Dobry żart...

"Liczba mieszkań komunalnych (w tym socjalne):16 321"

http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Dluznicy-czynszowi-zalegaja-w-Trojmiescie-prawie-220-mln-zl-n110086.html

W Gdańsku jest ~450 tys. mieszkańców.
16,3 * 3,5 (liczmy 3-4 osobowe rodziny) = 57 tys.
57 / 450 = ~12,5%

400 tys. mieszkańców tyra, żeby utrzymać 12,5% nierobów i niedorozwiniętych leserów...

Nóż się w kieszeni otwiera....
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

Dobrze byłoby pamiętać, że wśród tych '12,5% nierobów i niedorozwiniętych leserów...' zdarzają się osoby, które niekoniecznie tylko z własnej winy zalegają z płatnościami. Przypadki losowe (choroby, wypadki, oszustwa, wiek, osamotnienie, utrata dochodów, mniejsza zaradność życiowa - nieporadność, mówiąc wprost, itp.) 'chodzą po ludziach'. Tylko tyle. Lub aż tyle...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zgadza się. Ale to jest pewien, raczej nieduży, odsetek.
Z pewnością ci ludzie nie muszą mieszkać w nadmetrażu w ścisłym centrum miast - a gros jest takich przypadków.
Jednak zdecydowaną większość niepłacących czynszu należy po prostu wywalić pod most.
Chętnych na mieszkanie komunalne, którzy są gotowi uczciwie płacić, jest aż nadto. Czy oni są gorsi?

Umorzenie długów ludziom, którzy są zdolni do pracy nie jest żadnym rozwiązaniem. Wręcz pogłębi patologię, bo niby dlaczego ktoś ma sobie wypruwać flaki, kiedy jego sąsiad obibok ma "za darmo"?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Bardziej bym się czepiał tych "8669" dłużników. Ci co płacą to sami siebie utrzymują. Te lokale są często w takim stanie, że na normalnym rynku nikt by tego nie wynajął.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Żart? :)
Podobny żart istnieje we wspólnocie mieszkaniowej, której częścią stałam się z konieczności...
Gawnarzeria próbuje rządzić i cwaniakować a tymczasem okazało się, że dała się ugłaskać cwanemu zarządcy...
Jeszcze lepszy żart, na piśmie, otrzymałam w piątek, przed weekendem... na szczęście jest to żart na koszt państwa, które wytworzyło absurdalne mechanizmy i państwo samo sobie zapłaci.
Tragedia polega na tym, że to co dla mnie i innych jest (może być) żartem, dla drugich jest gwoździem do trumny i przyczynkiem depresji, prób samobójczych czy zaproszeniem do przejścia na złą stronę mocy.

Zasada, pięknie tutaj przedstawiona https://youtu.be/ZbYaJ2QXFg8 ma zawsze rację bytu.
Polska żartem stoi ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Proponujesz walkę z symptomami zamiast z przyczynami ? Z symptomami można walczyć bez końca i bez skutku.
Gdyby po r. 1989 wprowadzono w Polsce sensowny system gospodarczy zamiast neokolonii i układu postkomunistycznego, który wysłał 3 mln ludzi na emigrację, to sytuacja byłaby klarowna. A tak nie jest klarowna, czego dowodzi afera "reprywatyzacyjna" w Warszawie.
A tymczasem sporo jest nadal takich, którym kolonialny status Polski odpowiada.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Już bodaj w 1990r była propozycja, aby:
- Wszystkie mieszkania komunalne z automatu stałe się własnością lokatorów. Wartość wykupu wynosiłaby np. 30 % wartości mieszkania. Lokatorzy nie musieliby tego spłacać od razu - obciążałoby to hipotekę mieszkania.
- Wszystkie budynki komunalne z automatu stałyby się wspólnotami. To wspólnota decydowałaby, kogo wykopsać za np. dewastację mieszkania czy niepłacenie czynszu.
Miasto miałoby z bani problem mieszkań komunalnych, ich remontów itd..
Ale... urzędasy nie miałyby konfitur w postaci np. łapówek za przydział mieszkania komunalnego. Zatem ten pomysł nie miał prawa zostać zrealizowany ;]

No, no, no, merytoryczny jesteś jak za peerelu, kiedy to krytyka też była dozwolona, pod warunkiem, że dotyczyła kelnerów, co to wolno i niechętnie obsługiwali klientów, teraz Ty krytykujesz urzędasów - to ten sam poziom merytoryczności. Prawdziwa krytyka dotyczy rozwiązań instytucjonalnych, a za te odpowiada warstwa rządząca, w tym wypadku uklad postkomunistyczny.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

I żeby nie było... Dla jasności, short and sweet, w moich oczach:
Polska jest "kolonią", "sto lat za murzynami"! I jeszcze długo wyżej d(_o_)py nie podskoczy.

