Dwie czy jedna Polska ?

Co to za mapa ?

image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

Re: Dwie czy jedna Polska ?

Każdy wie że pogody;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7

Polska Bogata i Polska Biedna? Obszary biedy ciemniejsze? Hmmm, ciekaw dlaczego :P
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

O! Przyszły wytyczne od oficera prowadzącego.
Należy powiązać wyborców PiS z patologiami.
Nic, to, że już to było, przy okazji 500+. Widać za cicho było trąbione.
Jeśli opozycja takie wnioski wyciągnęła z łupnia, jaki sprawił im PiS w g.. znaczących eurowyborach, to pisiory mogą już zacząć schładzać szampana na jesień. Kryptoagitatorzy w rodzaju bęcwała załatwią im większość konstytucyjną.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 8

BTW:
Czytałem ostatnio fajny komentarz do wyborów sprzed tygodnia:
W normalnym demokratycznym kraju wyborcy głosują na opozycję, kiedy mają już dość partii rządzącej.
W Polsce wyborcy głosują na partię rządzącą, bo mają dość opozycji.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 7

sayl weź ty się chłopie lepiej za organizację ogniska zabierz:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 10

>O! Przyszły wytyczne od oficera prowadzącego.
Należy powiązać wyborców PiS z patologiami.

Proszę podziel się zatem swoja wiedzą i przemyśleniami odnoście tych powiązań.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

Nie jest specjalnie odkrywcze, ze gdzie wieksza bieda i mniejszy poziom wyksztalcenia tam wieksze poparcie dla pewnej partii.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 10

Tak myślałem, ze poza nie masz nic do powiedzenia. Spróbuj zmienić płytę.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

Tak myślałem, ze poza oficerem prowadzącym nie masz nic do powiedzenia. Spróbuj zmienić płytę
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

Nie mogę już patrzeć na to ogłupianie ludzi.
Polska jest Jedna. Zróżnicowana ale Jedna.
Jest to jak najbardziej prawidłowy stan z wielu względów, o których nie chce mi się pisać.

Ps
Nie jesteśmy wysepką wyrwaną z kontekstu na mapie świata.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Lukrecjo, Ty piszesz o jednej Polsce? Ty, milosniczka staruszka-katolika nienawidzacego polowy Polakow?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 11

Brawo Lukrecja,

Pisowskiemu Reżimowi marzy się jednak wojna domowa między Polakami.
Pamiętacie prowokacje za komuny ?
Dziś PiS-neoPZPR działając wg swoich starych ubeckich metod próbuje ze wszystkich sił podzielić Polaków.
Nawet za cenę wojny domowej, z której stworzyli fejk informacyjny.

image
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 9

Gdynianin... oj Gdynianin...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

W czyms sie pomylilem?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

A ta mapa pokazuje gdzie geograficznie tworzony jest PKB.
Granatowe miejsca pokazujące poparcie dla PiS na pierwszej mapie są teraz niemalże przezroczyste.

image
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 8

Sky, z całym szacunkiem dla Ciebie i Twoich poglądów.
Skracasz i wyrywasz z kontekstu tak, jak gdybyś mierzył TYLKO wg siebie.
Nie obrażaj mnie ( nie wiem jak inni) machaniem mi przed nosem tymi mapkami.
Tak się składa, że znane są mi procesy powstawania tych "uroczych" mapek.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

Natura jest be, wszystko co naturalne jest demode, niech żyją geje i lesbijki i cała reszta tej ferajny. Durnota z czuba paruje, że aż się dymi.

Brawo kolezanko lukrecjo. To slowa starego komucha, ktorego tak lubisz. Musicie byc bardzo podobni.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Lukri, to tym razem mapa specjalnie dla Ciebie.

Im bardziej niebiesko i im bardziej przezroczysto, tym bardziej zielono.
Im bardziej na wschód tym więcej 500plus przypada na mieszkańca.

Jak widać mała skłonność do tworzenia PKB nie stanowi zupełnie przeszkody do pobierania kasy z publicznego rozdawnictwa pieniędzy produkowanych przez innych.
Ot i cała mądrość, skąd się biorą rządowe pieniądze by zieloni mogli dostawać 500 zł - z pracy pomarańczowych.
Dlatego zieloni głosują na niebieskich.

