Dojazd do szkoły w Gdyni

Witam serdecznie
Przeprowadzam się niedługo do Banina... Mój syn przez rok będzie dojezdzal do szkoły w Gdyni. Patrzyłam na rozkład metropolitalnej kolei ale bardzo rzadko jeździ do gdyni..... Czy macie jakieś doświadczenia, pomysły odnośnie dojazdu do gdyni? Syn się stresuje przeprowadzka :-)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Dojazd do szkoły w Gdyni

Uber - z tego co wiem ta kolej ma z rzadko jadącej do Gdyni przerodzić się w usuniętą z rozkładu tak więc lepiej się przygotować za wczasu
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dojeżdżam do pracy w Gdyni (codziennie od kilku lat). Jak pasuje mi rozkład, to jadę ze wsi (linia Gdynia -> Kościerzyna) i tak samo wracam. Jednak tych pociągów jest stosunkowo mało. Ostatnio jeżdżę rowerem do Osowej i tam przesiadam się na PKM (rower zostawiam w Osowej). Mogłabym jeździć rowerem do Gdańska Rębiechowa, ale ze względu na brak ścieżki rowerowej wygodniej i bezpieczniej jest do Osowej.

Jak były problemy z pociągami (remonty linii) korzystałam z Z (problemem był dojazd z i do Miszewa) lub niestety korzystałam z samochodu.

Znajoma jezdzi autobusami: 126 do Matarni i tam przesiada się na 4A.

Niestety od grudnia szykują się zmiany i pociągi na linii Kościerzyna - Gdynia przez Wrzeszcz nie będą zatrzymywać się w Pępowie, Rębiechowie i Gdańsku Rębiechowie (proponowany nowy rozkład można znaleźć na facebooku na profilu Mieczysława Struk, post z 8 czerwca). Mam nadzieję, że to się zmieni (tu liczę na gminę, radę sołecką, ale również sama będę pisać w tej sprawie do Marszałka), bo inaczej zostaniemy odcięci od komunikacji.
Gdyby pociąg zatrzymywał się w Rębiechowie to praktycznie nie byłoby problemu z dojazdem do Gdyni i Gdańska z Banina.

Pytanie jeszcze gdzie będziecie mieszkać. Ja mieszkam w okolicy Borowieckiej i do pociągu chodzę na piechotę - około 20minut. Jak będziecie mieszkać dalej, to dojście do stacji PKP trochę czasu zajmie, a komunikacji wewnętrznej (po Baninie/okolicznych wioskach) brak.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

fak, normalnie Bareja

"- Ja, to proszę pana mam bardzo dobre połączenie: Wstaję rano, za piętnaście trzecia, latem to już widno. Za piętnaście trzecia jestem ogolony, bo golę się wieczorem. Śniadanie jadam na kolację, tylko wstaję i wychodzę.
- No ubierasz się pan...
- Płaszcz, jak pada. Opłaca mi się rozbierać po śniadaniu? Do PKS mam 5 kilometry. O czwartej za piętnaście jest PKS.
- I zdążasz pan?
- Nie. Ale i tak mam dobrze, bo jest przepełniony i nie zatrzymuje się. Przystanek idę do mleczarni, to jest godzinka. Potem szybko wiozą mnie do Szymanowa. Mleko, wisz pan, ma najszybszy transport. Inaczej się zsiada. W Szymanowie znoszę bańki i łapię EKD. Na Ochocie w elektryczny do stadionu. A potem to już mam z górki.
Bo tak: w 119, przesiadka w 13, przesiadka w 345 i jestem w domu. Znaczy w robocie. I jest za piętnaście siódma. To jeszcze mam kwadrans, to sobie obiad jem w bufecie. To po fajrancie już nie muszę zostawać, żeby jeść, tylko prosto do domu. I góra 22:50 jestem z powrotem. Golę się, jem śniadanie i idę spać."
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

No niestety tak to wygląda w naszej gminie. Bareja... (mam wrażenie, że nie tylko w tej materii).

Komunikacja oparta o prywatne samochody.

Gmina nie robi w kierunku poprawy komunikacji NIC. Nie zwiększono częstotliwości 126, moim zdaniem WSZYSTKIE kursy 126 powinny być do Żukowa (są tam urzędy, specjaliści), a przynajmniej do Miszewa (tak, by można było przesiąść się na Z). Brak parkingu w Gdańsku Rębiechowie (wiem, że to teren Gdańska, ale też wiem, że Żukowo nie robiło nic, by ten parking powstał), brak dojazdu do PKM (bo wyłożenie wąskiej drogi, bez chodnika i obiecanej ścieżki rowerowej, płytami yomb nie można nazwać dojazdem).

Urząd Marszałkowski chce nas pozbawić pociągów - jakoś nie widzę protestów ze strony Gminy.

Ważne, że rozwija się żwirownia.. :(

Podobnie wygląda w innych kwestiach. Jak ktoś słusznie zauważył na forum brakuje gospodarza w tej gminie, brak planów rozwoju Banina i gminy, wszystko jest chaotyczne, oparte o tymczasowe, ad hoc wymyślone rozwiązania. Każda kwestia wymaga interwencji dziennikarzy.. TO JEST ŚWIAT RODEM Z BAREI :(
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Kto ma internet z firmy WAVE Banino (168 odpowiedzi)

Chce zmienić internet na tego dostawce,jak się sprawuje internet ???

Imperium-Auto Salon (13 odpowiedzi)

Witam, jakieś opinie o Imperium-Auto Salon. Firma mieści się w Baninie przy ulicy Wiśniowej 11....

proszę o opinie rodziców z szkoły A i B (4 odpowiedzi)

dzień dobry. szukam rodziców którzy mogli by się wypowiedzieć o szkole A i B w Baninie. Proszę...