Drastyczne.

www.ptroa.co.il/petitionmovie/petition-English.php

Ostrzegam, film jest naprawdę potworny.

Do tego nie wierzę w skuteczność takich petycji, podpisałam jednak.
Czuję się bezsilna.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Drastyczne.

Pamiętam jak kiedyś zobaczyłem materiał - (nie będę linkował, można go znaleźć na dziennik.pl wpisując w google frazę "cały kraj morduje bezpańskie psy") - sprzed olimpiady w Pekinie jak jeden s******* katował psa kostką brukową, a drugi zwyrodnialec-s******* lał pałą innego bezdomnego psiaka do połowy sparaliżowanego.

I niech mi nikt nie mówi, że "człowiek to brzmi dumnie" z kotami robili podobnie, mimo, że cenię sobie chiński system kulinarny to plaga szczurów mogłaby za karę wpierdolić cały Pekin dla mnie. Zresztą w przyrodzie musi być równowaga i pewno jeszcze tak się stanie.

Nie obejrzę.
Już sobie daruję takie "atrakcje", wystarczy.
Nawet nie mam nic przeciwko jedzeniu czy przerabianiu na rękawiczki psów, kotów i innych przyjaciół człowieka. Jednak nie kosztem cierpienia, tego pokazanego na filmie nie jestem sobie w stanie nawet wyobrazić.
"Skóra z żywego zwierzęcia schodzi łatwiej niż martwego" - wiedza, bez której chciałabym żyć.

ja na razie też sobie podruję.. jakiś czas temu chyba na zone club trafiłam na dokument.. powiem w skrócie.. o futrach.. oj długo nie mogłam tych scen wywalić z głowy.. :(((((((((((( najgorzej,że to nie tylko Chiny,ale np Holandia no i w bardzo dużym stopniu Usa.. w Gdańsku jest ferma i zaraz chciałam tam jechać.. tylko co dalej?

Szkoda że w większości przypadków ludzie czują się bezkarni...

E tam bezkarni.
Założę się o flachę dobrego wińska, że np. Chińczyk z południach Chin (tam gdzie jedzą dosłownie wszystko oprócz kamieni - pochodne od kuchni kantońskiej) ma kompletnie inną mentalność od europejskiej. My zaraz patrzymy na problem w kategoriach winy i kary. Mnie zastanawia na ile Chińczyk jest świadomy poziomu koszerności, który prezentuje zabijając np. psa. (chodzi mi o czystość i szybkość w zabiciu i w związku z tym o poziom cierpienia zwierzaka) Bo jeśli, dziadek i pradziadek chinola identycznie oporządzali zwierzaka, to co się dziwić, że wnuk działa identycznie i nie czuje winy. Więc chodzi mi o świadomość, choć tak naprawdę motorem naszych działań jest głód. Mogę sobie tu pisać i mądrzyć się kiedy mam pełny żołądek. Tadeusz Czerkawski opisuje w swej książce, że jak wracali z łagrów do tworzących się zaczątków II Korpusu to byli tak głodni, że nawet biegający przy transsyberyjskim pociągu pies był posiłkiem. Ale byli żołnierzami i robili to koszernie. Dopiero jak się najedli pojawiły się wyrzuty sumienia, bo właściciel psa, mały chłopiec będąc świadkiem jak mu kradną psa zalał się łzami.

Co innego jest bestialstwo samo w sobie do którego odwołałem się wcześniej.

Prawdę mówiąc, bardziej od tematu psów w Chinach (pomijając akty sadyzmu ) dziwi mnie, dlaczego do niedawna konie w ucywilizowanej i umoralnionej Europie były transportowane w niewyobrażalnie tragicznych warunkach?

Inne tematy z forum

Biżuteria jako prezent? (41 odpowiedzi)

Hej, szukam prezentu dla koleżanki i widziałam ostatnio w sieci firmę, która robi dość unikatową...

muza na dziś (781 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

a to na rano ;) (347 odpowiedzi)

tiaaa...a to na rano. jakie szczęście, że nikt wcześniej na to nie wpadł :)...