Faszyzm, nazim, przemoc, rasism - synonimy wesołego kibola

Do napisania tych paru zadań skłania mnie zbliżające się Euro2012, które rzekomo ma być wielkim wydarzeniem sportowym. Jak wielu osobom wiadomo, nie lubię piłki nożnej i uważam, że w dzisiejszych realiach niewiele ma wspólnego z prawdziwym sportem. Ale to co mnie przeraża, to obraz dzisiejszych fanów piłki nożnej - ten obraz prawdziwy i faktyczny, a nie udawany.

Pod płaszczykiem mylnie pojmowanego patriotyzmu przemycana jest ideologia nazizmu, rasizmu i przemocy. Nie rozumiem skąd w nich tyle nieokiełznanej nienawiści do ludzi innych wyznań, ras, orientacji seksualnych i przekonań politycznych. Ta nienawiść i agresja wyrażana jest wprost na przykład z tzw. "wlepek", które są naklejane gdzie się tylko da.

Oto kilka przekładów:

image

image

image

image

image

Spójrzmy na powyższe obrazki (wlepki), poprzez pryzmat zawartego w nich przekazu.

Co widzimy? Otóż na tle barw klubu piłkarskiego dwóch ludzi okładała się pięściami i napis głosi, że niehonorowym jest używanie tzw. "sprzętu" (czytaj: siekiera, pałka, tasak), a należy walić się po mordach pięściami - po co? Aby apologizować przemoc. Czy to jest normlane?! Chyba pytanie retoryczne.

Przejdźmy zatem dalej. Na kolejnym obrazku mamy klasycznego niemieckiego orła (tzw. Adler, wzór z bluzy mundurowej M41), gdzie w miejscu swastyki umieszczono znak graficzny klubu piłkarskiego. Dla porównania zamieszczam zdjęcie oryginalnego "Adlera" - gdyby jakiś kibic piłkarski chciał przekonywać, że to nie ten wzór...bo to sokół maltański albo coś innego. Konotacja z nazistowskim emblematem nie buzi żadnych wątpliwości. Wniosek? Ukryte propagowanie ideologii nazistowskiej i fascynacja hitleryzmem - w Polsce???? o_O

Kolejne dwa obrazki już bez ogródek (w szczególności "White Star", czyli Wisła Kraków) określają przynależność i fascynacje r******i rasistowskimi (skinheads) i kolejny apologię przemocy "oficjalny chuligan".

A wszystko to w sosie z patriotyzmu, zawołaniami "Chwała boheterom", "Semper Fidelis", powiewającymi biało-czerwonymi flagami...to jakieś koszmarne nieporozumienie i drwina z patriotyzmu.

image

Zatem mamy do czynienia z niebezpiecznymi grupami ludzi, którzy za przyzwoleniem i przychylnością władz "kibicują" klubom piłkarskim pod faszystowsko-nazistowskimi hasłami, propagując przemoc i rasizm. Organizacje/instytucje, takie jak PZPN, UEFA, Ministerstwo Sportu mają doskonałą wiedzę o faktycznych konotacjach około piłkarskich ale nic z tym nie robią (czasem populistycznie premier Tusk podejmuje jakieś działania). Władze klubów piłkarskich akceptują obecność takich ludzi na stadionach i jeszcze wchodzą z nimi w relacje biznesowe - vide dzierżawa punktów handlowych na stadionie Lech Poznań jednemu z czołowych kiboli tego klubu.

Tutaj mógłbym zamieścić dla porównania kilka drastycznych zdjęć z masowych mordów dokonywanych przez nazistów, zdjęcia z Babiego Jaru, gdzie nagie kobiety są dobijane przez Einsatzkommando, zdjęcia pokazujące wieszanie partyzantów...zdjęcia z obozów koncentracyjnych. Te zdjęcia powinny być smutną odpowiedzią na nazistowskie fascynacje młodych ludzi, którym najwyraźniej pomieszało się już w tych łysych i pustych łbach.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 21

