Do klientow chmary!

Ludzie ktorzy kupiliscie tam mieszkania na osiedlu przy lesie i czekacie na odbior. Polecam sie tam przejechac i zobaczyc ten cyrk. Basen, dziury po nalotach bombowych i jedno wielkie bagno. Odechce wam sie mieszkac, ja myslalem ze sie poplacze bo bylem tam tylko na jesien jak bylo jeszcze sucho. Naprawde nie wiem kto pozwolil temu deweloperowi budowac...czuje sie oszukany
popieram tę opinię 42 nie zgadzam się z tą opinią 8

Re: Do klientow chmary!

Kiedyś tam był staw..
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 1

Z którego zalewało Ogrodową, a teraz zalewa Potokową. Deweloper dalej buduje, nie świadomi klienci kupują.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dokładnie winowajcy trzeba szukać od początku bo chmara sam sobie nie zdecydował o tym że tu powstanie osiedle, ja jestem zadowolony z mieszkania od tego dewelopera chodź na innym osiedlu na szczęście nie mamy problemy z wodą już nie mówię o błocie bo to jest problem całego Banina nie tylko osiedli chmary, pozdrawiam i współczuję
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 5

A kupiłeś z szambem czy z kanalizacją? Bo jak z szambem to w ciągu dnia ile razy będzie waliło "wywozem" od sąsiadów?
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

Z kanalizacja kupiłem nigdy bym się nie zdecydował na mieszkanie z szambem plus są zrobione studnie chłonne z drenażami na ogrodzie. Więc żadna woda nie zalega na podwórku czy coś takiego
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5

Studnie i drenaze zrobil od poczatku deweloper czy sam zrobiles po odbiorze?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Standardowo deweloper robi tylko studnie chłonne na deszczowke z rynien i podjazdu bo tego wymaga prawo, odwodnienia z ogrodu sam z siebie nie robi.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Którą stroną wjeżdżaliście? Agatowa, Kryształowa i potem swoje na osiedle? My ten horror przeżywamy minimum 2 razy dziennie. Rozpieprzyli drogę sprzętem budowlanym, żeby się dostać do was i zostawili drogę w takim stanie. Karetka będzie miała problem, żeby dojechać.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dobrze, a co z bocznymi uliczkami przy domkach? Tam raczej nie wjezdzaly koparki i ciezarowki a kaluze i nierownosci maja srednice po 5 metrow
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Natomiast gdy dojeżdżali do Agatowej i Kryształowej sprzęt budowlany doprowadził do koszmarnego stanu Tuchomską i Graniczną. Co mają powiedzieć ludzie , którzy mieszkali tu zanim powstały osiedla Chmary ?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wychodzą zaniedbania gminy. Jak można wydawać pozwolenia na budowanie domów i nie zobowiązywać deweloperów do zrobienia dróg? Brawo Szymkowiak i ekipa.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 2

To powiat wydaje pozwolenia i przymyka oko na budowę osiedli pod przykrywką pojedynczych domów...
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak a Żukowo takie biedne i nieporadne tyle lat nie potrafi zrobić planu zagospodarowania przestrzennego i rozwoju wsi.Czyżby tam też były "dwórki" zamiast kompetentnych pracowników?
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na szczęście od roku mamy już MPZP i miejmy nadzieję, że pozostałe pola zostaną lepiej zagospodarowane...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

