Genetyka - potrzebna fachowa pomoc

Mam problem i proszę o szybką pomoc osoby, która może ma cos związane z bilogią lub medycyną. Mam takie zadanie z genetyki:

Łysienie zależy od genu dominującego B (autosomalny). Przejawia się on tylko u mężczyzn. Nie łysy i niechorujący na hemofilię pan poślubił panią, której ojciec był chory na hemofilię i nie był łysy. Jedyny potomek tej pary był łysym hemofilitykiem. Podaj genotypy rodziców i wszytskich dzieci. Czy mogli mieć dzieci ładniejsze?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Genetyka - potrzebna fachowa pomoc

Laik:

Kobieta z pewnością była nosicielką hemofilii, skoro urodziła Chore dziecko. Szansa na urodzenie chorego syna:1/4, 1/4 że zdrowy, 1/4 córka nosicieka, 1/4 córka zdrowa.

Z tym łysieniem, Pani po matce miała gen łysienia( Ojciec na pewno nie miał). Szansa na łysego synka była 1/2

Szansa za łysego hemofilika była więc 1/8

Mieli więc pecha :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Grzyby! (451 odpowiedzi)

Nie będę zaczynał wątku od "yyyy...".. no i stary się przeterminował (za długo się ładuje) :D...

System CRM w firmie (102 odpowiedzi)

Czy w swojej firmie macie jakieś systemy, które wspierają waszą działalność? Coś, co zapewnia w...

ASG czyli bezpieczna wojna (57 odpowiedzi)

Witam, W wakacje postanawiam zakupić sobie już 3 replikę jakiegoś karabinu. Ale nudno jest mi...