Gdzie w Trójmiescie prawdziwy chleb?

Jak w temacie. Gdzie w Trójmieście można kupić prawdziwy chleb żytni na zakwasie; bez sztucznych dodatków, przede wszystkim w 100% z mąki żytniej razowej, a nie z domieszką pszennej, a także bez karmelu, kminku i słodu służących jego zaciemnianiu? W poszukiwaniu takiego chleba odwiedziłam kilka "renomowanych" piekarni, w których sprzedawano pseudo - razowe chleby.
Może ktoś z was zna się na chlebie i wie, gdzie można taki nabyć, może z jakichś piekarni swojskich; kurpiowskich, lub kaszubskich, z rynku, czy jakichś małych stoisk, ewentualnie osób prywatnych.
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Gdzie w Trójmiescie prawdziwy chleb?

najlepiej zacząć samemu piec chleb - wtedy masz pewność co jest w środku ;) i wbrew pozorom nie jest to takie trudne :] sama miałam okres kilkunastu m-cy kiedy piekłam chleb ;) ale akurat na drożdżach, a nie zakwasie :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Na Matarni co drugi weekend jest stoisko z naturalnymi wyrobami i pieczywem naturalnym.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

dzieki

rumia na starej rumi jest piekarnia obok rynku

W niedzielę na rynku we Wrzeszczu pyszny polecam :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja też pikę chleb na drożdżach pszenny. Nie ma nic lepszego, niż taki ciepły domowy chleb z masłem mmmmm Agusia przypomniałaś mi, chyba w weekend upiekę

razowy z piekarni Mielnik nie jest farbowany,ale nie wiem czy jest na zakwasie.

No właśnie,też słyszałem że Mielnik jest naturalny,ale się nie znam,a może jakiś piekarz podał by po prostu przepis.

ten w Rumi wcale nie jest taki pyszny i nie wiem czemu tam takie kolejki jadłam już chyba wszystkie, a na pewno połowę i żaden nie trzyma dłuzej jak 2dni i to mnie we wszystkich chlebach wnerwia bo prawdziwy domowy dobry chleb to powinien spokojnie wytrzymać kilka dni lezenia.

pyszny chleb jadłam w szymbarku tam było napisane, że piekarnia z żukowa jest.

...na drożdżach to jest drożdżówka ,a nie chleb.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

A bułki to na czym się piecze?.
Przepis na chleb żytni razowy
Do słoika dajemy mąkę żytnią 2 łyżki i 2 łyżki wody mieszamy i zostawiamy na 24 h . Powinno zacząć nam pracować zacznie się fermentacji . Po 24 h dodajemy znów 2 łyżki mąki i 2 łyżki wody. Ta czynność powtórzyć 5 razy na 6 dzień odstawiamy z 2 łyżki kwasu i dodajemy 2 łyżki wody i 2 łyżki mąki. To mamy na następny chlebek. A do reszty dodajemy ok pół łyżeczki soli , i, wodę połowę szklanki i mąki ok szklanki ,aby ciasto było

w Rumi koło rynku już się pogorszył, dodają świństwa a ceny jak na marsie.

Podbijam temat, wiele się zmiło, gdzie teraz można dostawać prawdziwy / dobry chleb ?

Polecam chleb żytni z piekarni Mój Piekarz. Konkretnie ten, który sprzedają na wagę. Jakość świetna, cena niestety wysoka. Ale moim zdaniem warto, w końcu znalazłam chleb który da się jest z przyjemnością, a nie jak za karę.

Inne tematy z forum

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...