Re: Faszyzm, nazim, przemoc, rasism - synonimy wesołego kibola

@sadyl - "A czy ta grupa będzie za wroga miała Zydów, pedałów czy narodowców - to juz sprawa drugorzędna i w dużej mierze przypadkowa" Cytujesz tezy socjologa, który wyrażał je w stosunku do narodowców. Słaba manipulacja, musisz jeszcze poćwiczyć. Jednak mój 16-letni umysł dobrze pracuje.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

@Stvoriczko - gdy faszyści mówią/piszą o ukręcaniu komuś łba, wyrywaniu nóg, to nie żartują i są śmiertelnie poważni. Poczytaj co faszystowscy Ustasze, ukraińscy Banderowcy robili ludziom - dokładnie to, co napisałaś. W chorwackim Jasenovacu faszystowscy Ustasze wyrżnęli (literalnie) 115.000 ludzi - obcinają ludziom ręce, nogi, wydłubując oczy, podrzynając gardła, wycinając nienarodzone dzieci z łon matek, przecinają piłą ludzi na pół... Tak faszyści rozumieją ochotę na ukręcenie komuś łba albo powyrywania nóg z tyłka.
Ustasze to byli patrioci! Kochali swój kraj!

image

A tu możesz przeczytać, jak nasi rodzimi narodowcy piszą o swoich "braciach" Ustaszach. Ani słowa o mordach...
http://narodowcy.net/70-rocznica-powstania-niezaleznego-panstwa-chorwackiego-i-zalozenie-nowej-organizacji-mlodych-nacjonalistow-w-chorwacji/2011/04/12/

@Stvoriczko"

"podoba mi się pomysł z obcięciem socjalu, tyle że ci ludzie powinni mieć szansę normalnie zarobić na siebie, tzn móc szybko znaleźć pracę i za uczciwą pracę dostawać uczciwe wynagrodzenie, a z tym bywa bardzo różnie."

Praca w Polsce jest dobrem LUKSUSOWYM - przynajmniej pod względem podatkowym. Opodatkowanie pracy przekracza 50% - i to (+ płaca minimalna lansowana przez lewaków) w głównej mierze rzutuje na problemy ze znalezieniem pracy przez osoby dopiero wchodzące na jej rynek (czytaj: mała atrakcyjne dla pracodawców).
A to rodzi frustrację.
Jednym z jej przejawów jest szukanie "winnych" - i tu rozmaici społeczni manipulatorzy chętnie podsuwają "ofiary".
A jak człek młody to i głupi - i łatwo się daje omamić (vide 16-letni Halewicz :])
Poza tym - w kupie raźniej. Brak pewności siebie i własnych przekonań mozna ukryć wśród innych, takich samych zagubionych.
A czy ta grupa będzie za wroga miała Zydów, pedałów czy narodowców - to juz sprawa drugorzędna i w dużej mierze przypadkowa.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

@Stvoriczko
w takim razie mamy do czynienia z wybitnym poetą który przykład holocaustu ciekawie transponuje na skomplikowane sprawy socjalne dnia dzisiejszego.

Osobiście uważam że mamy di do czynienia ze zwykłą głupotą. Powierzchownością.

Ale sek w tym że gdyby wywody tego pana przeczytała osoba z numerem wytatuowanym na ręku to autentycznie by zapłakała.

@sadyl - bo i nie ma sensu mydlić oczu. Dla faszystów w Polsce nie ma miejsca.

Mam nadzieję, że już niedługo takie organizacje jak ONR, czy MW zostaną uznane za faszystowskie i zdelegalizowane. A wołanie sieg heil na stadionach piłkarskich pod biało-czerwoną flagą będzie surowo karane więzieniem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

wyolbrzymiacie. I to konkretnie.
W tym kontekście nie można powiedzieć ze ma się ochotę komuś łeb ukręcić albo powyrywać nogi z tyłka, bo ktoś to weźmie na poważnie...

@ Halewicz:

"A więc popierasz tych ludzi:"

No dobra. Zmęczyłeś i podpuściłeś mnie. Mogę już wyciągnąć szydło z worka. Popieram tych ludzi, a słowa. które napisałem raptem 20 min temu, tj "osoba, która uważa się za Polaka a pozdrawia innych "sieg heil" jest dla mnie idiotą" to była tylko ściema zakamuflowanego faszysty i rasisty....

