Elocom na atopowe zapalenie skóry

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Stosowałyście na swoich maluszkach??
Gdzieś czytałam że maść ta zawiera sterydy poza tym na ulotce skutki uboczne przyprawiły mnie o bóle głowy. Nie podaję i tyle-boję się. Odstawiłam nabiał i obserwuję skórę malucha. Tylkoczy to wystarczy?
Ma któraś z Was tego typu doświadczenia??

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Elocom na atopowe zapalenie skóry

Ja stosowałam elocom, ale na sobie. Tuż przed Ślubem dostałam potwornego uczulenia, dosłownie koszmar...całe plecy, dekolt, twarz...byłam załamana. Dermatolog przepisał mi elocom - wspominał wówczas, że jest bezpieczny (właściwie stosowany), bo stosuje się go właśnie u dzieci. Uczulenie zniknęło chyba 3 dni, a skóra była gładziutka:)))

Elocom jest mascią wysuszającą. Jestem osobą posiadająca to schorzenie i elokom nie jest dobrym wyborem. Jezeli zmiany są niewielkie radzę stosować masci witaminowe lub Hydrocortisonum (dostępne w aptece bez recepty) albo łagodne kremy takie jak Balneum Baby Krem. Jest to schorzenie przewlekłe i można je jedynie zaleczyć. Najlepiej udać sie do specjalisty. Pozdrawiam

Acha i jeszcze jedno.... Nie zawsze pokarm stanowi przyczyne AZS, ubieraj dzidziusia tylko w bawełne 100% gdyż syntetyki i welna mogą powodować zmiany. Z doświadczenia wiem że największy wysięg jest w sezonie jesienno-zimowym latem zmiany są prawie niewidoczne. Nie przegrzewaj mieszkania często je wietrz. Nie wpuszczaj zwierząt do pokoju maleństwa bo sierś również wpływa na podrażnioną skóre. Zakładaj dziecku na noc rekawiczki gdyż drapiąc sie ponownie sie zakarza. Smaruj oliwką strupki i usuwaj je, wiem że brzmi wstrętnie i okrutnie ale to one najbardziej swędzą i w ten sposób ulżysz dziecku. Jeżeli w strupkach pojawi sie ropa pędz szybko do lekarza bo może być to oznaka zakarzenia. Mam nadzieję że twój maluszek poprostu z tego wyrośnie. Ja musze żyć z AZS już do końca :) Pozdrawiam serdecznie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

dzięki venono za wyczerpującą odpowiedź,
lecz chyba na szczście mój maluch ma żle zdiagnozowaną dolegliwość bo ma jedynie szorstką skórkę na łokciach i udkach żadnych krost, chyba zmienię lekarza na prywatnego bo już sama nie wiem co to tak właściwie jest

Mogę poradzić dermatologów z Medi Cover w Oliwie. Znają się na rzeczy. Możesz również spróbować w Wojewódzkiej Przychodni Dermatologicznej w Gdańsku Ul. Długa 84. Powodzenia

U niemowląt AZS umiejscawia sie na główce za uszami i w okolicach czoła dopiero u dzieci w wieku 2 lat na kolanach i łokciach, udach. Więc sie nie martw tylko zmien lekarza wszystko bedzie oki.

Umów się do specjalisty http://www.activeholidays.pl/metody-leczenia-atopowego-zapalenia-skory/ nie ma na co czekać.

Inne tematy z forum

Dom samotnej matki Matemblewo (14 odpowiedzi)

Jestem mama rocznego dziecka. Mieszkam z mężem który mnie bije. Codziennie są jakieś awantury, co...

krem nawilżający do twarzy (44 odpowiedzi)

Jaki krem jest dobry bo nie wiem jaki kupić używałam garniera ale mi nie służy i teraz mam taka...

Podyplomowa rachunkowośc czy kurs na głównego księgowego (28 odpowiedzi)

Dziewczyny były już może podobne tematy, ale chodzi mi o opinie osób, które kończyły, co warto?