Re: Druga ciąża po cesarce PYTANIE
ja za pierwszym razem bardzo chciałam rodzić sn i nawet po tych 2h parcia błagałam lekarkę,żeby mi pozwoliła dalej próbować,ale obie z położną nalegały na cięcie. Za drugim razem nie miałam ochoty wcale próbować, mój lekarz (pracujący na Klinicznej) bez problemu wypisał skierowanie,a w szpitalu ustalili mi termin cięcia. I dopiero ten koleś na izbie się przyczepił, że czemu ja chcę cesarkę,że nie ma powodów,że może drugie dziecko okaże się mniejsze, żebym przyjechała ze skurczami,że cesarka też boli (jakbym nie wiedziała!:-) no ale skoro przyjechałam urodzić,to nie dałam się spławić; wymierzył mi miednicę,spytał swojej przełożonej i z wielką łachą stwierdził,że ostatecznie będzie ciął.
wiem,że w Polsce są wytyczne Pol.Tow.Gin.że jeśli się pierwszy poród zakończył się cc to za drugim razem kobieta może nie wyrazić zgody na próbę porodu sn (oczywiście,jeśli chce cięcie); to czy możliwy będzie sn po cc,zależy na pewno od przyczyn pierwszej cesarki i nie tyle od czasu jaki upłynął,co grubości blizny na macicy (chociaż mi nikt do końca jakoś specjalnie tej blizny nie oceniał),i wg wytycznych musi to być poród bardziej "kontrolowany" czyli pod monitorem,stała opieka położnej,żadnej oksy itp. ja nie chciałam ryzykować
0
0