Dlaczego wynajęcie mieszkania studentowi tyle kosztuje?

Opinie do artykułu: Dlaczego wynajęcie mieszkania studentowi tyle kosztuje?.

Nasz poniedziałkowy tekst o studentach protestujących przeciwko właścicielom mieszkań, oferujących niski standard i oczekujących wysokich opłat, wywołał lawinę komentarzy i maili do naszej redakcji. Pisali głównie właściciele mieszkań. Zdecydowaliśmy się na publikację listu od pana Piotra, który z ekonomiczną precyzją tłumaczy, z czego wynikają rynkowe stawki najmu.W poniedziałek zamieściliśmy list naszego czytelnika, studenta, który bardzo krytycznie pisał o zwyczajach panujących na rynku ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

OK ale..

OK ale nie wliczajmy w wynajem kosztów kredytu bo to jest kapitał a nie koszt.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

zobacz w jaki sposob 'imprezuja' w wynajetych mieszkaniach, oraz w jakim stanie je po sobie zostawiaja jak sie wyprowadzaja - potem odpowiedz sobie sam.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Co macie do przyjezdnych?

Dlaczego tak nie podoba się wam, że przyjeżdżają tu studenci z Warmii i Mazur?
Dlaczego tak boicie się o konkurencję na rynku pracy, jeśli Wy "tubylcy" uważacie się za lepszych, lepiej wychowanych, grzecznych i trzymających porządek, lepiej wykształconych?

Jestem ciekawy jak studenci z 3miasta zachowują się na stancjach w innych miastach?

Nie szeregujcie studentów/ osoby pracujące do jednej grupy. Z doświadczenia wiem, że osoby z małych miejscowości zachowują się niejednokrotnie lepiej niż osoby z dużych miast.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 9

Sposób na imprezującą studencką hołotę.

U mnie w okolicy tacy mieszkaja co chodzą spać o 4-5, wieczorami non stop muzyka leci, te glupie france plotkuja na glos, chichraja sie i piszczą.

Ja o 5 wstaje do roboty, uchlam okno, stawiam na parapecie radyjko i na caly regulator puszczam radio maryja. I wychodze do pracy - wracam z pracy to wylaczam.
Sam nie slucham (w upie mam pis, torun i caly kosciol), robie to by uprzykrzyc zycie zwyrodnialym dziewuchom.
A ze moi sasiedzi to moherowe dziadki, to im radyjko nie przeszkadza... :)
Za to lewackim studentom przeszkadza (z tego co wiem jedna do jakiejsc lewackiej-feministycznej mlodziezowki nalezy), wiec dziala.

Zadzialalo, teraz gdy widze i slysze przez okno ze u nich glosno jest gdy sie klade spac (22-23) to otwieram okno, gwizdam i stawiam radyjko - widzac to natychmiast sie uciszaja :)
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

Szukając mieszkania widzisz jego stan

Nie pasuje, idę dalej. Skąd te teksty o pleśniach, meblach i innych przypadłościach? Przecież to jest ważna decyzja na dłuższy okres czasu. Jeśli jest mowa o niemożności mieszkania w wakacje, to samo - szukam dalej.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

To chyba studenci czegoś nie zrozumieli.

Co z tego, że wypłaty przychodzą 8 albo 10 albo 20? To nie ma znaczenia, jak się umawiam że ma być na koncie 5 to ma być 5. Nie wiedziałeś przy wynajmie jak się umawialiśmy? A skoro wiedziałeś, że Ci taki termin nie pasuje to trzeba było zaproponować inny.
A myślisz, że skąd ta pleśń? Właściciel to zrobił? Przecież właściciel tam nie mieszka tylko wynajmuje więc to pewnie zrobił poprzedni najemca bo mu się sprzątać i wietrzyć nie chciało bo zawsze to za niego rodzice robili. A po oddaniu mieszkania nie raczył tego usunąć bo niby jak to on ma robić? Niech robi właściciel. A pralka się zepsuła? Może ze starości a może ze względu na złą eksploatację bo mamusia studentowi zawsze prała i student nie wie jak to się robi. A jak chcesz mieszkać cały rok to zapraszam do mnie-ja szukam takich co będą mieszkać jak najdłużej.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wiem - ale z tego co napisał ....

mniemam, że ma podobną sytuację.

