Droga równorzędna- ul. Wspólna

Przed chwilą, jadąc Rolniczą o mało nie staranował mnie wyjezdzajacy z ul. Wspólnej samochod... i jeszcze na mnie trąbił...
Wspólna jest drogą nieutwardzoną, więc z tego co rozumiem, na Rolniczej mam pierwszeństwo? Jak uważacie? Wklejam cytat z przepisów i pozdrawiam kierowcę z nadmiarem testosteronu.

Zgodnie z definicją skrzyżowania (zawartą w art. 2 przedmiotowej ustawy) przecięcia publicznej drogi utwardzonej z drogami ziemnymi, dojazdowymi i wewnętrznymi nie są uważane za skrzyżowania. W związku z tym wjazd na publiczną drogę utwardzoną z takiego przecięcia się dróg jest traktowany jako włączenie się do ruchu i – zgodnie z art. 17 kodeksu – należy w takiej sytuacji ustąpić pierwszeństwa pojazdom jadącym utwardzoną drogą publiczną, niezależnie od kierunku, z którego nadjeżdżają.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wspólna jest skrzyżowaniem od Księżycowej, bo tam jest 20m yombów. Do Rolniczej absolutnie nie jest, bez względu czy jest prywatna czy nie, bo jest gruntowa. To tak jakby z łąki wyjeżdżać.

Ale nie martw się, na tych utwardzonych i tak nikt nie puszcza z prawej, chociaż nawet bez strefy równorzędnej te same przepisy są (nie wiem w ogóle po co są strefy, skoro bez nich i tak obowiązuje przepis o ustępowaniu z prawej, jeśli znaki nie mówią inaczej). Gdybym nie ustępował i jechał jak każą przepisy, to bym miał co 2-3 dni skasowany samochód.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mi ostatnio Pan ze Sportowej wyjechał na pełnym gazie. Podobnie jak na Przemysłowej jadąc od ośrodka. Trzeba BARDZO uważać na głównych drogach w Baninie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

No z przemysłowej to akurat można mieć pierwszeństwo jak jedzies do księżycowej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak się będziecie spieszyć to zawsze będziecie mieli pierwszeństwo. Taka prawda więc nie mruczcie jeden na drugiego :-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Niektórzy maja zasadę jqde prosto to ja mam pierwszeństwo :)

A ja widzę wszędzie zasadę "Ja jadę ku...wa!!! Wszyscy na bok!!! Zaraz zamkną mój sklep, albo jadę z dziedziny do szkoły i przedszkola p
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Można jeszcze dodać, że ja jadę ku.wa bo mam wywalane :-P

Ach ta moderacja :-) Chodziło oczywiście o "wyje.ane"

Ze sportowej to miał pierwszeństwo jak jechałaś/eś z góry księżycową w dół.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Na ulicy Rolniczej są ustawione znaki informujące o skrzyżowaniach równorzędnych i każdy jadący prawej strony ma pierwszeństwo, Dlatego proszę uważać ..
Do pierwszej stłuczki...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nie zaprzataj sobie tym głowy.

Pod warunkiem że faktycznie sa to skrzyżowania rownorzedne. Akurat jedyne takie skrzyzowanie jest na zbiegu Rolniczej z Pszenna. Reszta narazie nimi nie jest :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Owszem sa znaki, ale ul.Wspolna od strony Rolniczej nie jest utwardzona :) mi rowniez chlop probowal wymusic pierszenstwo

Rolniczka- doucz się :)

Re: Droga równorzędna- ul. Wspólna

Jedyne skrzyżowanie równorzędne to przenna z rolniczą reszta póki co takimi nie są

Jest znak za biedronka i wszystkie skrzyżowania się do niego zaliczają aż do pszennej. Nie ważne czy utwardzona lub nie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7

Hehe dobre, widzę się własne prawo drogowe pisze w Baninie. Powodzenia w rozmowie z Policją :)

Niedługo to chłop będzie z garażu wyjeżdżał i powie że ma pierwszeństwo bo jest z prawej...

Tak sobie miastowi i napływowi wymyśliliście, bo ciągle wam źle. Więc do kogo te żale. Są ustawione znaki więc się do nich stosujcie. Jeden znak jest na Rolniczej przed samiuśkiim skrzyżowaniem ze Wspólną jadąc w górę od Lotniczej. Pozdrawiam.

Kolejny ktory znalazl prawo jazdy w chipsach.... zadzwon na policje i zapytaj.... tylko usiadz bo sie zdziwisz :p

Nie obrażaj mnie... Kolejnego to sobie zrób... Mogę się mylić. Mówię tylko, że stoi znak więc warto się nad tym zastanowić jak to jest, a przepisy są niejednoznaczne.

Przeczytaj Swojego posta jeszcze raz ze zrozumieniem a wtedy zacznij mowic o obrazaniu. Skoro nie wiesz, to sie nie wypowiadaj bo mozesz innych wprowadzic w błąd....