Ps
Jedyne z czym mogę i chcę walczyć to własne ego.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Póki co niczego nie zaproponowałem.

Miasto (ani rząd) nie powinno niczego "dawać" nikomu "za darmo".
Jak wyrzuci się tych* ludzi na ulicę (a mieszkania po prostu sprzeda w formie licytacji**) to zapewniam Cię, że większość tych ludzi znajdzie pracę i wynajmie nowe mieszkanie na własną rękę w przeciągu tygodnia :)
Chciałbyś mieszkać w tunelu na dworcu? Bo ja nie... oni raczej też nie.

*) tych, którzy są zdolni do pracy, nie mówię o 0,0001 inwalidów
**) normalnej licytacji... nie po cichu dla kolesi... cena początkowa 200 tys. - każda nowa oferta przedłuża czas licytacji o 24h - jak chce się przebić to trzeba o minimum 2000zł (można więcej) i biorąc udział w licytacji wpłaca się 20 tys. kaucji żeby nikt nie podbijał 'od tak se'.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

"Wyrzuca się" - śmieci.
Słownictwo wskazuje zdecydowanie na nihilizm i cwaniactwo, takie jakie zostało zademonstrowane w Warszawie. Traktowanie ludzi jak śmieci, dzieci poczętych - jak śmieci, starych i chorych - do eutanazji - jak śmieci.
Nikomu nic nie "dawać za darmo". Ale w drugą stronę - okradać - jak najbardziej dozwolone ? Bo są ci l e p s i e j s i, i ci gorsi.
Nie uznaję słowa "faszyzm" w ustach lewaków, używanego zamiast pałki, ale tu ono pasuje idealnie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

A kto tu przyzwala na okradanie?
Po co o tym wspomniałeś? Nikt nic o tym nie mówił.
To ja i ty jesteśmy okradani bo musimy z podatków utrzymywać tych ludzi wymienionych wyżej.
Mało tego jesteśmy okradani podwójnie:
-raz, że państwo ich utrzymuje z naszych podatków daje im mieszkania i zasiłki
-dwa, że oni nie produkują nic ani nie generują żadnych wpływów do budżetu, więc np. z dróg korzystają również za cudzą pracę

I kogo tu uważasz za lewaka? :D
Robi się coraz ciekawiej... ;D

A jeśli nie "wyrzucać" to "eksmitować NATYCHMIAST".
Dla mnie to tylko semantyka, oznaczająca DOKŁADNIE tą samą czynność.
Nieważne czy debila nazwiesz debilem czy upośledzonym umysłowo w stopniu lekkim.
Zmiana epitetu w żaden sposób nie zmienia stanu tego człowieka.

Trzeba ich wszystkich (co nie płacą i nie są inwalidami) eksmitować na bruk - bezzwłocznie i bezapelacyjnie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Bycie człowiekiem, czyli ludzka natura, ma swoje wady i zalety.
Posiadanie biologicznego ciała bywa przyjemne, ale utrudnia duchowe wzloty. Element duchowy natury ludzkiej pozwala na rozwój kulturowy, ale uzależnia od wspólnoty. Tak więc każdy z dwóch elementów naszej natury naraża nas na pewne koszty, dając w zamian pewne zalety. Ty byś chciał mieć tylko zalety bez kosztów, ale w materialnym świecie tak nie ma, zalety pociągają za sobą koszty, a inwestycje z kolei potem procentują.

>Posiadanie biologicznego ciała bywa przyjemne, ale utrudnia duchowe wzloty.

Co ty zażywasz ?

Uważasz, po sobie, że się nie da wzlecieć bez wspomagaczy ?
Da się, da się, tyle że trzeba dbać o swoją ludzką naturę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Uważam, ze można odlecieć bez wspomagaczy.
Patrząc na ostatnie odloty Rasy Panów nawet jestem tego pewien.

Znów bredzisz...
Jak niby banda żerującej na dotacjach i socjalu patologii ma mi w przyszłości czymkolwiek się odwdzięczyć?!

Ci ludzie w żaden sposób nigdy mi (żadnemu z nas wszystkich) się nam nie przysłużą - jest wręcz przeciwnie.
Od lat mieszkają w socjalnych mieszkaniach, ale gdy się ich wyrzuci....
Zamiast podziękować, że przez 30 lat mieszkali tam za darmo / pół darmo będą wściekli że "jak tak można"...

