.

Po tygodniu już wypłata przepita - telefon do mamy by "pomogła" i wpłaciła z 1500.

Opisałem jeden przypadek, a znam takich przypadków bardzo wiele.

Jeśli wiejskie buraki zjawiacie się raz na 2 tyg na uczelni i na egzaminy, to po co wy nam tu?

Siedzcie sobie w waszych wsiach i jeździjcie 2x w miesiącu.

Przysięgam, że wielu studentów to gorsza hołota niż dresy ze stadionu.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 6

Nie wszyscy studenci są tacy sami!

Nie rozumiem, dlaczego widzę tylko, że student jest wygodny bądź, że są brudasami!? Nie wszyscy są tacy sami! Znam wielu studentów, których inni wynajmujący polecają, ba! nawet naprawiają szkody w mieszkaniach które nie powstały z ICH WINY! Opamiętajcie się ludzie, najlepiej widzieć wady w innych tylko.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

aw15

solidarność społeczna z czasów komuny, po zwycięstwie solidarności pisanej , nie wiadomo dlaczego z dużej litery, skończyła się. Jest wolny rynek, mata co chcieliśta.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

hmm... spekulacja?

wieczny wzrost cen starzejących się mieszkań? Kiedyś te wspaniałe bloki trzeba będzie w końcu rozebrać i co wtedy stanie się z takimi lukratywnymi inwestycjami?
Kolejny analfabeta ekpnomiczny albo spekulant.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 6

Mieszkania studentom sie nie wynajmuje.

Wszystko w temacie
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

no fakt - ja tez emeryt

Ale ja jeszcze duzo mogę, tylko potrzebuję dobrego przywódcy z jajami - jednego ale dobrego.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

a kogo jakiś zapyziały wrak obchodzi
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

Brawo i jeszcze raz brawo!

Szanowny Panie studencie.
Olszynka to jest wiocha w Gdańsku.
A tam mieszkanie wielkości 50 m2 to cena około 100 tys.
I wilgoć, podtopienia a czasami brak gazu i kanalizacji.
Więc niech pan nie pieprzy o wartości mieszkań we Wrzeszczu bo to stolec prawda.
Jak Pan chce to wynajmę Panu M2.
1200 PLN.
W środku miasta.
Bez dodatkowych opłat.
Szukaj w ogłoszeniach.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie, bo takie "babunie" to nic innego jak wrzód na d*pie. Kiedyś szukałem mieszkania z kolegą ze studiów - obaj normalni, bez nałogów, raczej domatorzy niż jacyś imprezowicze i znaleźliśmy jakieś tam 2 pokojowe. Dzwonimy, wszystko super, ładnie, pięknie, a w końcu starsza babka pyta: "a kto będzie wynajmować to mieszkanie?" - no to mówię że 2 studentów, a ta na to: "a to broń boże, ja to tylko dziewczynki". To jest normalne? No chyba nie. Takie "babunie" to może na początku i fajne, ale jak człowiek chce mieć własne życie to na dłuższą metę się nie da, a wiem co mówię. I nie chodzi mi tu o imprezy i wracanie nad ranem, ale o zwyczajne marudzenie z nudów takich starszych osób.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

Na siedem osób wyjdzie po około 500zł za 10m2...

....czyli około 50zł za 1 m2.....a niby ceny średnie za wynajem to 25zł.....to co?.....dwa razy drożej niż przeciętna?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pewnie armatury i białego montażu w całości w odwecie też nie było...?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Miewałam podobnie

i to nie ze studentami. Raz wynajęłam samotnej kobiecie z dzieckiem. Na początku miło, potem okazało się, że dzieciak jednak ma tatusia. Z psem amstafem i skłonnością do niepłacenia w terminie. Po wszystkim oczywiście konieczny był remont. Wynajem mieszkania to jednak inwestycja wysokiego ryzyka.
popieram tę opinię 32 nie zgadzam się z tą opinią 0

to że nie ma tanich mieszkań na wynajem wynika z socjalizmu tzn podatki i regulacje tzn. trudno wyrzucić za niepłacenie lub dewa

...w usa za niezapłacenie czynszu na czas bez dogadania się z właścicielem na następny dzień idziesz po odbiór rzeczy do magazynu lub leżą na ulicy ... dlatego dużo tanich mieszkań na wynajem
pozdrawiam
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

na pocieszenie jak to jest w Anglii

W Polsce wynajem mieszkań jest nieopłacalny,właśnie sprzedałam mieszkania bo miałam dość upominani się co miesiąc o pieniądze.
we wrześniu wynajmowałam córce studentce mieszkania w Anglii, i tak umowa na 11 miesięcy (potrzebuje tylko 10) płatność za rok z góry, plus kaucja 1 miesiąc, plus ubezpieczenie. wszystko płatne na konto właściciela przed otrzymaniem kluczy.
to dopiero biznes. także w Polsce studenci mają za dobrze, darmowe studia bez zobowiązań i tanie kwatery.
na takich warunkach nasz kraj długo się nie udźwignie.
Pozdrawiam,
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 1

wow!

naloty! to jego chata i moze sobie do niej wpasc.

a co, macie syf i sprzatacie tylko przed przyjsciem wlasciciela, jak wszyscy?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

a może dlatego, że przykładowo na całym PG jest 2800 miejsc w akademikach, a studentów ponad 24 tyś ?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

BGZ Optima

oferuje lokaty 4%
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dlaczego wynajęcie mieszkania tyle kosztuje?

Jak to dlaczego? Bo takie są prawa wolnego rynku. Niech żyje wolny rynek! Tako rzecze muj guru.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2