Do ołtarza - prowadzi Tata czy Narzeczony?

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Jak postanowiłyście dziewczyny? Ja chciałabym żeby mnie Tata zaprowadził do ołtarza gdzie czekać będzie mój Narzeczony, ale podobno nie każdy ksiądz się na to zgadza. Podzielcie się opiniami i uwagami - jak to będzie albo jak to u Was było.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Do ołtarza - prowadzi Tata czy Narzeczony?

a ja czytałam o takim orszaku na wejście do kościoła, że:
pannę młodą prowadzi jej ojciec, pana młodego prowadzi jego mama, ojciec pana młodego prowadzi mamę panny młodej

nie spotkałam się z tym jednak w praktyce

ja chcę wchodzić do kościoła razem z narzeczonym - tłumaczę to jako symbol tego, że RAZEM wstępujemy na nową drogę życia, a nie tata mnie ODDAJE narzeczonemu (ale jak większość rzeczy w tym dniu, do wszystkiego można nadać różną symbolikę)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Oj też tak bym chciała, marze wręcz o tym:) Tatuś prowadzący do ołtarza, szczerze nie słyszałam, żeby ksiądz udzielający sakramentu kiedykolwiek miał jakieś "ale"

mnie bedzie prowadzil tata - to jest takie symboliczne i nie wyobrazam sobie zeby bylo inaczej, co prawda nie konsultowalam tego z ksiedzem ale w sumie to chyba ksiadz nie powinien w tym przypadku miec za bardzo nic do gadania, co za roznica dla niego jak idziesz do oltarza? a jakbym sie polozyla na ziemi i zaczela turlac, albo skakala na jednej nodze do oltarza ;P to co nie udzielil by mi slubu ? :D

mnie będzie prowadził tata, dla mnie to jest forma podziękowania mu za to co zrobiła dla mnie przez całe życie... a zrobił wiele...:) i wiem że jest bardzo szczęśliwy że będzie mógł to zrobić:)

Jestem jedynaczką, bardzo związaną z tatuśkiem - nie wyobrażam sobie, żeby nie poprowadził mnie do ołtarza ;)
Zdecydowanie Tatko!

Ja traktuję to tak samo jak Aga B. Razem z narzeczonym do ołtarza jako symbol wspólnego wejścia w Nowy rozdział życia.

Mnie bedzie prowadził tata do ołtarza i mam nadzieje, ze będę wielką niespodzianką dla mojego R, bo tego dnia zobaczymy sie dopiero w kościele :)

A tak apropo prowdzenia przez ojca, według mnie jest ok, z wyjątkiem tego, jak wczesniej młodzi mieszkali razem... bo jak ojciec może 'oddać' córke, skoro teoretycznie 'oddał' ją już wczesniej...

my nie mieszkamy razem wiec u mnie to bedzie super wygladac jak tata "bedzie mnie oddawal" w rece mojego P :) tylko boje sie jednego , ze bede plakala jak bobr (z reszta tata tez :) ) bo jestesmy ze soba bardzo zwiazani.

nulka- ja tez bym chciala byc niespodzianka dla mojego P ale nie wiem jak rozwiazac problem blogoslawienstwa, dzien wczesniej ?

beciak - mój świadek z narzeczoną/żoną (a szli "na raty" przed ołtarz) błogosławieństwo od rodziców przyjmowali dzień przed ślubem

bede musiala nad tym pomyslec, zeby blogoslawienstwo zrobic wczesniej , w sumie i tak ani kamerzysty ani fotografa nie mialo byc na blogoslawienstwie bo to dla nas zbyt osobista no i wzruszajaca sprawa i nie chcialam zeby ktos oprocz nas i rodzicow przy tym byl

mój tata zapewne chciałby mnie poprowadzić, ale bardziej się liczę z narzeczonym, który powiedział, że to on chce mnie zaprowadzić, popieram RAZEM :) a tatko musi zrozumieć

w 100% zgadzam sie z nulką.
U mnie tak własnie jest i trochę śmiesznie by wyglądalo, że po prawie 2 latach wspólnego mieszkania, nagle tata mnie "oddaje". Dlatego też ide z narzeczonym.

narzeczony
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja też szłam do ołtarza z narzeczonym, dla mnie prowadzący tato do ołtarza to taki amerykanizm, ale naturalnie to kwestia gustu i upodobań.

http://www.doslubujaguar.pl

mnie będzie prowadzić tata :) nie wyobrażam sobie inaczej... wcześniej cale zycie spedzilam z rodzicami dlatego, tez u mnie będzie to oddanie corki w rece meza.. i nowa droge zycia zaczniemy jako malzenstwo a nie wchodząc razem do kosciola :)

ile ludzi tyle zdan :)

iza też tak pomyślałam :))

Cieszę się BetiiM, że ktoś podziela moje zdanie...spodziewałam się raczej linczu za amerykanizm;-)

ja też się zgadzam, ale nauczyłam się na forum nie mówić "dosadnie", bo każda z nas ma inną wizję ślubu, inne tradycje w domu, inne potrzeby i możliwości

a nerwową Pannę Młodą łatwo urazić nawet niechcący - tylko po co dodatkowo stresować...

jak napisałam wczesniej... każdą rzecz można różnie interpretować, można nadać jej różne znaczenia... a ten orszak ślubny, który w 1 poscie opisałam, to znalazłam gdzieś jako tradycyjny polski orszak ślubny

Dlatego też w pierwszej wypowiedzi napisałam, że to kwestia upodobań i gustu i mam nadzieję, że odpowiednio to zrozumieją wszystkie przyszłe Panny Młode. Zawsze piszę to co myślę, niemniej jednak następnym razem pomyslę dwa razy;-)

No właśnie - jak tu zrobić niespodziankę Narzeczonemu żeby zobaczył mnie dopiero w Kościele? Zrezygnować z błogosławieństwa? Nawet gdyby to Państwo Młodzi chyba najpierw jeszcze przed ślubem stawiają się na Zachrystii u księdza żeby coś jeszcze omówić, czy już nie? Kurczę nie wiem...

To zależy, ja podpisywałam "papiery" po ślubie, a u kolegi widziałam, że przed. To chyba zależy od parafii. Może da się ugadać to z księdzem?

błogosławieństwo dzień przed
sprawy w zakrystii też da się z księdzem odpowiednio ustalić
generalnie księża, gdy para jest normalna a nie z założenia "bierzemy ślub, płacimy i nam się nalezy"

A my mieliśmy drogę do ołtarza pokonać Razem :) Tzn. Ja i J. :)

mam nadzieje, ze da sie z księdzem dogadać ;) my chyba w ogole nie robimy błogosławieństwa, ewentualnie dzień wczesniej...

Ja idę do ołtarza z narzeczonym. Jestem tradycjonalistką ;)
Ale byłam na takim slubie, gdzie oddawał ojciec i na takim, gdzie pannę młodą prowdzaił ojciec a pana młodego matka, ale nie pamiętam, czy przy tym drugim ślubie za nimi szli świadkowie czy czekali przy ołtarzu. To było bardzo dawno temu i wtedy każdy się strasznie dziwił.
Teraz coraz częściej się spotyka takie zwyczaje, więc myślę, że nie powinno byc problemu z księdzem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja stawiam na tatę ;)

ja tez z Tata :) wiem ze poczuje sie bardzo wazny dzieki temu :) to bedzie dla niego przyjemnosc i wzruszenie :)

Mnie również Tata będzie prowadził. Co do księdza to przy rezerwacji terminu już to ustaliliśmy, żeby potem nie było niespodzianek :)

mnie równiez poprowadzi tata:)

My tez z narzeczonym myslelismy o tym ... jednak tak jak pisalyscie wczesniej, nie wiem jak zareaguje na to moj ksiadz... Zapytac napewno zapytam :) uwazam,ze to piekne widziec gdy ojciec prowadzi corke do oltarza... :)

ja będę szła do ołtarza z narzeczonym:))))
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja idę z narzeczonym

A ja chcę by mnie Tatuś poprowadził i "oddał" Narzeczonemu :D

Dla mnie tylko Tata wchodzi w grę :):)

gdyby, żył mój tata to pewnie On by mnie prowadził - jako symbol "przekazania" mnie w ręcę przyszłego męża, ale z racji sytuacji będę szła z narzeczonym do ołtarza, w sumie to też wymowne- bo symbolizuje rozpoczynającą się Naszą wspólną drogę:)

Myślę, że nie ważne z kim się idzie do ołtarza - z narzeczony czy tatą, ważne jest komu się składa przysięgę:P

mary_25 pięknie powiedziane:)
również mam podobną sytuacje do Twojej więc wyjścia innego nie mam. a blogoslawienstwo dzien wczesniej?? to jak to rodzice Pana Mlodego tez przyjezdzaja?? czy jak to jest?? obiad jakis ??

ja mam błogosławieństwo tego samego dnia w moim domu- będzie mama, rodzice narzeczonego, i nasi rodzice chrzestni, kamerzysta i fotograf :) obiad wspólny już był i to nawet 2, jutro jest 3:) oo jakbym teściowi zaproponowała żeby mnie do ołtarza poprowadził to chyba by uciekł:) bo on nie lubi takiech wystąpień publicznych:)

ja z kolei z takich innych rzeczy na mszy będę chciała aby czytania były czytane przez moich znajomych z oazy a dary będą niesione przez naszych rodziców i rodziców chrzestnych- do czego już ich namówiłam:)
modlitwę powszechną chcę mieć śpiewaną - przez kolege księdza, który ma piękny głos, oprócz tego komentarze do darów - tu w grę wchodzi moja przyjaciólka, która poznałam własnie w oazie:)
to tyle z moich "bajerów":)

mary_25 a powiedz mi jakiego bedziesz miec fotografa i jaki zespol/dj bedziesz miala??
a te "bajery"sa naprawde niewinne:)

albo napisz mi na maile cholinka5@wp.pl

alicja wysłałam Ci maila:)

Mój tata nie żyje i mnie poprowadzi Teść.

Jak najbardziej Daddy :-)

Beciak - ja podobnie jak Ty zrezygnowałam z fotografa i kamerzysty przy błogosławieństwie i też je zrobimy chyba dzień wcześniej. A z księdzem spróbujemy się jakoś dogadać żeby ten amerykanizm jednak wypalił i Narzeczony zobaczył mnie dopiero w dniu ślubu czekając pod ołtarzem. Mam nadzieję, że Tobie również się to uda.

Inne tematy z forum

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (216 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...

Biżuteria ślubna - gdzie kupić? (59 odpowiedzi)

Możecie może polecić miejsce na zakup biżuterii ślubnej, chodzi o srebro?

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...