płonne wasze nadzieje. teoretycznie gmina jest przeciwko zabudowie szeregowej. Tylko jak wytłumaczyc ciągłe rozrastanie się szeregów tuż za granicami administracyjnymi Banina? W miejscach gdzie nie ma planu developery budują na podstawie Decyzji o warunkach zabudowy, ponieważ brak tam planu miejscowego. Czym deweloperzy przekonują burmistrza, aby tuż za granicą naszej miejscowości w Miszewie, Pepowie czy innym Borowcu pozwalał na stawianie szeregów, którym przecież oficjalnie jest przeciwny??
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie rozumiem was co wy macie do mieszkań szeregowych, mieszkanie jak mieszkanie najważniejsze żeby ludzie odpowiedzialni za decyzję poczuwali się do tego żeby infrastruktura była dobra też. Macie jakieś manie większości bo macie dom z dużym podwórkiem śmieszne jest to jak czytam kurniki,baraki itp najwidoczniej nie wiecie jak wygląda prawdziwy barak czy kurnik dla kur chodź pewnie ludzie jeszcze mają kurniki na swoich posesjach tu
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nie chodzi o kurniki , stodoły .. mi osobiście to nie przeszkadza - mieszkam w domu . Chodzi o to ze developerom udało sów pobudować najniższym kosztem zabudowy , bez obróbki . Po drugie jak się biedowałam było zapewnienie ze tylko bliźniaki i wolnostojące ... i teraz pomysł sobie ze idziesz na ogród i ma wprost mur , bo te bloki nie maja żadnej estetyki wizualnej . Jedno okienko i wielki mur . Ludzie tacy sami czy z bloku czy z domu i nie o nich chodzi tylko o ten cały syf co developerzy zrobili . A to początek , zacznie się za 3,4 lata .
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3

nie mam nic do szeregów, jeżeli tylko powstaną drogi, którymi można będzie do nich bezpiecznie dojechać, zarówno gminne jak i wewnętrzne, jeżeli podłączone zostaną do kanalizacji (co zapobiegnie dewastacji dróg przez szambowozy), jeżeli będą powstawać po wybudowaniu infrastruktury zewnętrznej przez dewelopera, a ludzie je kupujący ten koszt będą mieli w cenie lokalu. Nie rozumiem roszczeń nowych sąsiadów, że gmina ma im zrobić przyłącze kanalizy, skoro ja swoje wybudowałem sam, gmina ma zrobić im drogę wewnętrzną gdy ja o swoją dbam sam itp. Zadaniem gminy jest budowanie infrastruktury w zakresie ogólnym, a nie walka o utwardzenie drogi pod domem członka rady sołeckiej lub budowa latarni pod domem radnego jeżeli inne główne drogi są jeszcze w całości nieoświetlone ( a tak już bywało!!).
Należy również wspomnieć, że aby obecni nowi mieszkańcy mogli swobodnie narzekać na niewydolność sieci wodociągowej (obecnie) lub kanalizacji (już wkrótce) to kiedyś musiał powstać komitet społeczny, który ze składek starych mieszkańców budował szkielety tych sieci. Najprościej wprowadzić się i narzekać, że gmina nie działa dobrze. Grzechem gminy było dopuszczenie do tej deweloperki, bo brak dla niej infrastruktury. Ale jeżeli istniałaby prawidłowa tobym się nie czepiał.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

W takim razie gratulacje dla powiatu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tam gdzie ja mieszkam sprzęt budowlany jeździł od strony egraw mają tam drogę która ma być późniejszym czasie oddana do użytku publicznego, z tego co mi wiadomo nie wiedzą jeszcze dokładnie jak ona ma iść czy coś takiego

kiedyś przyjechałem specjalnie z Holandii, żeby zobaczyć jeden z domków Chmary. Byłem naprawdę zainteresowany. Niestety, na drodze była tak ogromna kałuża, że mój samochód (peugeot 206) nie dałby rady tego przej... przepłynąć. Domku nie obejrzeliśmy. Na szczęście mamy rodzinę w Gdańsku, więc ten przyjazd połączyliśmy z urlopem/pobytem u nich :D
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

O jaaa, z holandii az.. To zes jest gosciu.. Nie to co zwykly czlowiek, ale z holandii..no niesamowite
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 10

