Do Usera - zapytanie !!

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
ja chciałam się zapytać (może zaproponować) czy nie byłoby możliwości stworzyć na forum takiej opcji "pamiątkowej galerii", chodzi o to, żeby każdy forumowicz, który już będzie po ślubie i będzie chciał umieścić swoje zdjęcie ślubne na forum z datą zaślubin, żeby mógł to zrobić ;))
wiem, że na niektórych czatach czy forach jest taka możliwość .......
pozdrawiam ;))

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Do Usera - zapytanie !!

bardzo dobry pomysł Nacheba - jestem ZA. Dla mnie byłoby to szczególnie przydatne, bo nie wybraliśmy jeszcze fotografa...

Della napisał(a):

> bardzo dobry pomysł Nacheba - jestem ZA. Dla mnie byłoby to
> szczególnie przydatne, bo nie wybraliśmy jeszcze fotografa...
>
>
bylo by fajnie , ale z tego co wiem niemozliwe . Probowalem cos podobnego zrobic , tzn galerie stalych bywalcow forum towarzyskiego .w odpowiedzi przeczytalem ze zdjecie mozna umiescis w profilu ...
Domyslam sie ze najwiekszy problem to umieszcenie zdjec w necie , proponuje zakladac na onecie konto www i z tamtad robic linki na forum (z kad inad to po 6 miesiacach nie zagladania na konto www usowaja zawartosc wiec zdjecia nie beda wisiec cala wiecznosc )

ok, w takim razie poszukam sama jakiegoś rozwiązania i jak coś wykombinuję, to dam znać ;))

image

Hmm z tego co wiem, to kolejnym problemem mogą byc prawa autorskie, para nie ma praw autorskich do zdjec, więc nie może ich umieszczać na internecie w miejscach publicznych bez zgody fotografa, ktory moze nie zyczyc sobie zeby jego zdjęcia kursowały po roznych stronach.( choc i tak wszęcie pelno ich kursuje:) ..choć to najczesciej sa linki do stron tych fotografów.

ale beznadzieja, to jak któraś z Was będzie chciała sprzedać suknię przez interent to nie będzie mogła zamieścić fotki ???

ufff, dobrze że mi fotki będzie robił mój brat ;))

image

o, znalazłam swoją starą fotkę w necie, ciekawe czy się uda ją tu umieścić ?? tylko jak sie uda, to proszę oficjalnie USERA o usunięcie później tej fotki ;)))
wklejam:

o kurcze, wkleiło się, no to teraz już wiem co zrobić ;)))

USER, kasuj moje foto................

image

o udało się :) jak to zrobiłaś???

Nacheba - jestes bardzo ladna :):):) Czyli sie udalo :):)

o kurcze, dzięki...........ale to stare foto, hihihi ;)))
USER kasuj fotkę ;))

sory dopiero co zajrzalem do weselnika /// ladniutka jestes :-))))

dzięki User ;)) za koplement jak i za usunięcie fotki, jakby mój ukochany się dowiedział, że wkleiłam swoje foto ......... to oj....... ;))

image

no kiedys umieściłam foto w galerii na czacie i teraz je odszukałam, ale juz wiem co, jedna z nas musi zrobić stronke www i tam umieścimy nasze fotki, a z tej stronki będziemy wklejać tutaj, jesli ktos jest chętny :)))
musze opracować jakiś patent ;))

ja nie potrafię robić stronek www :( ale chętnie klwję swoje zdjątko jak już będzie tak stronka :)

Trochę przesady jest z tymi prawami autorskimi. To mam się pytać o pozwolenie fotografa jak będę chciał pokazać zdjęcia ze swojego ślubu?:)

no z tego wynika, że tak - a jak to jest, kliszy tez nie dostaniecie ??
czyli jak będziecie chcieli zrobić sobie odbitki to nic z tego ?????

Przesada! Ten fotograf prawdopodobnie nie pamięta Was i nie poznałby własnych zdjęć:)

też tak uważam, ale co z ta kliszą ?? ktoś wie czy fotograf oddaje młodej parze kliszę czy zabiera dla siebie ??

Niestety z tym jest duży problem czasami. Znajomi chcieli żeby fotograf zgrał im wszystkie zdjęcia robione w studio na płytkę (te których odbitek nie zamówili sobie do tzw. albumu), to w ogóle nie chciał o tym słyszeć, a cenę za odbitkę zaśpiewał sobie taką, że im szczeny poopadały. Próbowali negocjować, ale zanim coś z tego wyszło było włamanie do zakładu, ukradziono komputer i tyle swoich zdjęć widzieli.

ja właśnie słyszałam od znajomych, że fotograf nie daje kliszy :( a nasz daje nam wszystkie negatywy i do tego jeszcze za dodatkową opłatą oczywiście wszystkie zdjątka na płytce! A wydaje mi się, że skoro fotograf sprzedaje mi swoją usługę razem ze zdjęciami, to są już one tylko i wyłącznie moją własnością!!! Ale może ja się mylę???

Po prostu trzeba wszystko wcześniej dokładnie uzgodnić i spisać. Wtedy nie ma pola do nadużyć.

Nie mylisz się, a jeżeli nie chce oddać lub sprzedać kliszy to znaczy, że ma zamiar zarabiać na odbitkach.

Zdjęcia są Twoją własnoscią, ale nie prawa autorskie do wykorzystywania, bo nie Ty jestes autorem zdjeć. Zdjęcia mozesz powielać z klicz, zdjeć cyfrowych itp, ale nie mozes zumieszczać ich w galeriach publicznych, wysyłać na konkursy, nie mozes zdawać ich np kamerzyście zeby powplatał je w film, sprzedawac ich do gazet itp:) Co do kliszy to wszystko zalerzy od fotografa, są tacy co dają klisze lub skany + wszystkie zdjęcia cyfrowe na CD i mozesz do woli kopiowac. A są też tacy co daja tylko w albumie i jezeli chcesz zrobić sobie następne np dla rodziny to muszisz zamawiać je u fotografa i słono za to bulić. Ja naszczescie dostaję wszystko na płytach cd wiec bedę mogla wywoływac do woli:) Jednak wlasnie co do tych praw autorskich to jest fakt ze nie wolno ich samowolnie rozmieszczać, dlatego nawet cześc fotografow ma na swoich stronach blokady kopiowania. Zeby ich zdjecia nie były potem wykorzystywane przez innych.

w praktyce, to myślę że wystarczy wysłać maila z zapytaniem do fotografa czy się zgadza i wątpię żeby któryś odmówił - to przecież dla nich korzyść... niestety (?) praktykuje się jednak podawanie autora zdjęć- a na tym forum to niedopuszczalne :-((...

to jak będzie z tymi zdjęciami??????

Zamieszczamy czy nie?

no fajnie by było, tylko jak to zrobić ?? wystarczyłoby żeby ktoś z nas stworzył stronkę www i wyślemy tej osobie fotki, ona zamieści na tej stronce i wtedy my będziemy sobie to tu wklejać ;))
ja umiem założyć stronkę, ale nie wiem jak później umieścić tam fotki ;((

ja nie umiem :((((

może ktos na ochotnika, może ktoś wie jak to zrobic i nauczy nas umieszczeć zdjęcia na tej stronce?????

musze nad tym popracować ;))

image

Inne tematy z forum

Nauki przedmałżeńskie (3 odpowiedzi)

Czy wie ktoś gdzie w Wejherowie będa w najbliższym czasie nauki przedmałżeńskie (2025)