Grudzień 2012 są już jakieś mamusie?

czy są już jakieś dziewczyny które dowiedziały się o ciąży??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Grudzień 2012 są już jakieś mamusie?

Ja znów wybyłam na Mazury do rodziców, żeby dopiąć poślubne formalności...
Niedawno od koleżanki dostałam trochę ciuszków, a teraz jeszcze od znajomej mojej mamy dostałam kolejne ubranka i akcesoria, więc już coraz bliżej końca wyprawkowania... Wizyty i badania dopiero przede mną. 5.10 idę na echokardiografię (się jednak dla własnego spokoju zdecydowałam), a na usg dopiero 09.10, no i jeszcze badania krwi muszę zrobić...
Ewa, a jakie to imię się Twojemu mężowi nie podoba?

ach z ta sprzedaża na forum to bardzo roznie - ja ostatnio kilka rzeczy wystawiłam, ale bez większego zainteresowania, za to na allegro poszły jak świeże bułeczki- może tam spróbuj...
ja dziś do bani się czuje- przeziębienie wróciło, głowa boli- szału nie ma :( no ale i takie dni bywają...za to pogoda za oknem cudna!!!!

a ja mam średni humor, zbieram pieniądze na wyprawkę i ciężko to idzie. próbuję sprzedać na forum nowe książki i kurtki dla dzieci, ale zero odzewu.
a tak poza tym dziecko rośnie, nie wiem ile waży bo zapomniałam sie zapytać lekarza na ostatniej wizycie. no i mały wciąż nie ma imienia bo mężowi mój wybór się nie podoba.

hej hej mamusie- co tu taka cisza??
my dziś po wizycie u lekarza, malec rośnie zdrowo, ma już 1,5 kg także duży chłopczyk, a jak tam Wasze dzieciaczki??

dla mnie na noc hitem sa śpiworki - Wiki dopiero teraz zaczyna spac pod kołderką, a tak cały czas śpiworek- dla mnie to gwarancja, że dziecko się nie rozkopie...

co do materaca to ja tez nie patrzyłam na firmę/markę i też chyba kupowałam od tego samego sprzedawcy co łózeczko.
Dla małego póki co kupiliśmy kołyskę, a póxniej przeniesiemy go do łóżeczka Wiktorii a ją już do normalnego

butelki kupiłam narazie 2 szt 150 ml z Tommee Tippee, tą markę lubię i używałam już wcześniej- tez zamierzam karmić piersią, ale na wszelki wielki niech te butelki sobie sa, prędzej czy później się przydadzą :)
w poprzedniej ciązy miałam jeszcze antykolkowe Dr Browns, bo ktoś mi polecił, ale mała nie miała kolek, więc ani razu ich używałam :)

sterylizatora napewno nie kupuję, monitora jak wcześniej już pisałam tez nie, ale za to podgrzewacz i owszem :)

Jak kupowałam materac to chyba nie patrzylam na konkretna firme,a moze sprzedawca od ktorego lozeczko kupowałam mial tez w ofercie materace?nie pamietam juz:)

W lidlu wczoraj widzialam promocje proszku Lovela za 24.99 chyba ale wagi nie pamietam,pewnie ok 2kg.

Majka jak byla malutka spala z nami w lozku,spala owinieta w kocyk i przykryta nasza koldra,pozniej juz tylko nasza koldra.A teraz mam zamiar kupic spiworek.Maly i tak z nami bedzie spal ale bede pewna,ze sie nie rozkopie.

Butelek na razie nie kupuje,bo jak bede miala pokarm to bede karmila piersia,wiec ewentualnie kupie jakas malutka 150ml(przy Majce mialam tommee tippee),byla dolaczona do laktatora.

Zadnych podgrzewaczy,sterylizatorow nie kupuje. Zastanawiam sie nad monitorem oddechu i na pewno nawilzacz powietrza.Maly urodzi sie w sezonie grzewczym,tak jak Maja zreszta,wiec nawet jak mocno grzac ie bede to powietrze bedzie suche.

