Elektrotechnika

Co sądzicie na temat tego kierunku ? Myślicie, że naprawdę będzie tak ciężko się utrzymać ?
Są może jakieś dodatkowe zajęcia/korepetycje z matematyki czy fizyki w ciągu roku na pg ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Elektrotechnika

Jesteś na elektrotechnice? Bo ja tak, mam nadzieję, że aż tak ciężko jak mówią nie będzie :)) Podobno 30-50% odpada po pierwszym roku, ale jak ktoś jest ogarnięty to sobie poradzi :) A korki jakieś są, to się chyba nazywa "konsultacje" ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Odpadają ci którym matura nie poszła za dobrze, będą to osoby które poszły na ten kierunek, bo akurat na ten (lub tylko na ten) się dostały. Jeżeli masz trochę oleju w głowie i będziesz się uczył i nie opieprzał - dasz radę. Proste:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

większej głupoty w życiu nie słyszałam, pewnie sam zdałeś dobrze maturę i masz o sobie zbyt wysokie mniemanie, może studia nauczą cię pokory.
na studiach przerabia się całkiem nowy materiał, więc można zdać maturę na 30%, a na studiach wziąć się do nauki i być dobrym, a można zdać maturę na 100% z rozszerzeń i wylecieć po semestrze.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Jak się zdało maturę zaledwie na 30% to ma się takie zaległości, że najlepsze chęci nie pomogą, by być dobrym na plibudzie.
A ci, co dobrze zdali maturę powinni mieć o sobie wysokie mniemanie - i życzę im, by na studiach dalej mogli je mieć.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Materiał z liceum na poziomie rozszerzonym jest do ogarnięcia spokojnie przez 2-5 miesięcy, jeśli jest się pracowitym. Zatem żadne to zaległości. Bez problemów można opanować np. w wakacje ;) I choć ci co dobrze zdali maturę mogą być z siebie zadowoleni, to nie przekłada się na to iż będą osiągali dobre wyniki na studiach. Zadania maturalne, nawet na rozszerzonym poziomie polegają wyłącznie na odtwórczej pracy, także wysokie mniemanie to chyba za dużo. Taką opinię o sobie to może mieć ktoś kto coś sam stworzył :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czyli tylko twórcy mogą mieć o sobie dobre zdanie, a resztę czeka deprecha z powodu niskiej samooceny?
Z pozostałymi argumentami zgadzam się.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

A może ktoś ze studentów czy absolwentów napisze, jak tam jest? Da się żyć czy przeciwnie? Jak kadra, jak program?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Janka ile lat studiowałaś na polibudzie, że wypowiadasz się na ten temat?
Przecież matma na studiach to zupełnie nowy materiał, wszyscy uczą się od nowa, nie wiem ile razy przydała mi się wiedza z liceum, ale na pewno nie tyle razy, żebym nie była w stanie tego nadrobić gdybym jednak leniuchowała w liceum.
Jedynie z fizyką bywało ciężko, ale problem mieli wszyscy, ci którzy zdawali rozszerzenie i ci którzy realizowali poziom podstawowy w LO
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

"Odpadają ci którym matura nie poszła za dobrze, będą to osoby które poszły na ten kierunek, bo akurat na ten (lub tylko na ten) się dostały."

Tak, zgadzam się materiał na polibudzie nie odzwierciedla tego czego uczyliśmy się w liceum. Pisząc to co ww miałem na myśli, że idą tam osoby które miały większe aspiracje by iść na inny kierunek, gdzie trzeba było mieć lepsze wyniki z matury, niestety nie udało im się i zadowoliły się elektrotechniką. Niestety po kilu miesiącach dochodzi do nich, że jednak ten kierunek nie jest dla nich, najpierw nie wychodzi im nauka, potem olewają a na koniec się poddają i albo zmieniają kierunek albo uczelnię.

Choć są też osoby które chciały iść na ten kierunek i im świetnie idzie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0