No tak, przecież z Gdańska jest blizej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Zgłoś to do Chmary i powiadom gminę o sytuacji bo jeśli tak to będzie wygląda to nie dojedzie do was ani straż pożarna ani karetka. Zorganizuj sąsiadów i pogadaj cie z developerem chociaż o utwardzenie drogi na jego koszt.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie zapomnij podać nr konta developerowi to ci prześlę gotówkę na równanie, poproś burmistrza Żukowo żeby Ci asfalt położył.

nie panikuj gosciu, wyrownaja to, jakos te ciezkie auta musza sie dostac, pogoda jest jaka jest, drogi wczesniej tez widziales, czlowiek bez wyobrazni tylko nie wie czego sie spodziewac, bylo kupowac w bloku.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hymn droga obok e-grawu w części idzie przez prywatną posesję dlatego po zakończeniu budowy została odcięta co nie zmienia faktu że nie przeszkadza to wielu jeździć tamtędy albo też spacerować z wózkami:-) oś pod lasem jeszcze jest przed budową wodociągów i kanalizacji więc najgorsze jeszcze będzie ale będzie więc luzować majty i czekać...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Fakt chyba nie przemyslalem tego do konca. Sprzedaje to od razu po odbiorze
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

To jest najmniejszy problem, gorzej z tym ile osób zostało oszukanych przy kupnie tych mieszkań patrząc na m2.
Nie ma tam 90m2 tylko około 70m2, bo ten deweloper to jeden wielki przekręt.
1 na ogłoszeniu na portalach wpisują że parter i 1 piętro ma razem 90m2 tyle że w pc-powieżchni całkowitej czyli po obrysie zewnętrznym włącznie z tarasem itp a nie powierzchni użytkowej tak jak to robią uczciwi deweloperzy.
2 Na swojej stronie podają że mieszkanie ma 90m2 ale ze strychem który nawet nie jest liczony w PU :D proponuje właścicielom tych mieszkań pochodzić z miarą po domu ;)
A działaniami tego dewelopera powinien się UOKIK zająć

Przez to że kondygnacje parter/piętro mają po 35 m2 prawie połowę miejsca zajmuje komunikacja i w rzeczywistości ma się mniej mniejsca niż w mieszkaniu 50m2 a rachunki są wyższe jak i cena wykończenia.

Proponuje dzielić się z tą wiedzą bo ludzie te kredyty będą całe życie spłacać.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 7

No to ja polecam skończyć szkołę podstawową. Bo wszystkie materiały które otrzymuje się od dewelopera od zawsze pokazują jaka jest rzeczywista powierzchnia. No ale jeśli ktoś kupuje mieszkanie na podstawie reklamy w radiu to gratuluję rozumu.
Trzeba było kupić od margo bądź dom moich marzeń, to półtora roku po terminie oddania, nadal nie miałbyś czego mierzyć.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 5

Na osiedle marzenie czekałam rok więc żadnej obsówy nie było. No może z miesiąc był Ale da to się znieść. Etap koło Mirka

Lepiej nie mieć ukończone podstawówki, niż mieć ukończone szkołę specjalną taka myśl mi się nasuwa czytając ten komentarz ;).
Owszem deweloper podaje rzeczywistą powierzchnie tyle że w pc co chyba nawet jest prawnie zabronione, miesza tą powierzchnią itd sugerując że to pu, jestem przekonany że 99% kupujących nie wiedziało jaką ma pu i dowiedziało się o tym gdy kilka/kilkanaście tyś bezzwrotnej zaliczki zostało wpłacone :) a co do reklamy w radiu proszę wejść na stronę dewelopera w zakładkę karta lokalu gdzie podany jest metraż, proponuję dokładnie przeczytać te drobne druczki myślę że nawet ktoś z w/w szkoły sobie z tym poradzi.
Oczywiście zdaję sobie sprawę że jest tu wielu właścicieli tych mieszkań, co nie znaczy że macie się załamywać, powiedzmy że interesu życia nikt z was nie ubił, ale też nie straciliście nie wiadomo ile, można powiedzieć że ta oferta wśród innych jest po środku z lekką przewagą na niekorzyść, mnie by zniechęcało to że deweloper na każdym kroku próbuje "oszukać" klienta tak jak z tym pc-pu czy ceną podaną w netto jeżeli na samej stronie sytuacja tak wygląda to co mogą oni mieć w umowach powypisywane.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