Justyna zainspirowałaś mnie do zmierzenia się w pasie...i mam 108!!nie wiem jaka byłaś przed ciążą, ja 42-44 więc szczupła nie byłam. Nic dziwnego że mnie ludzie zaczepiają że termin niedługo

kwestia wyprawki- mam wszystkie możliwe ciuchy ( po rocznych bliźniaczkach szwagierki), ogromny problem jest z wyborem wózka i łóżeczka. Planujemy przeprowadzkę na wiosnę i zastanawiam się nad kołyską bo zajmuje mniej miejsca, łatwiej przenosić i akurat do wiosny starczy

Ja o dziwo o porodzie też nie myślę jeszcze...
Dzisiaj popołudniu dalej kompletowałam wyprawkę, ale jeszcze duuuużo przede mną... Chciałam zamówić na Allegro materac do łóżeczka, bo idąc za radami wybrałam gryczano-kokosowy, ale tam tyle różnych było do wyboru? Czy warto kierować się ceną (choć różnice nie są duże) czy macie może jakąś markę do polecenia (czy w tym przypadku nie gra to już roli?)? Mam też pytanie co warto kupić dla dzidzi do spania w zimę - kołderkę, ciepły kocyk czy śpiworek (ewentualnie jaki)? Wybór smoczka i butelki to też wielka zagadka... :/

Madzia 86 masz naprawde maly brzuszek, a mam taki jakbym miala zaraz isc na porodowke, w brzuchu mam 98 cm i powiem Wam ze juz mi ciezko,a jeszcze 3 miesiace zostaly...Pierwsza ciaze jakos lepie znosilam, no ale co sie dziwic moglam odpoczywac kiedy chcialam, a teraz przy synku sie nie da :(

u nas też mały remont a trwa ponad miesiąc. no do grudnia chyba się uwiniemy :)
Dla mnie wyprawka to nadal wielka niewiadoma, na razie mam ubranka bez kombinezonka zimowego, łóżeczko wózek oraz wanienkę teraz planuję kupic materac, pościel i jaką małą komode na kółkach, żeby mieć pod ręką najpotrzebniejsze rzeczy.
A poród... na razie jeszcze nie myślę :)

ach jak tak czytam Wasze wpisy to z sentymentem wspominam czas wielkich niewiadomych z pierwszej ciązy - przebrniecie przez liste wyprawkową graniczyło z cudem... a ja to jeszcze jestem taka, że jak kts mi coś poleci to od razu kupuję i takim oto sposobem miałam całe mnóstwo rzeczy, których nigdy albo co najwyżej kilka razy użyłam...
teraz o tyle jest łatwoej, że część rzeczy już jest, a pozostałe bez problemu mogę zidentyfikować :)

któraś pytała o kosmetyki i proszki dla maluszka- z kosmetyków my używamy Emolium, a proszek i płyn w pierwszej ciązy używałam Lovelli a teraz kupiła chyba Dzidziusia bo był w jakiejś promocji :)

co do przepuszczania w kolejce to mnie się nie udaje :) sama nigdy nie "wymuszam", a chętnych do przepuszczenia brak - za to ze 2 razy ktoś pomógł mi z wózkiem i w sumie normalnie to bym się uperała, że dam radę, bo ja taka zosia samosia troche jestem, ale szybko pomyslałam sobie o malcu w brzuchu i stwoerdziłam, że nie ma co się napinać i czasem warto jest dać sobie pomóc :)

patrząc na kalendarz wydaje mi się, że jeszczde tyyyyyyllleee czasu zostało, a z drugiej strony mam wrażenie, że zaraz idę rodzić :)
ciekawe jak to będzie tym razem??
a jak u Was dziewczyny?? Myślicie nad porodem?? Boicie się bądź wręcz przeciwnie?? :)

my korzystając z męża urlopu zabraliśmy się za odświeżenie mieszkania tzn jakieś malowanie + zabudowa u Wiki, myslalam ze uwiniemy sie w kilka dni,a to konca nie widac :)

jedo bartatina alu, na wahaczach. za miesiąc dokupię fotelik. myslałam tylko, ze kolor będzie trochę ciemniejszy ale najważniejsza jest wygoda dziecka. na początku chciałam kupić w bobowózkach ale identyczny model był droższy o 200 zł, więc allegro bardziej się opłaciło. i co dla mnie ważne, tapicerka w środku jasnoszara a nie biała, i koła wszystkie duże pompowane, bo tam gdzie mieszkam są takie drogi że skrętne kółka nie dałyby rady

ewa24 a jaki kupiłaś ??