To nie ja bym chciał mieć 'same zalety bez kosztów' tylko to całe frajerstwo żerujące na podatnikach: zasiłkach, MDM, 500+ i podobnych idiotyzmach.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Mógłbyś uchodzić za obraz, a ja za dziada, ze znanego powiedzenia " mówił dziad do obrazu, a obraz do niego ani razu", z tą różnicą,że wypowiadasz pewne kwestie werbalne, ale mają one sens tylko mechanicznego szczęku sprzętu.
Stanowisz doskonałą ilustrację tezy o liberalnym totalitaryzmie: wyrzucić jak śmieci. Albo typowy przykład działania instytucji wyzyskującej, czy wykluczającej.

No patrz, a ja myślałem, że dyskusja NIE JEST o mnie tylko o tym co zrobić z leserami ciągnącymi pieniądze od państwa za nic...

Najwyraźniej po raz kolejny niewiele masz do powiedzenia w kwestii meritum...

O żadnym meritum nie ma u Ciebie mowy - wypowiadasz się o medialnych fantomach.
Nie wiesz dokładnie nic o żadnym z omawianych przypadków niepłacenia czynszu, a tymczasem trzeba by zbadać każdy indywidualnie. bo każdy odpowiada za siebie, co mi tu próbujesz udowadniać, ale sam tego nie bierzesz pod uwagę. Czyli na starcie popełniasz nadużycie, bo wszystkich wrzucasz do jednego wora.
Po drugie, ignorujesz przyczyny, które doprowadziły do takiego stanmu rzeczy, a więc proponujesz kompletny woluntaryzm, oderwany od realiów.
Po trzecie, nie znając faktycznego stanu rzeczy w każdym przypadku, podejmując decyzje w oparciu o dane z sufitu, możesz narazić nas na szkody znacznie większe niż te, które wynikać mogą z omawianych przypadków.
Po czwarte, wnosisz problem na forum publiczne, a w sferze pyblicznej obowiązują odmienne zasady niż w sferze prywatnej. I oto okazuje się, że na forum publicznym, w sprawie publicznej, chciałbyś narzucić swoje prywatne, indywidualne kryteria - to jest tendencja totalitarna.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Kochany Pysiu :), cholerny Jean Valjean ;)
Teoria jest piękna i bezpieczna.
Szczere pole i praktyka to "insza" orka.

Ps
But you know IT, don't ya?

Teoria być praktyką nie może, ale bez teorii praktyki też być nie może. Wszyscy jednak na codzień posługujemy się teorią umysłu, mimo że takiego przedmiotu w szkole nie ma.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Mój Ty, złotousty geniuszu ~:), aż mi łzy poszły niebieskimi rzęsami.
Konającemu, przywróciłbyś głębszy oddech. Chodząca endorfino

>Wszyscy jednak na codzień posługujemy się...

CO DZIEŃ

" zostaw go. To wariat"
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Przecież tak właśnie działa socjalizm Kolego :)
Ty zaiwaniasz, a nierób nic nie robi, pieniądze mu dają, mieszkanie dają, dzieci utrzymają (500+, zasiłki rodzinne, darmowe obiady w szkołach, stypendia socjalne, podręczniki za darmo). Jak nie masz sumienia, albo nie zależy Ci na jakimś wyższym standardzie życia, masz dzieci to warto nierobem zostać :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Socjalizm to pojęcie z w.XIX. Mamy w.XXI, nowe zjawiska społeczne, nowe struktury społeczne, nowy system. A do tego systemu takie pojęcia jak wolny rynek, kapitalizm, socjalizm, pasują jak pięść do nosa. Gdzie przehibernowałeś wszystkie te lata ? Trzeba poznać współczesne realia i dostosować do niego pojęcia. Delfin pływa w wodzie i ma płetwy, ale to nie ryba.

absurdzik zapomniał się podpisać ;D
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie zapomniałem, to system ma jakieś wady, jakaś sztuczna inteligencja, która się wtrąca po swojemu.

Jakaś sztuczna inteligencja ?
A może po prostu masz odlot ? Znów ci się korpusik oddzielił od spirytu ?

Inne tematy z forum

Pierniki jako forma promocji (3 odpowiedzi)

Przychodzę z tematem pierników. Myślicie, że to dobry pomysł na promocję? Podrzućcie od razu...

Biżuteria jako prezent? (41 odpowiedzi)

Hej, szukam prezentu dla koleżanki i widziałam ostatnio w sieci firmę, która robi dość unikatową...

muza na dziś (781 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...