Zdrowe podejście - nieruchomość ma się utrzymać, na zyski z niej się poczeka (sporo lat).

Dobra sposób, ale daleko

można polecieć na studia do Mozambiku, tam są tanie kwatery. Egzotyczny dyplom też dobrze wyglądałby na CV, a nie same UG, PG.

Ciekawe

To może odwróćmy cały temat. Napisz może w takim razie jakiego mieszkania szukasz/szukałaś (ile pokoi, jaki standard, dzielnica, metraż, piętro itp.) i ile byłabyś w stanie za nie zapłacić (kaucja, czynsz za wynajem, czynsz do wspólnoty, eksploatacja, telewizja, internet, telefon itp.).
Może jak zdefiniujesz ten swój cud. A co do nieekonomicznego ogrzewania to cóż, często jest to temat nie do przeskoczenia bo akurat w mieszkaniach trudno jest samemu zamontować takie ogrzewanie jakie by się chciało. O tym decyduje najczęściej wspólnota, spółdzielnia albo też deweloper w trakcie budowania osiedla. Właściciel niewiele może z tym zrobić.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

kiedyś była stancja - teraz Neptun park - takie czasy

a kupić ? taniej wyjdzie, 120tys. na Ujeścisku
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie pasuje - wypad do akademikow.

Jeszcze cieply obiadek tam dostaniecie.
Źle? To placcie i nie marudzcie.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Co masz na myśli?

Co wg Ciebie oznacza, że właściciele wymagają nie wiadomo jakich pieniędzy? Gdzie jest dla Ciebie ta granica? Jakie pieniądze za wynajem są wg Ciebie normalne a jakie zbyt wysokie?
Ja zawsze zadaje sobie pytanie, które sugerujesz i odpowiedź jest twierdząca ponieważ wynajmuję mieszkanie w którym sam mieszkałem.

Sami niszczycie a potem narzekacie ze wszystko rozwalone.

Co? Moze mam z wami tam siedziec 24/7 jako konserwator i wszystko po was naprawiac?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

ktoś napisał studenta nie stac na kredyt

ale rodzice którzy ładują 1500zł w kawalerkę na Zaspie dostaną kredyt, a i w razie czego jak syn się ożeni do do majątku odrębnego pójdzie, jak zona zostawi po 2 latach. 1500zł to rata kawalerki a nawet 2 pokoi na Morenie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Co ty marudzisz? Państwo zapewnia dach nad glowa studentom - sa AKADEMIKI.

A to co zrobie, za ile wynajme swoje wlasne prywatne mieszkanie to moja sprawa i nic ci do tego.
Wy je niszczycie, to musze miec kase zeby sprzatac po was ten chlew.

a

Ale jak nie pisałem do Ciebie tylko do "a".

przyszla elita chyba w Mc Donaldzie, Pizzeriach, KFC, infoliniach bankowych na umowy zlecenie i 3/4 etatu.

takie marne kierunki jakie wy studiujecie sie wam nigdy do niczego nie przydadza.
dzis co 2ga jest psycholog, a wydzwania z orange z durnymi ankietami albo zasmieca ulice ulotkami.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Chyba sznowni właściciele mieszkań czegoś nie zrozumieli.

Oferują mieszkania z pleśnią za wyjątkowo wygórowane pieniądze. Meble, które się rozlatują przy normalnym użytkowaniu. Podłoga, która się rysuje, a to chyba oczywiste, że się porysuje, bo student ma biurko i krzesło. Zaniżony czynsz, a potem opłaty z kosmosu. Zepsuje się pralka, a oni przez kilka tygodni nie odbierają telefonu. A jak chcę mieszkać cały rok, bo mam pracę, to nieeee, na wakacje wynocha, bo sobie pozarabiam na turystach. Obrazka ze świętym nie wolno zdjąć ze ściany, bo mamusia właściciela go tam powiesiła. Opłaty na koncie do piątego, a wiadomo, że wiele wypłat przychodzi koło 8go. Itd itp.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 7