Ok...sorry :-)

Zdecydujcie się :-)

Baniniak - donre ale trzeba poczytać kodeks bo :)

Z ta wspolna jest troche inaczek. Kodeks nie okresla gdzie droga ma byc utwardzona jest naposane ze musi byc utwardzona na odcinku 20 m a wspolna jest uywardzona na odcinku 20 m wiec jest to droga utwardzona :) niestety przwpisy skopane ciakawe jak drogowka by to interpretowala :)

W polskim Prawie o ruchu drogowym, została określona jako droga z jezdnią o nawierzchni bitumicznej, betonowej, kostkowej, klinkierowej lub brukowcowej oraz z płyt betonowych lub kamienno-betonowych, jeżeli długość nawierzchni przekracza 20 m. Inne drogi są drogami gruntowymi

Ty tak serio? no masakra wg Twojego rozumowania droga gruntowa np o kilku kilometrowej długości może gdzieś miec utwardzone 20 m a kierowca dojeżdzjący do skrzyżowania wyżej wspomnianej drogi z droga utwardzoną musi wiedziec że ona ma tam gdzies te 20 m utwardzone (choc nie przy skrzyżowaniu ) i potraktowac ją jak równorzędną....Człowiek jak Ty zdałeś prawo jazdy ? Strach jezdzic po ulicach skoro coraz więcej osób interpretuję przepisy z pełną dowolnością....Proponuję Ci traktowac Wspólną jako równorzędną w obecnym jej stanie kiedy wyjeżdzasz z niej w Rolniczą -najlepiej jak Rolniczą będzie jechała cieżarówka ....

Ja propnuje aby kolega zapoznal sie z ustawa o ruchu drog. Co tam jest zapisane a nie bujal w oblokach. Wspolna ma status drogi prywatnej obecnie nie jest to skrzyzowanie

Wspólna nie jest drogą prywatną tylko gminną.

Tak, Wspólna jest drogą gminną. Potwierdza to m.in. mapa własności powiatu kartuskiego:
image

Tak się zastanawiam nad aktualnością tych map. np. ul. Wodnika od strony Borowieckiej. Ulica posiada oświetlenie "uliczne" a zimą jest odśnieżana. Ostatnio nawet była wyrównana. A w ewidencji ma status prywatnej.

Dobry, uczynny właściciel :-)

I jest prywatna. Gmina ma w planie jej wykupienie (wyszła w tym celu odpowiednia uchwała). Co do równania i odśnieżania drogi, to niech Ciebie to nie boli. Mimo statusu drogi prywatnej, mieszka przy niej niemała liczba mieszkańców i nie można ich odcinać od świata tylko dlatego, że gmina nie może dogadać się z właścicielem drogi. Osobiście cieszę się, że w takich sytuacjach gmina nie wypina się na mieszkańców, bo oczywiście, zgodnie z prawem nie powinni nic na tej drodze robić.

No właśnie "zgodnie z prawem", czyli wychodzi na to, że gmina łamie prawo inwestując środki w teren prywatny. Mi to osobiście nie będzie przeszkadzać tak długo, aż ktoś z właścicieli mnie nie wygodni z tej ulicy. A korzystam bardzo często z tej drogi spacerując.

I słusznie, dopóki właściciel walczy tylko z urzędnikami a nie z mieszkańcami, to chyba nie stoi nic na przeszkodzie, żeby to akceptować. Jakby nie było, tam też mieszkają nasi sąsiedzi w szerokim znaczeniu tego słowa.

Kodeks ruchu drogowego nie ma czegos takiego jak droga prywatna.

Droga twarda - W polskim Prawie o ruchu drogowym, została określona jako droga z jezdnią o nawierzchni bitumicznej, betonowej, kostkowej, klinkierowej lub brukowcowej oraz z płyt betonowych lub kamienno-betonowych, jeżeli długość nawierzchni przekracza 20 m. Inne drogi są drogami gruntowymi - gdzie tu masz napisane ze 20m od skrzyżowania?

Zapytaj Policjanta-to na skrzyżowaniu drogi którę się krzyżują muszą spełnia wyżej wskazane wymagania a nie "gdzieś tam" ma byc utwardzone wspomniane 20m

Ja na przykład zauważyłem że im większym autem jadę to mam lepsze pierwszeństwo, jak wsiądę do kompaktu żony to wszyscy chcą mnie
zabić,czy to jest według specjalistów forumowych jakoś zapisane w kodeksie bo może czegoś tam nie doczytałem albo coś zmienili w międzyczasie?

kiedyś pierwszeństwo miał ten z większą maczugą, w Polsce nadal aktualne

...a rozporek można zapiąć?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

następne popisy umysłowego impotenta i nie tylko jak mniemam-do tego o rozporku

Jak on właściwie mógł wyjeżdżać ze Wspólnej jadąc Rolniczą?

Inne tematy z forum

Imperium-Auto Salon (13 odpowiedzi)

Witam, jakieś opinie o Imperium-Auto Salon. Firma mieści się w Baninie przy ulicy Wiśniowej 11....

Kto ma internet z firmy WAVE Banino (168 odpowiedzi)

Chce zmienić internet na tego dostawce,jak się sprawuje internet ???

proszę o opinie rodziców z szkoły A i B (4 odpowiedzi)

dzień dobry. szukam rodziców którzy mogli by się wypowiedzieć o szkole A i B w Baninie. Proszę...