Gospodarka przestrzenna

kto sie ostal piszcie ile procent z matur i ptk ujednolicone ?
ja na rezerwowej blagam piszcie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Gospodarka przestrzenna

kto się dostał?

Ogolnie to strasznie duzo chetnych na to bylo ;o moj chlopak chcial ale sie nie dostal ;(

Witam wszystkich :)
W maju zdaję maturę i planuję następnie studiować gospodarkę przestrzenną na PG albo na UG.
Zdaję rozszerzony polski, angielski, geografię i wos.
Przedmiotem głównym w rekrutacji na PG na gospodarkę przestrzenną może być geografia, z której jestem dobry i myślę, że zdam dobrze maturę.
Nie chodzi mi jednak tyle o kwestię dostania się (wiem, że jest dużo chętnych), ale już o kwestię utrzymania się. Czy na I roku jest dużo matmy/fizy? Fizykę miałem tylko w I klasie LO i to w zakresie podstawowym - szczerze mówiąc - nic nie pamiętam poza podstawowymi wzorami typu v = s/t. :)
Uczę się w klasie humanistycznej, ale pomimo to zdaję (jak wspomniałem) rozszerzoną geografię. Matematykę lubię i nie sprawia mi ona większych trudności; czuję, że maturę zdam nieźle. Tyle, że z rozszerzeniem z matmy nie miałem większych styczności...

Czy z takim przygotowaniem jak moje mam szansę utrzymania się na I semestrze i dalej? Zalezy mi na tych studiach, studia humanistyczne nie interesują mnie jakoś specjalnie. Szczególnie, że lubię geografię, mapy i wszystko, co związane z planowaniem.

Będę wdzięczny za Wasze wskazówki :)
Pozdrawiam

GP na PG
Matematyka i fizyka była dość ostro oceniana, ale nie było większych problemów z przejściem na kolejny semestr. O wiele większym kłopotem był egzamin z geometrii wykreślnej, która sprawiała nie lada problem osobom u których nie wykształciła się umiejętność patrzenia przestrzennego. Ogólnie co mogę powiedzieć po niespełna roku studiowania tego kierunku, jest on bardzo ciekawy, projektowanie masz już w pierwszym semestrze, jest to olbrzymia frajda - tworzyć swój kawałek miasta, ale pracy jest ogrom.
Może jeszcze coś o warunkach dostania się, to jezeli zdasz rozszerzoną matmę/geografię na poziomie 80-85% to myślę że z pewnością się dostaniesz.
Pozdrawiam

GP to ciekawy kierunek tez na niego poluje w tym roku.
a mnie interesuje kwestia zamieszkania w akademiku i stypendium socjalnego.. czy jesli jestem zamiejscowa i wybiore akademik to istnieje takie cos jak zwiekszenie stypendium socjalnego o mieszkaniowe i żywieniowe?? i jaka to jest wtedy kwota miesiecznie? czy da sie za to wyżyć? prosze o odp kogos kto cos wie o tym..

to zależy od dochodu w rodzinie, są tacy którzy mają 700zł stypendium a są tacy którzy mają 100 zł, na forum bez dokładnych informacji nikt ci nie wywróży

Wybacz za głupie pytanie, ale na GP jest angielski?
Jak tak to z jakich książek korzystacie?:)

Pozdraiwam

Angielski rozpoczyna się od 4 semestru. Mieliśmy kserówki dwóch rozdziałów z książki,której tytułu nie pamiętam, ale w zasadzie z nich nie korzystaliśmy. Przez cały semestr nauczyliśmy się paru niezbyt przydatnych słówek opisujących detale architektoniczne.

za to my na angielskim nauczyliśmy się sporo. wszystko zależy na jakiego lektora trafisz (: