Do wolontariuszy!!!!!!!!!!!!!

Chodzicie z psami na spacery ok ale duzyyyyyyyyyyy minus i uwagaaaaa!!!!!!!!!Za te psie odchody pozostawione na drodze i poboczach,spzatanie po psie jest obowiazkiem kazdego kto wychodzi na spacer z czworonogiem bez wyjatku, was to tez dotyczy!!!!!!!!!Te drogi pelne psich kup sa obrzydliwe
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 9

Re: DO WOLONTARIUSZY!!!!!!!!!!!!!

Przestań krzyczeć.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 6

Re: Do wolontariuszy!!!!!!!!!!!!!

Na takim wygwizdowiu ci kupy przeszkadzaja tam błoto wszędzie
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 6

tam jest przede wszystkim gnój z pola spadający z jeżdżących ciągników
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 6

Drogi Gościu,jeśli Jesteś tak wrażliwy,za jakiego się uważasz i pragniesz zmiany u innych,a na to wpływu nie masz,doradzam:zacznij od siebie!Na to masz wpływ i nikogo prosić nie musisz.Znizając się do Twojego poziomu:kupa rzecz naturalna i degradowalna,natomiast śmieci,których w tej okolicy i na trasie jest pełno:butelki szklane i plastikowe,rozwalone worki,z których wysypują się śmieci,opakowania po jogurtach,folie,puszki,itp.to już Twój produkt chłopie i Twoich gości!
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 8

Te właśnie różnego typu odpady to pozostałości po wolontariuszach, którzy spacerują z psami lub ludzi przejezdnych (przeważnie do schroniska). Mieszkam niedaleko i często byłam świadkiem kiedy ktoś zatrzymywał samochód i perfidnie wyrzucał worki z odpadami na pobocze drogi lub pole, gdzie poźniej m. in. przez psy worki są rozrywane i smieci rozrzucane są po całej okolicy. A chciałąm zwrócić uwagę, że wszystkie tereny dookoła schroniska sa terenami prywatnymi, gdzie przważnie uprawia się różnego rodzaju warzywa wiec ludzie - trochę szacunku dla środowiska naturalnego i kultury osobistej!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5

Leno,te odpady to pozostałości po ludziach.Jeśli mieszkasz na terenie prywatnym przy ul. Przyrodników i widzisz,że ktoś z auta wyrzuca śmieci,zapisz nr rejestracyjny i dzwoń do SM.Najszybciej jednak będzie jak zastosujesz regułę: tam gdzie czysto ludzie nie śmiecą = sprzątaj bez względu na to,kto śmieci.Poza tym psy ze schroniska chodzą na smyczach i z ludźmi,zaś mieszkańców bez i samotnie,więc to one mogą rozrywać worki,a wiatr je rozrzuca.Poza tym psy są niesterylizowane więc mieszkańcy,właśnie Ci najwrażliwsi, czynnie"wzbogacają"schronisko szczeniętami.Taki specyficzny typ wrażliwości.Pracuję niedaleko i tą trasę pokonuję prawie codziennie.Częstym widokiem są mieszkańcy z dziećmi,same dzieci,wracający z hipermarketów,którzy konsumują po drodze różne produkty,a śmieci wyrzucają po drodze.Zwrócenie uwagi kończy się wyzwiskami i groźbami.Przecież jakby co powie się,że to wolontariusze albo psy.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 7

I jeszcze drobne sprostowanie Leno.Tereny najbliżej schroniska są dzierżawione przez ludzi od właściciela,którym jest Gmina Miasta Gdańska.Natomiast w kwestii szacunku i kultury osobistej,owszem rzeczy ważne i najlepiej zacząć wpajać je już dzieciom.Nie zapomninajmy też o uczciwości,w kwestiach własności i obciążania innych mieszkańców kosztami własnych zaniedbań.Bo czym skorupka za młodu nasiąknie...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 7

A skąd posiadasz informację, że tereny wokół schroniska to własność Miasta Gdańsk? Myślę, że nie jesteś do końca zorientowany/a w temacie lecz na forum nie będę rzucać nazwiskami właścicieli terenów otaczających schronisko.
Jeśli chodzi o odpady to już kilkakrotnie była wzywana SM ale ludzie przejezdni czy wolontariusze niestety posiadają zerową kulturę osobistą jak i szacunek dla środowiska. Gdyby mieszkańcy nie sprzątali odpadów to byłyby już tutaj drugie Szadułki :) Inna sprawa to psie odchody. Nie wiem czy wiesz ale każda gmina posiada swój własny regulamin, który jest aktem prawa miejscowego i nakłada na właścicieli ( w tym wypadku wolontariuszy) psów obowiązek usuwania zwierzęcych odchodów lub innych zanieczyszczeń spowodowanych przez zwierzęta z obiektów a także innych terenów przeznaczonych do wspólnego użytku, a w szczególności z ulic, chodników, placów, terenów zieleni. Nie wspominając już o terenach rolnych, gdzie uprawiane są warzywa, przeważnie do bezpośredniego spożycia. Niestety ci zacofani wolontariusze niechętnie sprzątają po psach, nie mają świadomości jakie niebezpieczeństwo to niesie ze sobą..
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