a nie bulwersuje Cię to, że z gminnych środków wykonano ostatnio na osiedlu chmary wewnętrzne drogi osiedlowe. Trochę dorzucili się mieszkańcy. Ale to i tak kpina z rozsądku. Kupili najtańszy produkt i proszą sąsiadów aby im wartość ich nieruchomości podnieśli. Dlaczego niektórzy potrafią kupić produkt kompletny, a inni domagają się aby im do ich półproduktu dopłacić.
Kpiną jest to, że urzędy pozwalają Chmarze takie coś produkować i sprzedawać.
Bezczelnością jest to, że oczekuje się od gminy, że pokryje koszty wybudowania drogi.

Znajdźcie choć jedną dziurę w mojej logice.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 6

O ile się nie mylę, to skorzystali z gminnego programu płytowego. Rozumiem, że Pan/Pani nigdy nie korzysta z korzystnych propozycji i np. gdy za tę samą cenę można kupić 1 kg produktu lub 1 kg + 100 g gratis, to wybiera Pan/Pani opcję numer jeden? Podziwiam szlachetność w takim razie.

PS nie jestem mieszkańcem tamtego osiedla.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ale to była wewnętrzna droga prywatna. Gmina ją przejęła i od razu zainwestowała. Jest tyle dróg do wykonania ale robimy akurat tą bo deweloper nabił swoich klientów w butelkę. Logika nakazywalaby aby był to koszt dewelopera.
Po za tym jest plan miejscowy zgodnie z którym były to drogi wewnętrzne. Ale gmina robi super interes (gimina to my) i bierze tę drogę na utrzymanie. Nie wspominając o remoncie poczatkowym. Na siódmym piekle ludzie się na to sami zrzucają. Są podwójnymi frajerami. Kupili droższe mieszkania i sami do dziś drogę utrzymują. Dlaczego nie zepchną tego na gminę... a bo nie ma podstawy prawnej i obowiązku gminy w tym zakresie. Ale zawsze znajdą się jakieś argumenty z poza logiki...
Jak jest w gminie program kierowany dla dróg gminnych, to na tych drogach należy się skupić. A nie na siłę przejmować drogi na gminę.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Mieszkańcy zapłacili za płyty, gmina za ułożenie. Tam mieszka ponad 300 rodzin jeżeli przyjmiemy, że połowa z nich płaci podatki wskazując gminę Żukowo, a wszyscy płacą podatek od nieruchomości, przez 4-5 lat to chyba jednak nie muszą prosić sąsiadów tylko jest to realizowane z ich pieniędzy. Chyba, że dysponujesz innymi danymi?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

co ty za bzdury piszesz, w tych domkach salon z aneksem ma 30m2. w ktorym mieszkaniu 50m2 masz tyle miejsca. w bloku w mieszkaniu masz salony po 20m2 i przedpokoje po 8m2 co tez jest komunikacja, wiec nie wiem o czym ty piszesz. strych nie jest wpisany w metraz, ale mozna go zaadaptowac na pokoj albo po prostu miec graciarnie, gdzie twoja graciarnia w bloku w stylu komorki lokatorskiej bedzie miala 2m2, nawet roweru nie schowasz.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Powoli, byś zrozumiał salon z aneksem zajmuje cały parter czyli jak podałeś 30m2 deweloper podaje że dom ma 90m2 czyli by osiągnąć to 90m2 musi mieć 3 kondygnacje parter, 1 piętro i 2 piętro, dla ułatwienia 30+30+30=90 :) skoro strych nie jest wpisany w powierzchnie to w tym domu musi być jakiś bunkier chyba albo dodatkowe piętro z peleryną niewidką :D

