Faszyzm, nazim, przemoc, rasism - synonimy wesołego kibola

Do napisania tych paru zadań skłania mnie zbliżające się Euro2012, które rzekomo ma być wielkim wydarzeniem sportowym. Jak wielu osobom wiadomo, nie lubię piłki nożnej i uważam, że w dzisiejszych realiach niewiele ma wspólnego z prawdziwym sportem. Ale to co mnie przeraża, to obraz dzisiejszych fanów piłki nożnej - ten obraz prawdziwy i faktyczny, a nie udawany.

Pod płaszczykiem mylnie pojmowanego patriotyzmu przemycana jest ideologia nazizmu, rasizmu i przemocy. Nie rozumiem skąd w nich tyle nieokiełznanej nienawiści do ludzi innych wyznań, ras, orientacji seksualnych i przekonań politycznych. Ta nienawiść i agresja wyrażana jest wprost na przykład z tzw. "wlepek", które są naklejane gdzie się tylko da.

Oto kilka przekładów:

image

image

image

image

image

Spójrzmy na powyższe obrazki (wlepki), poprzez pryzmat zawartego w nich przekazu.

Co widzimy? Otóż na tle barw klubu piłkarskiego dwóch ludzi okładała się pięściami i napis głosi, że niehonorowym jest używanie tzw. "sprzętu" (czytaj: siekiera, pałka, tasak), a należy walić się po mordach pięściami - po co? Aby apologizować przemoc. Czy to jest normlane?! Chyba pytanie retoryczne.

Przejdźmy zatem dalej. Na kolejnym obrazku mamy klasycznego niemieckiego orła (tzw. Adler, wzór z bluzy mundurowej M41), gdzie w miejscu swastyki umieszczono znak graficzny klubu piłkarskiego. Dla porównania zamieszczam zdjęcie oryginalnego "Adlera" - gdyby jakiś kibic piłkarski chciał przekonywać, że to nie ten wzór...bo to sokół maltański albo coś innego. Konotacja z nazistowskim emblematem nie buzi żadnych wątpliwości. Wniosek? Ukryte propagowanie ideologii nazistowskiej i fascynacja hitleryzmem - w Polsce???? o_O

Kolejne dwa obrazki już bez ogródek (w szczególności "White Star", czyli Wisła Kraków) określają przynależność i fascynacje r******i rasistowskimi (skinheads) i kolejny apologię przemocy "oficjalny chuligan".

A wszystko to w sosie z patriotyzmu, zawołaniami "Chwała boheterom", "Semper Fidelis", powiewającymi biało-czerwonymi flagami...to jakieś koszmarne nieporozumienie i drwina z patriotyzmu.

image

Zatem mamy do czynienia z niebezpiecznymi grupami ludzi, którzy za przyzwoleniem i przychylnością władz "kibicują" klubom piłkarskim pod faszystowsko-nazistowskimi hasłami, propagując przemoc i rasizm. Organizacje/instytucje, takie jak PZPN, UEFA, Ministerstwo Sportu mają doskonałą wiedzę o faktycznych konotacjach około piłkarskich ale nic z tym nie robią (czasem populistycznie premier Tusk podejmuje jakieś działania). Władze klubów piłkarskich akceptują obecność takich ludzi na stadionach i jeszcze wchodzą z nimi w relacje biznesowe - vide dzierżawa punktów handlowych na stadionie Lech Poznań jednemu z czołowych kiboli tego klubu.

Tutaj mógłbym zamieścić dla porównania kilka drastycznych zdjęć z masowych mordów dokonywanych przez nazistów, zdjęcia z Babiego Jaru, gdzie nagie kobiety są dobijane przez Einsatzkommando, zdjęcia pokazujące wieszanie partyzantów...zdjęcia z obozów koncentracyjnych. Te zdjęcia powinny być smutną odpowiedzią na nazistowskie fascynacje młodych ludzi, którym najwyraźniej pomieszało się już w tych łysych i pustych łbach.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 21

Re: Faszyzm, nazim, przemoc, rasism - synonimy wesołego kibola

@Pivo
a jeżeli ktoś kogoś zabije podczas ustawki to co należy zrobić?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

problem tym że znalazł sluchaczy

no więc jak to jest z tą wolnością poglądów - mógł słodki Adolf kolportować swoją myśl czy nie?

