Drewno kominkowe gdzie?

Szukam pewnego i sprawdzonego dostawcy drewna kominkowego - sezonowanego. Dowóz w ok. Wejherowa. Dzwoniłem chyba do 9-10 i od miesiąca drewna nie mam. Także tylko poważni dostawcy są brani pod uwagę.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: drewno kominkowe gdzie?

Polecam drewno do Pana Jacka w Chwarznie na zjeździe na Witomino.
Nie wiem jak się firma nazywa ale brałam tam w tym roku i mogę polecić.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Doradzcie - czy w kominku można palić drewnem sosnowym ?, wiemy tylko, że jest nieodpowiednie, zbyt żywiczne ale jakie są konsekwencje paleniem sosną?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Z powodu dużej ilości sadzy, szybciej Ci się będzie świnił czopuch i przewód komina.
Możesz to zniwelować, przepalając regularnie sandpalem - lub (w wersji ludowej) suszonymi obierkami z ziemniaków.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dodam jeszcze:
- zagrożenie ze strony strzelających iskier z drewna iglastego; przy kominku z szybą nie ma to w zasadzie znaczenia;
- szybkie zadymienie szyby kominka, któremu systemy zapobiegania nie będą w stanie dać rady; teraz są dostępne bardzo dobre środki do mycia szyb, ale trochę trzeba powalczyć.
Różnica w cenie na korzyść drewna iglastego (sosnowego) jest duża i w moim wypadku decydująca.

Prawda, też kiedyś słyszałam coś na ten temat.

Tu znajdziesz wyjaśnienie: http://muratordom.pl/instalacje/kominki-i-piece-wolno-stojace/czym-palic-w-kominku-jakie-drewno-kominkowe-wegiel,35_11265.html

Polecam http://www.kominkowe-opalowe.pl ,trochę czekałam na dostawę, drewno suche ,polecam. Tel.do firmy 609459833
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 4

Dlaczego handlarze drewnem sprzedają zbyt wilgotne drewno?
Czy nie powinno to być zabronione?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

A niby dlaczego miałoby być zabronione?

Większosć "hanldarzy" uczciwie mówi, kiedy drewno było ścięte i jak długo jest sezonowane.
Niektórzy oszukują - prawda.
Ale co za problem zbadać samemu wilgotność drewna?
Przyrządzik do tego można sobie kupic za nieduże pieniadze - albo wypożyczyć w którymś z marketów budowlanych.

Tak zgadza się, można taki sobie kupić, ale często jest tak...
Handlarze mieszają sobie drewno u siebie, ładują na samochód i przywożą do ciebie.
Jesteś w stanie sprawdzić każdy klocek drewna?
Ja zamawiam około 5m3 drewna; część jest sucha, a część nie - tego się nie da nawet posegregować później.

Najbardziej istotne jest to ,że oszukują na metrach . Ten proceder powinien być dawno zabroniony, ponieważ jest to jawna kradzież. Dziwne, że nie zainteresował się jeszcze tym urząd skarbowy. Drewno tak jak inny towar powinien być sprzedawany zgodnie z ilością metrów za jakie płacimy . Nie wolno oszukiwać czyli okradać. To jest niedopuszczalne w dzisiejszej dobie. Dlaczego nie są kontrolowani sprzedawcy drewna w jaki sposób upłynniają swój towar. Barbara

Może trzeba po prostu zmienić dostawcę, bo według mnie nie należy wszystkich do jednego wora wkładać. http://sklep.andrewex.com.pl/drewno-kominkowe ja kupuję od nich nie na metry a na kilogramy i jeszcze nie miałem nieprzyjemności, że się waga nie zgadzała. Wiadomo że nie ważę każdego worka ale te co ważyłem były w porządku.

http://sklep.andrewex.com.pl/drewno-kominkowe =Cena obłędna , nie do przyjęcia , drożej niż w Niemczech (55-60 euro)
Ale jak kogoś stać proszę bardzo.

Polecam sprawdzonego dostawce drewna który juz długo istnieje na rynku bo sam od niego kupuje juz kilka lat w swojej ofercie ma drewno kominkowe i opałowe kazdego gatunku. Drewno jest bardzo dobrej jakosci . Jak dla mnie firma godna do polecenia tel kontaktowy to 605-207-558
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Z własnej praktyki podpowiadam/doradzam: w ofercie nie ma drewna uczciwie sezonowanego. Drewno sezonuje się we własnym zakresie. Do czasu aż masze drewno się "wysezonuje", palimy takim, jakie mamy. Po kilku sezonach problem sam się rozwiąże.

mam swoje drewno tylko niesezonowane transport w cenie możemy się dogadać jestem z Redy.kontakt r.grzenkowicz0@op.pl
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

DREWNO KOMINKOWE
Palimy ceny !!

Jesteśmy firmą zajmującą się dostawą najwyższej jakości drewna kominkowego jak i opałowego.Towar jaki Państwu proponujemy pochodzi z lasów Państwowych o sortymentach: S2B,S2A

W ofercie posiadamy:
- Dąb 185zł
- Brzoza 170zł
- Olszyna 165zł
- Mieszanka drzew liściastych 160zł
- Drzewo iglaste 140zł
i inne.

Transport i dostawa:
- Drewno jest mierzone przy kliencie, dzięki czemu wiesz ile kupujesz.
- Drewno jest pocięte i połupane na kawałki 40cm z tolerancją 3cm. Na życzenie klienta tniemy na dowolne długości.
- Za dopłatą istnieje możliwość ułożenia drewna u klienta.
- Przy zamówieniu 15mp drewno rozpałkowe GRATIS!!
- Transport GRATIS!! przy zamówieniu 4, lub więcej mp!
- Zamówienia realizujemy samochodami 3, 5, 8, 15mp.

Kontakt: 697-084-029
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Kosakowo koło biedronki polecam nie znam namiarów
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

W Gdańsku Osowej jest taki tartak, gdzie mają drewno suszone w suszarniach i faktycznie dobrze sie pali, czasami trzeba tylko troche poczekać. tel 500-008-278.

Inne tematy z forum

Stół + krzesła - gdzie najtaniej? (55 odpowiedzi)

Gdzie najtaniej kupię zestaw stół +6 krzeseł,może któraś z was wie coś na temat?

gdzie kupić rolety (84 odpowiedzi)

Witam, chcę kupić rolety na okna, takie gotowe bo są sporo tańsze niż robione na zamówienie,...

Gdzie kupić tanio żaluzje, plisy, rolety, firany, zasłony ? (82 odpowiedzi)

Z usług jakiej firmy warto korzystać w Trójmieście ? Chodzi mi o zakup rolet, żaluzji, firanek...