Dzieci w spektrum autyzmu i szkoła

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
Dzień dobry, czy są tu mamy uczniów szkół podstawowych (od klasy 0), którzy są w spektrum autyzmu?
Jestem ciekawa, gdzie wasze dzieci odnalazły przyjazne, wyrozumiałe dla nich szkoły? W grę wchodzi tylko Gdynia, ewentualnie Sopot.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wizyta w poradni zdecydowanie nie zaszkodzi, im wcześniej zaczniesz z dzieckiem pracować, tym lepiej dla Was wszystkich. To może być autyzm, ale nie musi, to mogą być zaburzenia SI, to może być wiele rzeczy, a może też być zupełnie nic, ale porada od specjalisty jest bezcenna. Pomysł racjonalnie, jeśli nawet okaże się, że to jakieś spektrum, to brak diagnozy niczego nie zmieni, natomiast opieka specjalisty już tak. Na pierwsza wizytę w PPP najczęściej idzie się bez dziecka, psycholog rozmawia z rodzicami i zbiera wywiad. Idź, skonsultuj to, dowiedz się jak wygląda sytuacja, nie uciekaj przed tym. Ogólnie w ostatnim czasie prowadzi się wiele badań na temat autyzmu oraz wiele terapii daje dobre efekty: https://karnozyna.com/ Na przykład terapia karnozyną.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Dzieci w spektrum autyzmu i szkoła

Podpisuję się pod pytaniem mimo że to było rok temu...czy udało się znaleźć szkołe ?ja obecnie szukam miejsca dla córki z ZA lat 7...i jak dotąd nie znalazłam żadnego miejsca które łączy naukę z terapią oprócz szkoły Dar w Gdyni -brak miejsc i SSP na Oruni -odleglosc duża...

Re: Dzieci w spektrum autyzmu i szkoła

Co oznacza SSP w Oruni?

Rodzicom dziecka z autyzmem polecam rzeczowy artykuł https://rodzicpyta.pl/zabawki/zabawki-dla-dzieci-z-autyzmem-poradnik-dla-rodzicow/ . Jest tam kilka propozycji jak można zachęcić dziecko do interakcji.

Inne tematy z forum

tanie meble kuchenne?Jakie (71 odpowiedzi)

Dostaliśmy po 8 latach czekania mieszkanie z miasta 3pokoje,kuchnia. W kuchni mamy tylko...

urlop macierzynski, urlop tacierzynski...kilka pytan. (30 odpowiedzi)

mam pytanko do kogos kto z prawem, i sprawami kadrowymi jest na bierzaco.. zastanawiam sie czy...