A co do komunikacji tak w każdym mieszkaniu musi być komunikacja tyle że np w mieszkaniu z podam przykładowe liczby dla zrozumienia mieszkanie z 1 kondygnacją wymaga 1 komunikacji czyli np. 60 m2 mieszkania potrzebuje 10m2 na komunikację a na przykład mieszkanie 2 kondygnacyjne 60 m2 (30+30) potrzebuję dwie komunikacje na parter i piętro czyli dwa razy więcej miejsca zajmuje komunikacja w mieszkaniu 2 kondygnacyjnym bo muszą być dwie i koniec kropka chyba że planuje pan wchodzić do każdego pokoju na pietrze drabinami z parteru wtedy faktycznie nic komunikacja nie będzie zajmowała.
ps. nie promuje mieszkań w bloku tylko uświadamiam że oferta tego dewelopera wcale nie jest korzystniejsza od innych przy czym inni przynajmniej są rzetelni, nie wprowadzają w błąd i nie naciągają faktów.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

O ile dobrze kojarzę to mieszkańcy Chmary mają w akcie notarialnym wpisaną powierzchnię chyba 64m2. Także przy sprzedaży mieszkaniec sprzeda lokal 64m2 a nie 90m2 jak mówi reklama. A to już kilkadziesiąt tysięcy straty przy odsprzedaży mimo rosnących cen nieruchomości.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

Źle kojarzysz bo jest trochę więcej.
Po za tym jeśli kupił powiedzmy te 64 i sprzeda 64 to skąd się bierze kilkadziesiąt tysięcy straty?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

No to może jest 69m2 wpisane do aktu. Na pewno jest 6 z przodu. A to 21m2 mniej niż mówi reklama. Łatwiej odsprzedać domek 90m,czy 69m2? Co bardziej przemówi do potencjalnego nabywcy? Więc mimo rosnących cen nieruchomości nie sprzeda nikt domku 69m w cenie 90m2. I tu jest kilkadziesiąt tysięcy straty.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ale nikt nie kupił też 90m2 tylko przyjęte 69m2 i to w cenie za 69. Nikt nie płacił za 90m2 które po latach nagle się zmieniło na 69m2
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tylko że niektórzy chyba uwierzyli reklamie radiowej,że kupują dom 90m2 skoro dalej odsprzedają jako 90m2. Ciekawe jak wytłumaczą kupującemu gdy zobaczy w papierach 69m2. I na przykładzie poniższej oferty cena sprzedaży powinna spaść o 100tys...podobnie jak wiarygodność sprzedającego.
https://www.otodom.pl/oferta/sprzedam-dom-w-baninie-ID443LK.html#be90c55cb4
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

No fajny opis z tym, cenieniem sobie spokoju hahaha

Ludzie piszą różne rzeczy, ale deweloper nikogo nie oszukał. Nikt nie kupił 90m2 a nagle po zamierzeniu wyszło mniej.
Tylko pomijając radio od zawsze jest informacja o rzeczywistym metrażu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Rzeczywisty metraż podają osobiście 75m2.
A przy akcie notarialnym wychodzi 69m2.
Ot, i tu jest oszustwo. A przynajmniej było 4-5 lat temu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

To co nazywasz oszustwem Chmary dla większości kupujących było jednym z głównych atutów przemawiających za kupnem tych nieruchomości. Płaciliśmy za 69m2 powierzchni użytkowej a w gratisie, za darmo dostawaliśmy strych, który po wykończeniu rozszerzał powierzchnię użytkową lokalu do ok. 90m2. Tak, wiem że żal d*pę ściska i trzeba na forum odreagować swoje frustracje ale nie każdy przy kupnie mieszkania kierował się logiką przysłowiowej blondynki. Naprawdę jakim trzeba być "geniuszem biznesu" żeby nie zauważać że kupno mieszkania 90m2 za cenę mieszkania 69m2 jest ekonomicznie korzystne. Wyrazy współczucia dla wszystkich inteligentnych inaczej.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

