Gmina zwraca pieniądze!

http://pikio.pl/wladze-musza-oddac-polakom-po-15-tys-zlotych/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Gmina zwraca pieniądze!

http://serwisy.gazetaprawna.pl/samorzad/artykuly/1063683,prokuratura-krajowa-gminy-oplaty-przylaczeniowe-woda-kanalizacja.html

Nie kojarzę faktu żeby gmina coś ode mnie chciała za przyłączenie. Płaciłem firmie przyłączającej Stanisław Wendth z Chwaszczyna za wykopanie i położenie łącza od rurociągu do wodomierza w domu. Może opłata była ukryta w tej usłudze. Za przyłącze do kanalizy chyba też nie płaciłem. Jedyne co pamiętam to opłata adiacencka za to że pojawiła się kanalizacja. Może coś szczegółowiej o co można walczyć.

Cale Bojano i okolice musiało płacić średnio po 1500 zl za przyłącze do kanalizy
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Sprawa nie dotyczy samego Bojana ale całego Szemudu. Gmina za przyłącze wody każe płacić inwestorowi, po czym przejmuje przyłącze za 15% wartości i odstąpienie od opłaty adiacenckiej. Tyle że tu nie mówimy o 1500zł za przyłącze a o znacznie wyższych kwotach.

Kwoty były różne proszę poczytać dokładnie wcześniejsze opisy z wyrokami i postanowieniami prokurator

o ile dobrze pamiętam, to w Bojanie była opłata adiacencka a nie za przyłącze (ok 1900 pln). Czy to znaczy, że ominęli te obostrzenia?

Może przydałby się jakiś prawnik, który przyjrzałby się jak to faktycznie u nas wygląda? Moim zdaniem opłata adiacencka też jest wątpliwa ale nie jestem prawnikiem. Gdyby tak było w jednym i drugim przypadku, że opłaty są bezprawne, to wówczas może pozew zbiorowy?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Tartak w okolicach Bojana ? (7 odpowiedzi)

Witam Czy ktoś się orientuję gdzie w okolicy kupię deski, kantówki w dobrej cenie ?

Budżet gminy 2025 - drogi Bojano (20 odpowiedzi)

Witam. Niestety w budżecie gminy na 2025 modernizacja dróg w Bojanie wygląda cienko. Praktyczbie...

siedziba urzędu (5 odpowiedzi)

Czy to prawda, że nowa siedziba urzędu naszej gminy jest na gruncie i w budynku należącym do wójta?