Re: Gołębie żywe
Witam, ja na swoim ślubie wypuszczałam z mężem gołębie w niebo. Jest to na prawdę wzruszający moment, bardzo piękny symbol, a zdjęcia to już w ogóle bajka- cudna pamiątka. Aby rozwiać wszystkie wątpliwości:
1. Po wyjściu z kościoła do pary młodej podchodzi właściciel gołębi i z eleganckiego koszyczka podaje do rąk białe gołębie; wygłasza krótką mową dotyczącą symboliki gołębi, para młoda może się np pocałować i delikatnie podrzuca gołębie do góry przed siebie.
2. Nie ma możliwości żeby skrzywdzić ptaki (no chyba, że je zaciśniecie za mocno w dłoni;)ale raczej aż tak nikt mocno ich nie będzie trzymał)
3. Są to gołębie hodowlane, szkolone, Same znajdują drogę do domu-nie dzieje im się nic złego, nie męczą się -jak tu ktoś pisał- to ich życie- co jest złego w tym że ptak poleci?!?! :p
4. Usługa ta jest uzależniona od pogody- zostałam poinformowana, że gdyby padało lub był baaardzo silny wiatr to panowie z gołębiami się nie pojawią.
5. CENA- ZAPŁATA: czasami firmy wypożyczające samochody ślubne oferują gołębie gratis. Ja płaciłam 200zł gdyż ptaki były z Kościerzyny. Czasem można znaleźć gołębie za 100zł ale mi się już nie udało.
Pieniądze najlepiej dać świadkowi. Gdy para młoda wyrzuci gołębie w powietrze, świadek idzie zapłacić za gołąbki. i tyle :)
6. ewentualne OKUPKANIE ;) o które się też tu niektórzy martwią też jest raczej niemożliwe. Sama się o to bałam, ale gołębie lecą nie nad parę młoda ale do przodu. Przed parą raczej nikt nie stoi ale po bokach. I trudno na prawdę o "zrzut" na kogokolwiek ;)
7. podaje namiary na gołębiarzy z których usług korzystałam: tel 601 353 560
Panowie byli na prawdę sympatyczni, również elegancko ubrani, koszyczek ozdobiony, gołębie śliczne, zadbane.
Polecam :)
Przy okazji- jeśli ktoś bedzie zainteresowany-sprzedam suknię ślubną :)
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=102830#fs
0
0