No to sprzedaj te swoje 90m.
Ciekawe co kupującemu powiesz że w papierach masz 69m. Cenę dostaniesz za 69m a nie 90.
Proste.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Jeżeli kiedyś będę chciał sprzedać to kupującemu powiem prawdę. Strych był kupowany jako pomieszczenie niewykończone, bez ocieplenia,tynków i podłogi i dlatego nie mógł być traktowany jako powierzchnia użytkowa. Po zaadoptowaniu tworzy "pełnoprawną" powierzchnię mieszkalną. Na tej samej zasadzie powstaje wiele mieszkań w starym budownictwie, adoptowanych ze strychów, które pierwotnie nie były klasyfikowane jako lokale mieszkalne. W taki sam sposób rozbudowywane są domy jednorodzinne, dobudowywane piętra czy pokoje. Naprawdę trzeba mieć iloraz inteligencji ameby żeby zwracać uwagę na pierwotny zapis a nie na stan faktyczny. Osoby cierpiące na bezsenność związaną z nieaktualnym wpisem zawartym w akcie notarialnym mogą zgłosić do gminy powiększenie lokalu. Po złożeniu odpowiednich dokumentów w księdze wieczystej będzie widniało "upragnione" 90m2. Ja osobiście nie cierpię na przewlekłe zaburzenia nastroju spowodowane rozbieżnością pomiędzy wpisem w umowie kupna a stanem faktycznym.

90 po podłodze.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zgadzam sie z Panem. Wiemy co kupujemy i za ile. Miesiac temu kupilismy dom od Chmary w Klodawie Osiedle Gdanskie VII Tylko dlatego, ze jego cena byla dostepna na nasza kieszen, a budowac malego domu sami nie chcielismy. Ciekawia mnie natomiast Panstwa doswiadczenia z odbioru domow. Z racji mojego kiedys wykonywanego zawodu wiem, ze nie ma doskonalego dewelopera, bo to nie on tylko firmy podwykonawcze buduja domy. W przypadku podwykonawcow firmy chmara,mam pytanie, na co szczegolnie zwrocic uwage przy odbiorze domu i czy potrzebna jest osoba majaca w tym wzgledzie kwalifikacje sprawdzanie poziomow, wilgotnosci , mostkow termicznych itd, Z powazaniem KT.

Radziłbym przejrzeć zapisy z podpisanej umowy - zabezpieczają się jak mogą np. okna mogą mieć po 5 rys do 30 mm itp. Myślę że wpisali tam wszelkie rzeczy o które byli punktowani na odbiorach

Strych nie jest wliczony i w takim przypadku nikt nie podaje 90m2 tylko rzeczywistą powierzchnię. W radiu mówią że jest 90m2 ale przeciętna osoba po podstawówce posiada umiejętność czytania i jak już się interesuje tematem konkretnie to od razu ma pokazany rzeczywisty metraż.
Inni deweloperzy np reklamują że mają kanalizację na osiedlu, a w rzeczywistości jest szambo, a to co nazywają kanalizacją to obowiązkowe odprowadzenie deszczowki z rynien i kostki do drenażu.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

To ze nie ma 90m2 to wszyscy wiedza, ale z ta komunikacja to dalej przesadzasz, bo komunikacje masz tylko przy pokojach, wiec na gorze. Na dole masz wiatrolap i wchodzisz juz do pelnego metrazu salonu z aneksem. Schody moga zabrac troche miejsca, ale to nie dla kazdego problem, poniewaz taka forme ma kazdy domek szeregowy czy blizniak. Liczy sie uklad, a nie metraze i uwierz te domki z zewnatrz nie wydaja sie duze, ale w srodku kryja sporo miejsca.

