Filmy na temat wsi

Hej! Chcę pisać pracę maturalną na temat obrazu wsi polskiej w filmach. Znam parę ale myślę, że będę potrzebowała więcej. Czy znacie jakieś filmy na temat polskiej wsi? Niestety mogą być to filmy po 1989 roku :( co sprawia, że odpada mi wiele filmów z czasów PRL-u :( Dzięki za pomoc
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Filmy na temat wsi

W sumie do głowy przychodzą mi tylko komedie "Pieniądze to nie wszystko" i ten nowy z Adamczykiem o tym samochodzie papieża. Ewentualnie jeszcze w HBO w niedziele jest premiera filmu dokumentalnego "Czekając na sobotę" o młodzieży na wsi jak widziałam zapowiedzi to wydaje się być dobrym filmem. Tylko nie wiem czy Ciebie też dokumentalne interesują ale obejrzeć warto tak czy siak

a może wesele?co prawda nie jest to film typowy o wsi ale są pewne motywy, przychodzi mi też do głowy "u pana boga za piecem" no i to chyba będzie zły przykład ale może "kogel mogel"?

Może jeszcze serial "ranczo" i "złotopolscy":-)

np ARIZONA,
niedawno wyszedł dokument Czekając na Sobotę - dość mocny, godzinny filmik dokumentalny o polskiej młodzieży ze wsi
Wesele
Dom Zły
Ranczo
U Pana Boga....

"Boża podszewka" i "Konopielka" tam chyba było cos ze wsią...

no i napewno jeszcze "Chłopi"

konopielka z 1981r, chłopi jeszcze starsi...

mnie męczy taka kwestia - jak można wybrać temat maturalny nie znając filmów z danej tematyki?

Polecam filmy Kolskiego,swietnie ukazana polska wies
......Debiutem pełnometrażowym był Pogrzeb kartofla nakręcony w Popielawach w 1990 roku.kolejne filmy filmów Kolskiego (Pograbek(mój ulubiony), Magneto, Jańcio Wodnik, Cudowne miejsce, Grający z talerza, Szabla od komendanta, Historia kina w Popielawach, Jasminum), z nielicznymi wyjątkami, umiejscowionych w archetypicznej wsi polskiej.

na chybił - trafił.

Film " Wesele" ale ten z 2004r

Inne tematy z forum

Brak ochoty na zbliżenia - niskie libido? (89 odpowiedzi)

Zauważyłam sama po sobie, że kiedyś miewałam większe potrzeby na zbliżenia niż teraz. Mam dopiero...

night club dla kobiet, streaptiz męski? (42 odpowiedzi)

Hej, czy jest gdzieś w trójmieście lub okolicach klub dla kobiet z męskim streaptizem. Chcę...

Jakie perfumy na co dzień? (7 odpowiedzi)

Jakich perfum używacie na co dzień? Pytam, ponieważ szukam czegoś oryginalnego - najlepiej...