image

To są pieniądze wyborców, a wyborcy wybrali tak, a nie inaczej.
To trochę jak ze wspólnotą mieszkaniową. Jak większość chce postawić sobie na wspólnym placu wielką, bezsensowną fontannę za która wszyscy będą płacić to nie ma znaczenia jak bardzo nie chcesz i tak będą wszyscy na nią płacić. Tak działa wspólnota.
Jeśli coś się komuś nie podoba to nie ma przymusu w niej trwania. Można się przenieść w inne, bardziej rozsądne ekonomicznie miejsce
Zadaj sobie ten trud i zamiast krytykować wszystko czy wszystkich może warto by było poszukać dla siebie bardziej dogodnegomiejsca do życia zamiast wiecznie narzekać ...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Kocio, uwazam ze Trojmiasto jest swietnym miejscem do zycia i kariery zawodowej. Zreszta tu pewna partia miala najmniejsze poparcie.
Wyjasnij mi proszę dlaczego powyzszych rad nie dalas pewnemu staruszkowi, ktoremu w Gdansku nie podiba sie nic, 100 procent zła?
Dlaczego nie napisalas mu, ze nalezy poszukac innego miejsca do zycia, wiesz zamiast wiecznie narzekac?
Ja mu to pisalem wiele razy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Wybór innych ludzi może mi się nie podobać lub być nie na rękę ale wybór większości trzeba uszanować. Jak rządziła platforma która była według mnie tragiczna i o gorszą ciężko było to nie nawoływałm nikogo do bojkotu władzy, nie nazywałam glupkiem a opozycja nie donosiła na własny kraj do Brukseli. Za to platforma będąc u władzy zawsze mówiła że jak coś się komu w kraju nie podoba to ma paszport i może wyjechać gdzie chce. Uważam że powinni zastosować się do własnych rad ktorych onegdaj tak wszystkim chętnie udzielali.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

" a opozycja nie donosiła na własny kraj do Brukseli."
Też donosiła. Z resztą wpisu się zgadzam.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Kocio, dlaczego nie odpowiadasz na zadane pytanie?
O swoich pogladach nie musisz pisac bo one bija od Ciebie na odleglosc.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ktoś tu mapy nie potrafi zinterpretować. Trudno z zezem coś ocenić.

Wielkopolskie, Pomorskie i Mazursko-Warmińskie w jednym koszyku, a obok zupełnie odwrotnie, Zachodnio-Pomorskie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/list-protestacyjny-przeciwko-dyskredytowaniu-gdanska-i-jego-mieszkancow/pt4y33s
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

A tu są mapy, które szczegółowo - na poziomie powiatowym a jeszcze lepiej na poziomie gminnym, pokazują jaki jest stan faktyczny. Te mapki nie pozostawiają najmniejszych wątpliwości:
http://www.wyborynamapie.pl/euro2019/euro2019.html
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie ma watpliwosci, sa dwa fakty.
Im dalej na wschod i im mniejszy poziomvwyksztalcenia i stanu posiadania tym wieksze poparcie dla pewnej partii. Datego na tym terenie to poparcie jest tak male.

Wyrażnie widać kierunek natarcia polskości, z południowego wschodzu w kierunku pólnocno-zachodnim. Dlaczego ruch idzie z połudnowego wschodu ? Trzeba sobie przypomnieć, że centrum kultury polskiej w II RP i poczas zaborów znajdowało się we Lwowie. Stamtąd szły najsilniesze fale polskości, tam też stoczono krwawe potyczki o wolność Lwowa.

Widać też, że czołówka tego natarcia najbardziej wysunięta do przodu w rejonie Pomorza to Kaszuby, jak zawsze najbardziej patriotyczne.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Frustraci, wspierajcie sie bo w Trojmiescie was niewielu ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

>Wyrażnie widać kierunek natarcia polskości, z południowego wschodzu w kierunku pólnocno-zachodnim.

Głupi jesteś ratlerek jak but.
Polska w Polsce nie musi mieć żadnych kierunków natarcia.
Polskość jest polskością niezależnie od tego czy są to Ustrzyki czy Kołobrzeg.

Bolszewikom z PiS marzy się wojna domowa, ale nic z tego, Polacy nie dadzą się sprowokować.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Łatwiej być patriotą mając za sąsiada Czecha niż Ukrainca czy Rosjanina ... to tak jak z rzucanie obelg - prze Internet łatwiej a jakoś w realu nie ma aż tak wielu chętnych na jawne konfrontacje, ciekawe dlaczego :D

Kocio, dlaczego Twoj kolezka jest odwazny w necie, tak chetnie obraza tu ludzi, a jak daje mu szanse powiedzenia tego w oczy to przestraszony ucieka?

Inne tematy z forum

Fajnopolacy pochowali głowy w piasek (18 odpowiedzi)

Demokracja poszła się czochrać i co wy na to ? Maska spadła z Uśmiechniętj Polski ? I został...

Fajnopolacy chcą popolemizować ? Proszę bardzo, jestem do usług (3 odpowiedzi)

Kiedyś popularne było przewidywanie powtórki Budapesztu w Warszawie, teraz, po zwycięstwie Trumpa...

Nowy rok (3 odpowiedzi)

Znienawidzony Tusku żebyś Ty zniknął z tego świata to byłoby najlepsze życzenie na nowy rok