Poza tym miejsce pod schodami również można wykorzystać, szafka, fotel, leżanka, kominek/koza itp

po co denerwujesz ludzi kupili już to muszą z tym żyć ;p
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

I to bylo najlepsza decyzja w moim życiu. Czekam jeszcze jak powstanie obwodnica i to bedzie jedno z najlepiej skomunikowanych miejsc w trojmiescie .
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

Od kiedy Banino jest w Trójmieście?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

jest wsią, ale w sumie sypialnią Gdańska i Gdyni więc większość ludzi którzy pracują, robią zakupy w Gdańsku lub Gdyni tak to wiąże
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Bo ludzie ciągle myślą, że mieszkają w Baninie, a to Nowy Tuchom. haha. A w Nowym Tuchomiu będzie węzeł? Nie nie będzie. Więc gdzie to super skomunikowanie?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

To sie nazywa myslenie zyczeniowe;) przeciez ta nowa obwodnica to poprawi tylko komunikacje z tym co na jej koncach do Pszczolek czy Wejherowa to faktycznie bedzie szybciej

Dla mnie nie ważne w jakiej miejscowości mieszkam. Pochodze z Korzeniewa i lubie mieszkac we wiosce. Dla mnie liczy się że jest bardzo blisko lotnisko i nie jest żadnym problem podróżować po europie. Pozdrawiam
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

A osiedle jest w Borowcu A nie w Baninie. Tak jest na akcie notarialnym: )

A w Borowcu sami fajni sąsiedzi. :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Taaaa, najfajniejszy sąsiad to żwirownia (hałas i syf przez całą dobę, nie wspominając o ciężkim sprzęcie) i firma, na której podwórku pełno śmieci, ziemi, gruzu, mini ciężarówek..
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

A najfajniejsze u chamry są samoloty nad domami, żadna droga tego niezrekompensuje :D
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

chyba pomylily ci sie osiedla

No chyba nie prt postojowej nonstop samoloty
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Przy potokowej

Tu jest mowa o borowcu

Panstwa wypowiedzi sa sprzed 10 miesiecy. Ja je dopiero teraz czytam, wiec przepraszam za moze nieaktualne pytania. Nie mieszkamy obecnie w Polsce, ale na stare lata chcielimy wrocic do Polski w okolice Gdanska. Jak sie Panstwu mieszka w domach tego dewelopera. Jakie sa koszty utrzymania bezczynszowego domu np. z grubsza biorac ogrzewanie gazowe z kaloryferami, czy podlogowe, podstawowe ubezpieczenia od ognia i zdarzen losowych, wywoz smieci, jak rozliczacie Panstwo na swoim osiedlu utrzymanie drog wewnetrznych tzn. koszty ich oswietlenia i zima odsniezania. Bede wdzieczna za kazda odpowiedz i porade. Krystyna Tumilowicz

Ogólnie mieszka się dobrze.
1. Ogrzewanie - polecam termostat do pieca. W najchłodniejsze miesiące opłaty za gaz nigdy nie przekroczyły 300 zł.
2. Ubezpieczenie około 500 zł rocznie, ale to zależy od oferty firmy ubezpieczeniowej.
3. Wywóz śmieci od osoby - teraz tylko segregowane są, koszt 26 zł od osoby.
4. Kosztów oświetlenia nie ma, ponieważ nie ma oświetlenia.
5. Odśnieżaniem zajmował się deweloper przez pierwsze 2 lub 3 lata, teraz nikt nie odśnieża, ale tragedii nie ma.

Proszę odsprzedac dom. Znajdą się chętni

To nie są dziury po nalotach bombowych, kiedyś był tam wybierany piasek .

Inne tematy z forum

fotowoltaika (184 odpowiedzi)

Czy opłaca się założyć panele fotowoltaiczne.Chodzą z firmy i zachęcają do zakładania.Co sądzicie...

Komisariat Policji w Żukowie zamknięty (47 odpowiedzi)

czy ktoś wie co się stało? likwidują taki dyży komidariat???

Nowa szkoła w Baninie (9 odpowiedzi)

Rodzice dzieci z AB zakładają nową, własną szkołę, na obecnym etapie szukają kadry, poszukiwani...