kto Wam napisał i gdzie ze jestem kibolem Lechii?zadałem kiedyś pytanie 2 -krotnie Halowi o stadion gdzie można pójść z dzieckiem bez obawy i jeszcze z atrakcjami dla dzieciaka- w swoim stylu nie odpowiedział jak to on-jak nie wie(bo na stadionie nie był nigdy) to udaje ze nie widział pytania;) Bywam na każdym stadionie w trójmieście i nie tylko, i jak nie szukasz problemu to go nie znajdziesz,co wieczór w Sopocie jest więcej awantur niż po meczach w trójmieście i co Sopocianie to bandyci?
Co do ustawek, 50 chłopa nie chcąc naruszać porządku i ładu społecznego chce sobie coś wyjaśnić i umawia się w ustronnym miejscu na tzw. solówkę komu to przeszkadza??nikt z Was nie bił się po szkole w lesie? tam są tylko osoby co chcą wiec co Wam się nie podoba?.Ta my kibice kochamy swój kraj ,nie chcemy tu pedałów i pedofili w szkołach ,czarnych na zasiłkach,takich jak Ty Hal co by się z okupantem moment dogadali bo tak wygodniej,bycie Polakiem napawa nas duma ,

Nie mówię o jego czynach tylko o teorii która wyłożył w "Mein Kampf". Czy uważacie że miał moralne prawo do teoretycznych rozważań o rasie panów i wyniszczenia Słowian i Żydów?

Bo z tego co wiem wykładnia teoretyczna poglądów nawołujących do zabijania jest już przestępstwem.

Ktoś... Pytanie nie do mnie, ale pozwolę sobie na wyrażenie własnej opinii... Hitler miał myśleć co myślał. Każdy ma prawo do swoich poglądów ale prawo do wprowadzania w ich życie to zupełnie inna rzecz. wolnym można być we własnej głowie. Każdy ma prawo myśleć nawet o tym, że wybiłby całą ludzkość, ale nikt nie ma prawa krzywdzić innych.

A więc w takim razie uważasz że Hitler miał prawo do swoich "nawet najgłupszych poglądów"?

- czy potępiasz ustawki

Nie. Jeśli ludzie piorą się dobrowolnie po mordach to ich sprawa.
G... mnie to obchodzi - o ile nie nie przenoszą swoich zachowań na osoby niezainteresowane taką rozrywką

- czy uważasz że agresywni kibice lub do agresji nawołujący nie powinni być na meczach

Nie jestem kibicem i nie chodzę na mecze, zatem nieszczególnie mnie to interesuje.
Jeżeli jakaś zbiorowość organizuje jakąś imprezę dla siebie - to do tej zbiorowości należy określenie jej ram.
W szczególności: jeśli 99% "normalnych" kibiców przestałoby chodzić na mecze, gdzie jest ten 1% zadymiarzy - to sądzę, że władze klubów szybko wyeliminowałyby ten problem w swoim własnym interesie (szczególnie - finansowym).

- czy uważasz że skrajny nacjonalizm powinien zostać wypleniony ze stadionów

Po części - odpowiedziałem powyżej.
Z drugiej strony: uważam, że każdy ma prawo mieć własne poglądy - nawet najgłupsze. Może np. uważać, że inne nacje (np. Szoszoni :) są podludźmi. Jego sprawa. Nie na każdego spływa Pańska łaska mądrości :)
Jeżeli jednak, na skutek swoich przekonań, podniesie na Szoszona rękę tylko dlatego, że ten jest Szoszonem, to rękę tę należy obciąć.
I tyle w temacie..

@Sadyl
O co my się kłócimy - jeżeli jesteś kibicem broniącym piękna tego sportu - potęp w kliku słowach ustawki, nacjonalistów i zadymiarzy;)

Nie kłóćmy się o ontologiczny dowód czy oni istnieją (sic!) lecz o kwestie chuligaństwa i faszyzmu. Odpowiedz na 3 proste pytania:

- czy potępiasz ustawki
- czy uważasz że agresywni kibice lub do agresji nawołujący nie powinni być na meczach
- czy uważasz że skrajny nacjonalizm powinien zostać wypleniony ze stadionów

Jeśli to zrobisz przeproszę Cie i nie będę więcej urągał Twej inteligencji;)

@Ktoś i Kasandra:
Podałem jedynie liczby zatrzymanych zadymiarzy, aby człowiek samodzielnie myślący mógł sam wyrobić sobie własne zdanie nt tego KTO w głównej mierze uczestniczył w burdach.
Mój post odnosił się tylko i wyłącznie do Twojej wypowiedzi "nawaleni speedem szalikowcy dali z pokaz swych uczuć patriotycznych" a nie do całości wątku.
Poza tym - nikt nie dał Ci prawa do oceny mojej inteligencji.

