Gdzie teraz bawią się dzieci?

Mam 53 lata, okna od podwórka i myślę co się stało z dziećmi? Pamiętam 45 lat temu, wcześniej i później, nasze podwórko tętniło życiem, graliśmy w siatkówkę, palanta. dwa ognie, chowanego, podchody, a w deszczowe dni bawiło się w domu. Teraz to podwórko jest jakby puste, czasami babcie i dziadkowie wyjdą na podwórko z wnukami.Ci dziadkowie i te babcie byli kiedyś dziećmi i razem dorastaliśmy, chociaż oni pokazują dzieciom podwórko.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Gdzie teraz bawią się dzieci?

We Wrzeszczu jest parę miejsc zabaw (a może raczej spotkań rodziców ze swoimi pociechami): Polana na Podleśnej,park pomiędzy Grunwaldzką a Partyzantów (b.brudno,wielu pijaków),park zadbany przy ul.Kilińskiego (blisko SKM).
Dzieci jest zdecydowanie mniej,ulice bardziej niebezpieczne,komputery,telewizor - złodzieje czasu.Teraz Wrzeszcz to dzielnica starych ludzi oraz studentów wynajmujacych mieszkania blisko szkół wyzszych.

Kate czasy w ogóle się zmieniły, już nie ma kawiarni, lodziarni cukierni i wiele innych rzeczy jakie pamiętam z młodych lat.

Jedno pozostało - lody eskimos,chociaż właściciel inny i składniki do robienia lodów dalekie od ideału.Wiem,ponieważ moja przyjaciólka przez wakacje pracowała w tym punkcie,a ja skwapliwie z tego korzystałam jako łasuch.....mniam,mniam.

Przy okazji:
Pozdrowienia dla byłego właściciela ESKIMOSA za to,że nigdy nie odganiał dziatwy od okna,od podwórza i każdego dnia przeznaczał cały termos lodów dla małych żarłoków.

Było fanie we Wrzeszczu. Eskimos, Sorento, Morska, Akwarium, PDT, Puchatek, saturatory co krok, kina Bajka, Zawisza, Znicz i wiele innych atrakcji. Teraz jakoś smutno albo ja się tak zestarzałem.
PS. Pamiętam że było spokojniej.

Inne tematy z forum

Browar Gdański - opinie i oceny (37 odpowiedzi)

Inwestycja będzie realizowana na terenie dawnego browaru we Wrzeszczu. W pierwszym etapie...

Villa Jaśkowa Dolina (21 odpowiedzi)

Inwestycja powstanie na styku dzielnic Wrzeszcz i Morena, przy pełnej zabytkowych willi Jaśkowej...

Jesionova (3 odpowiedzi)

Ze względu na lokalizację inwestycji we Wrzeszczu, na dodatek w najbardziej centralnej części tej...