leno,taka informacja jest ogólnie dostępna.To żadna tajemnica.Prawdopodobnie nie rozumiemy się,co do określenia "otaczające".Zastanawia mnie jednak to,że odpowiadasz pomijając inne wątki mojej odpowiedzi...Przeszkadzają Ci wolontariusze,a nie schronisko?Ciekawe dlaczego?Zarzucasz sprzątającym po psach wolontariuszom brak kultury i szacunku,a przecież to Ty prezentujesz brak akceptacji i wsparcia dla ludzi,którzy bezpłatnie i dobrowolnie poświęcają swój prywatny czas by pomagać bezdomnym zwierzętom,które Ty cyklicznie mnożysz i oddajesz do schroniska.Nie wiem też od kiedy chwasty są warzywami?Natomiast spędzanie czasu z dziećmi w galeriach i supermarketch lub na drodze oraz uczenie ich,że najlepszym sposobem na własne problemy(śmieci,kolejne mioty)jest poszukanie winnego wszędzie,tylko nie u siebie,jest typowe dla niektórych ludzi z tej okolicy.Powszechnie wiadomo kto (bez nazwisk) i skąd (bez nr posesji) jest głównym "problemem" i obciążeniem dla sąsiadów:wolontariuszy,bezdomnych zwierząt,pracowników z okolicznych Firm i mieszkańców tej gminy i sąsiedniej.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 6

Nie akceptuję odpadów organicznych i nieorganicznych na swoim prywatnym terenie. Wolontariuszy akceptuję jak najbardziej, w żadnym wypadku nie przeszkadza mi to, że bezinteresownie pomagają zwierzętom. Myślę, że masz delikatny problem z czytaniem ze zrozumieniem :) Chciałam zaznaczyć, że ja i moja rodzina regularnie chodzimy i zbieramy śmieci ( nie po sobie ), już poruszyłam ten problem w poprzedniej wypowiedzi. Wyraźnie napisałam, że ludzie przejezdni wyrzucają worki pełne śmieci. Mieszkańcy tego nie robią i jestem tego na 100 % pewna więc wypraszam sobie zarzut zaśmiecania okolicy. Jeszcze raz napiszę, że właściciel psa jest zobowiązany do sprzątania psich odchodów więc nie rozumiem skąd dyskusja na ten temat. Nic mi nie wiadomo o tym, kto jest jest "głównym" problemem i obciążeniem dla sąsiadów itp.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

leno,zaprzeczasz sama sobie.Raz masz pretensje o to,że są wolontariusze i jest schronisko,że są psy, odpady organiczne i nieorganiczne,które produkują wolontariusze i psy,na Twoim prywatnym terenie.Teraz mówisz o ludziach "śmieciarzach przyjezdnych" i chwalisz wspaniałych wolontariuszy,którzy bezinteresownie pomagają zwierzętom.Dlaczego zatem bezinteresownie nie wesprzesz tych cudownych ludzi i nie pomożesz im,choćby tak,że sprzątniesz odpady,które rzekomo pozostawiają?Otóż dlatego,że dobrze rozumiem Twoje słowa i nieszczere intencje.Nie wierzę w Twoją bezinteresowność i nie wierzę,w to co piszesz i podajesz za prawdę.Każdy może to łatwo sprawdzić.Natomiast rozumiem przyjętą strategię:kłamstwo wielokrotnie powtarzane,w końcu staje się prawdą.To dziwne,że wiesz kto i kiedy podrzuca śmieci,kto i kiedy nie sprząta odpadów,kto i gdzie chodzi,a nie wiesz kto i dlaczego jest"głównym problemem"na dzielni?Eh,skromność też udajesz :-)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6

Wskaż mi proszę, w którym momencie napisałam, że przeszkadza mi schronisko i wolontariusze? Cały czas nawiązuję do zaśmiecania okolicznych terenów. Wolontariusze to również ludzie przejezdni. I chyba z dwa razy napisałam, że kilkakrotnie zbierałam odpady lecz człowiek cywilizowany, który ma chociaż odrobinę kultury osobistej nie zostawia po sobie brudu. Nie rozumiem dlaczego tak się upierasz przy tym, że śmiecą mieszkańcy?? I nie rozumiem również tego, że nie popierasz sprzątania psich odchodów? W żadnym wypadku nie musisz mi wierzyć. Po co komu wiara człowieka, który nie posiada kultury zgodnej z środowiskiem i społeczeństwem? W dalszym ciągu nie dowiedziałam się kto jest głównym problemem, skoro to powszechnie wiadomo to rzuć nazwisko :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6

Przedstaw się sama Kochana/Kochany "psudo" mieszkańcu :-)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

bardzo chętnie będę sprzątać po psiakach- tylko gdzie mam to wyrzucać? Ani schronisko, ani miasto odpowiedniego miejsca na utylizację odchodów nie wyznaczyło.

Kolejne martwe prawo, które mimo moich szczerych chęci jest nie do realizowania na dzień dzisiejszy- co jak co, kupy sobie do kieszeni nie schowam.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 7

Zaopatrz się w rękawiczki i woreczek ekologiczny na odchody, po czym wrzucasz to do kosza.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie ma pretensji a używa tyle wykrzykników :) Pieska na spacer weź to się zrelaksujesz
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Sama się zrelaksuj
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

i tu sie nie zgodze na terenie schroniska sa wyznaczone pojemniki na odpady biologiczne
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0