@Halewicz:
Nie wiem, dlaczego adresujesz do mnie swoje spostrzeżenia nt polskich narodowców czy kiboli?
Czy gdziekolwiek, kiedykolwiek, napisałem cokolwiek na obronę zadymiarskiej swołoczy ?
Wręcz przeciwnie - uważam, że policja, zaatakowana kamieniami, powinna NATYCHMIAST użyć broni ostrej.
Bez względu na to, czy zadymiarze mają tęczowy czy biało-czerwony sztandar.
Postępowanie, jakie widzimy dziś w migawkach telewizyjnych - czyli bierne przygladanie się policji, kiedy zadymiarze podpalają wóz telewizyjny, doprowadzi do rozzuchwalenie tych bydląt i za rok będziemy mieli sceny jak niedawno w Londynie.
A jak kilku z nich zginie - następni się zastanowią.
Ale czy pianie o brutalności policji to nie jest aby "od zawsze" domena lewizny?

Będę nazywać rzeczy po imieniu - już czas położyć kres neofaszyzmowi i kobolskiemu bandytyzmowi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Coś mi nie załapało całego tekstu :)

więc jeszcze raz spróbuje :

Dzięki Ktoś i Kasandra :) Dobrze jest wiedzieć, że są tu jeszcze ludzie, którzy potrafią trafnie ocenić to ludzkie upodlenie widoczne wśród kiboli. Szkoda tylko, że tak nie wielu jak Ty czy Halewicz potrafi się o tym otwarcie wypowiadać.

Dzięki Ktoś i Kasan

@Piotel
Cholerna racja brachu;)

@Pivo
Dlaczego zwykli normalni kibice nie potępiają chuliganów? Jeżeli jest tak różowo to czemu nie powiesz tu na forum że kibole od ustawek nacjonaliści i i zadymiarze nie są mile widziani na stadionie Lechii?

Że ty jako normalny prawy kibic nie tolerujesz takich ludzi podczas meczu.

Mnie np. nie obchodzi z jakich grup społecznych ci ludzie pochodzą, ale to co robią będąc w grupie. Dopuszczają się przemocy i wandalizmu w imię własnych pragnień i ideologi. Takie zachowania powinno się tępić w zarodku. Inaczej nikt, komu zależy na zdrowej rywalizacji i kieruje się w życiu wysokimi miernikami, nigdy nie pójdzie na tego typu rozgrywki sportowe.

nikt normalny nie będzie chodzić na mecze ani identyfikować się ze sportem, którego przesłaniem jest przemoc. Kibole w większości to nacjonaliści, a jacy to są nacjonaliści, to było wyraźnie widać wczoraj.

wrzucasz tu jakieś fotki z faszystami i z egzekucja jakiegoś człowieka,wzbudzasz współczucie licząc na poklask, co to ma wspólnego z kibicami!!!setny raz Ci napisze większość kiboli nie ma nic wspólnego z faszyzmem!osobiście ludzie zapatrzenie w Hitlera są dla mnie niespełna rozumu .Twoja racja jest najważniejsza, wielki specjalista od stadionów wiedzę czerpie z internetu i TVN-u sam się ośmieszasz.Wśród kibiców są i przedstawiciele wszystkich grup społecznych,wyznaniowych,i kij wie czego tam jeszcze ,cały przekrój społeczeństwa.

Tania propaganda? Te zdjęcia uważasz za propagandę?? o_O Nie ośmieszaj się proszę - w którym miejscu widzisz propagandę????

żenada Hal, tania propaganda w Twoim wykonaniu,powiem Ci zawodnicy sportów walki to bandyci,politycy to złodzieje,sanitariusze to łowcy skór,wędkarze kłusownicy itd.itd ochłoń chłopie

Uważam, że w trybie pilnym Sejm powinien zdelegalizować wszelkie prawicowe i quasi-patriotycznej neofaszystowskie organizacje i stowarzyszenia, zabronić używania faszystowskiej i neonazistowskiej emblematyki, wprowadzić wysokie kary więzienia za nawoływanie do nienawiści na tle rasowym, wyznaniowym i politycznym. DOŚĆ TEGO!!!!

Inne tematy z forum

Sauna dla mężczyzn (36 odpowiedzi)

Cześć. Powiedzcie mi, gdzie w 3mieście znajdę saunę tylko dla mężczyzn?

Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co? (701 odpowiedzi)

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z...

Prezent dla kobiety (174 odpowiedzi)

Co można kupić kobiecie znając się od dwóch miesięcy. Zapraszam do dyskusji panie też mogą...