Gdańscy Krzyżówkowicze łączcie się!!!

Temat dostępny też na forum: Stogi
Starsza pani, w zaciszu swej kawalerki, za najlepszą przyjaciółkę ma Jolkę. Co dzień, gdy naturalne światło przebija przez ręcznie haftowaną firankę, rozpoczyna jedną z najprzyjemniejszych uciech intelektualnych. Wraz z przyjaciółką Jolką. Starsza Pani, przyzwyczajona do krzyżówek, raczej nie sięgnie po inne przyjemności , jak quizy, rebusy, różne odmiany sudoku, itp., itd. A mogłaby! Wszak krzyżówki, to i praca nad pamięcią, ale przede wszystkim sposób zagospodarowania czasu i przyjemność. Dla wspomnianej starszej pani dużą większą frajdą byłoby poznanie nowych quizów i zagadek. Wystarczyłoby jej towarzystwo prawdziwej Jolki, z którą głowiłaby się nad każdym zadaniem. Ja jej nie pomogę, bowiem jest to dla mnie zazwyczaj czarna magia, ale chętnie w zamian za pomoc w rozwiązaniu trudnego dla mnie zadania, pogłówkowałabym z nią nad kolejnym. I tu można by ugotować dwie pieczenie na jednym ogniu. Primo, można - co dwie głowy to nie jedna - zabrać się za dotąd nieznane, bądź niezrozumiałe, poszerzyć wachlarz własnych umiejętności. Secundo, poznać fajnych, ciekawych ludzi, jest i trzecia pieczeń - aktywizowanie także środowisk wycofanych: niepełnosprawnych, rencistów, seniorów... Warto, warto, warto by znaleźć jakieś miejsce, gdzie spotykałyby się trzy pokolenia na wspólnym spędzaniu czasu, a przede wszystkim nad własnym rozwojem. Dlatego chciałabym, lokalnie, po sąsiedzku spotkać się z prawdziwą Jolką i porozwiązywać jolki! Jest to możliwe, przykładem mój ś.p. dziadek, który ogrywał w karty, warcaby i szachy swoich kolegów w sezonie letnim, w zaciszu, na ławce, niedaleko plaży. Fajnie byłoby zorganizować miejsce, czy w szkolnej świetlicy, czy w domu kultury, czy w siedzibie Rady Dzielnicy, gdziekolwiek, byle by napompować obie półkule! Na pewno któreś z Was było kiedyś na kursie szybkiego czytania, kto inny wygrywał szkolne turnieje szachowe, a inny - tak jak ja - chce, ale sam nie ogarnia. Nie wiem czy ten pomysł nie odniesie największych żniw na gruncie lokalnym (pojedynczej dzielnicy), czy ktoś z Brzeźna udałby się na Przeróbkę, nie wiem, nie wiem, ale piszcie Gdańszczanie, ja jako Stożanka piszę się jako pierwsza na Stogach! I mam nadzieję na zabawę, która zapewni mi i współuczestnikom neuroprzekaźnictwo godne Noblisty :P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Gdańscy Krzyżówkowicze łączcie się!!!

Pogadaj z ludżmi z Rady Dzielnicy
Część z nich miałem przyjemność poznać i odnioslem wrażenie, że są otwarci na inicjatywy. A na pewno sympatyczni ;)

Re: Gdańscy Krzyżówkowicze łączcie się!!!

Tak, to jest dobry pomysł. Kilka z osób z Rady Dzielnicy także znam, mam nadzieje, ze pomysł im się spodoba :) Dzięki!

Inne tematy z forum

Białe tango (262 odpowiedzi)

Pan mi nie odmówi Panie Redziński (?) Ćwiczenie czyni mistrza. http://youtu.be/c3_NntYhzV4

Gry planszowe (34 odpowiedzi)

Witam, czy może są wśród Was osoby będące miłośnikami gier planszowych? Jeżeli tak to jakie gry...

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (116 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...