Fuga epoksydowa - problemy

Dwa lata temu położyłem fugę epoksydową na blatach kuchennych.
https://forum.trojmiasto.pl/Fuga-epoksydowa-nie-taki-diabel-straszny-t732169,1,305.html

Jakiś czas temu zauważyłem minimalne spękania pomiędzy fugą a płytkami. Zdziwiło mnie to, ale potrafiłem racjonalnie wytłumaczyć. W końcu wszystko spoczywa na płycie OSB, która pracuje przy zmianach temperatury i wilgotności. A i pewnie była kiepska adhezja fugi do płytek.
Ale dzisiaj przeżyłem szok. Zauważyłem, że fuga się wykrusza.
Co więcej: daje się wydziabać zwykłym nożem kuchennym!
Rzekomo "niezniszczalny" epoksyd!!

Oczywiście, jak przystało na blat w kuchni, jest to narażone na różne dziwne substancje, ale nie wykraczające poza "normę". Nie używam żadnych mocnych kwasów, zasad czy rozpuszczalników do przyrządzania jedzenia :)

Co może być przyczyną? Moja indolencja w wykonaniu, czy kiepski produkt?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Fuga epoksydowa - problemy

Epoksyd jest sztywną fugą i o ile nie przegiąłeś z recepturą mieszania to niestety tak miało prawo się stać. Klej na osb czytaj podłoże krytyczne musi!!! być odkształcalny klasy co najmniej s1, a najlepiej s2. Wtedy to on kompensuje większość naprężeń w płytkach. Wiele firm nie zaleca epoksydu na trudne podłoża, także z ogrzewaniem. Jest to fuga która jest twardsza od kleju i dlatego się odspoiła od płytki. No i warunek konieczny !!! Epoksyd fuga minimum 3 mm. Wiem że nie każdemu się podoba, no ale cóż.
Ostatnio kładliśmy płytki gresowe 90x90 cm na ogrzewanie podłogowe i fuga była................... 7 mm. Ja śpię spokojnie.

Rozumiem odspojenia - OSB pracuje.
Ale skąd zmiana struktury epoksydu?
Fuga zachowuje się jak stężały gips. Mogę w niej dłubać i ją wyskubywać po trochu.

A czy wymieszałeś całe 100 % fugi jednorazowo? Czy może podzieliłeś na porcje, zmieniając przy tym jej strukturę chemiczną?
Małe zachwianie proporcji i już jest kłopot z utwardzeniem i późniejszą trwałością w całej grubości fugi.

Podzieliłem, ale dzielenie na pół nie jest szczególnie trudne i trzeba by się mocno starać, aby dramatycznie zaburzyć proporcje.
Z żywicami epoksydowymi (głownie klejami) mam do czynienia od ~40 lat i nigdy się nie zdarzyło, abym zachwiał proporcje na tyle, aby żywica nie związała prawidłowo.

Uprzedzając pytanie: wymieszana też była wyjątkowo dokładnie.

Jedyne co mi przychodzi do głowy to w takim razie przeterminowanie materiału i spadek właściwości fizyko-chemicznych, lub babol producenta. Pozostaje wydłubać po wcześniejszym podgrzaniu ( np.opalarką) i aplkkacja nowej.
Powodzenia

Inne tematy z forum

Panele winylowe (3 odpowiedzi)

Podłoga winylowa podbija Europę u nas znana m.in w hotelach, restauracjach, biurach, czemu boimy...

Kamień dekoracyjny w dużym pokoju? (44 odpowiedzi)

Planujemy położyć na głównej ścianie pokoju. Jak Wam się podoba? Czy mogę na nim powiesić telewizor?

łazienki remont (39 odpowiedzi)

czy może ktoś polecić ekipę do remontu łazienki w bloku w gdyni czy warto kłaść kafelki na dużej...