Sorki.. nie mam już siły udawadniać swojego niewielbłądztwa.

@sadyl - nie, Broniewski nie był faszystą. Obrona kraju przed realnym wrogiem, to sprawa chwalebna. Wyżynanie innych, bo mają inne poglądy polityczne to faszyzm. Naprawdę, mieszają Ci się pojęcia (i Twoim onr`owym kolegom również).

@sadyl
ustosunkuj się do zdjęcia i odpowiedz na pytanie Hala;)

...a darmozjadów zagłodzić lub wysiedlić;)

@Halewicz, @K&K:

"rozwiązanie kwestii żydowskiej, to też była przenośnia. Tak się Eichmann potem tłumaczył w procesie, że nie do końca zrozumiał."

"Za tę dłoń podniesioną nad Polską - kula w łeb"

Idąc Waszym torem myślenia, Broniewski był faszystą - nawoływał do przemocy na tle narodowościowym :]

A więc popierasz tych ludzi:

image

Ty jesteś Polakiem i patriotą?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

O ile wiem, Marsz Niepodległości to była inicjatywa MW i ONR.
Ale mogę się mylić. W przeciwieństwie do Ciebie, Hal, nie uzurpuję sobie prawa do nieomylności.
Zatem: jesli marsz był rzeczywiście ich inicjatywą - to ja tą inicjatywę popieram.
A jeśli członkowie MW czy ONR złamali prawo - należy ich ukarać. I tyle.

"Bo widzisz Stvoriczko, KK i ja czujemy przez skórę, kto zacz"

Gratuluję ideowej czujności śródskórnej :]

A teraz własnie przyznał się do sympatyzowania ze skrajna prawicą...

@sadyl - możesz sympatyzować z przejawami działania tych organizacji? o_O Przecież to są organizacje faszystowskie.
Tobie się patriotyzm z faszyzmem pomylił.

@Stvoriczko

Facet bredzi o odcinaniu rąk, zagłodzeniu na śmierć części społeczeństwa, i podaje przykłady działalności Hitlera, dzisas.. czego tu chcieć więcej?

Przecież to jest gadka Brevika...

Bo widzisz Stvoriczko, KK i ja czujemy przez skórę, kto zacz. Ty jeszcze się łudzisz, jako dziewczynka, że przecież ludzie powinni być dla siebie mili i w ogóle może być fajnie i różowo:) Nie Stvoriczko, z faszystami nie jest fajnie i różowo - zawsze jest brunatnie, czarno i czerwono...w imię Wielkiego Narodu, Honoru, "pana boga" i Wielkiej Idei.

@sadyl - rozwiązanie kwestii żydowskiej, to też była przenośnia. Tak się Eichmann potem tłumaczył w procesie, że nie do końca zrozumiał.

@K&K:
Nie należę i nie należałem.
Mogę sympatyzować z patriotycznymi przejawami działania tych organizacji.
Natomiast osoba, która uważa się za Polaka a pozdrawia innych "sieg heil" jest dla mnie idiotą, która małpuje gesty i słowa, nie zastanawiając się nad ich znaczeniem

Zupełnie nie rozumiem czemu tak wsiedliście na faceta.
I nawet podoba mi się pomysł z obcięciem socjalu, tyle że ci ludzie powinni mieć szansę normalnie zarobić na siebie, tzn móc szybko znaleźć pracę i za uczciwą pracę dostawać uczciwe wynagrodzenie, a z tym bywa bardzo różnie.

Inne tematy z forum

Biżuteria jako prezent? (41 odpowiedzi)

Hej, szukam prezentu dla koleżanki i widziałam ostatnio w sieci firmę, która robi dość unikatową...

Prezent dla kobiety (175 odpowiedzi)

Co można kupić kobiecie znając się od dwóch miesięcy. Zapraszam do dyskusji panie też mogą...

muza na dziś (777 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...