ja mam mniejszy brzuch niż Madzia a jestem w 29 tyg., byłam dzisiaj u lekarza i mówił że wszystko ok, nawet z małym brzuchem. wciaż mieszczę się w stare spodnie, mam już kupione ciążowe ale ciągle są za duże. ale licze na to że brzusio urośnie, a raczej dzidzia :) a co do wielkości brzucha to pewnie tak jest, że w pierwszej ciąży jest on mniejszy.
A dzisiaj kurier przywiózł mi wózek, jestm bardzo zadowolona, mam taki model jaki chciałam :)
To nic, ze teraz koty w nim śpią, musze go zawieźć do mamy bo mi go zniszczą te moje sierściuszki :)

Ja generalnie tez zawsze spokojnie stoje w kolejce ale jakis czas temu stalam sobie w kolejce w rosmanie w GB,juz miala nadejsc moja kolej a Pani,ze mamy przejsc do drugiej kolejki(w tamtej juz kilka osob stalo,wiec bylabym na koncu)aha do owej Pani ekspedientki chyba przyszla jakas kolezanka i widzialam ja wczesniej,wiec jak od razu przyszla to mogla mowic zeby ustawiac sie do drugiej kolejki a nie tak nagle to zrobila.Wracajac do tematu,normalnie pewnie bym przeszla ale mowie,do niej"chyba pani zartuje?"ta oczywiscie malo mnie wzrokiem nie pozarla ale co tam,pewnie nie widziala,ze jestem w ciazy,bo torebke mialam na brzuchu,wiec wyszlam na wstretna zolze:)

My mamy teraz 46 m2 i robi sie ciasno,wiec jeszcze gdyby Maly mial zamieszkac z nami w tym mieszkaniu to kiepsko by bylo.Ale jak mowi moja tesciowa,kiedys bylo kilkoro dzieci na mniejszym metrazu i wszystko bylo ok:)jakos nie mam zamiaru jej sluchac:)

ide robic obiad,bo moje dziecko odkad wstaje o 6 na siku to odsypia w dzien,dzieki temu mam czas na odpoczynek,no ale juz zbliza sie pora obiadu,wiec trzeba sie ruszyc:/

Heh, zabulka mnie też nie przepuszczają w kolejce, ale ostatnio 2 razy "sama się przepuściłam", bo nawet jak są miejsca, w których jest napisane o pierwszeństwie kobiet w ciąży to i tak mało to jest respektowane, i tak raz w LuxMedzie, bo byłam spóźniona na wizytę, a drugim razem w Ikei (w specjalnej kasie oczywiście), bo było już późno, a kolejki spore... Raczej nie należę do osób odważnych i nie lubię zwracać na siebie uwagi, ale może hormony mnie trochę wspomogły (heh, na nie zawsze można dużo zrzucić :)), ale w tramwajach nie mam już takiej "odwagi"... Przeprowadzki nie zazdroszczę, ale chyba odrobinkę zazdroszczę większego wymarzonego mieszkania - piszę chyba, bo swoje obecne 35m2 nadal lubię, ale pewnie po wprowadzce Stasi będzie ciaśniej :)
U mnie brzusio może troszkę większy jest niż u Ciebie Madzia, ale też jeszcze nie za duży - jak mawiają inni, bo mi się wydaje nawet spory i trudno mi sobie wyobrazić, że będzie jeszcze większy ;P

Madzia to sa uroki pierwszej ciazy:)patrzylam na swoje zdjecia 3 miesiace przed porodem tez byl taki maly,ale chwile pozniej urosl.No ale ja pierwsza mialam dziewczynke,wiec ksztaltem tez roznil mi sie brzuch.

Wczoraj pierwszy raz pani w sklepie chciala mnie przepuscic w kolejce:)zeby tak ludzie na mnie na poczcie reagowali:)

Ja nadal nie mam nic dla Malego. Na dodatek prawdopodobnie przeprowadzamy sie na chwile do rodzicow a pozniej na wieksze wymarzone mieszkanie( w koncu),wiec nie wiem kiedy znajde czas na zakupy:/

Tez sie wlasnie zastnawiam dlaczego taki maly jest ;p a to zdjecie bylo dzisiaj robione no i dzisiaj mam juz skonczy 26 tydzien a zaczyna 27 :P a brzuch nadal maly ;p

mój brzuch jest większy i zupełnie inny, coś w tym jest że brzuchy się różnią w zależności od płci potomka...

Inne tematy z forum

Czy ktoś korzystał z pomocy psychoterapeuty? (63 odpowiedzi)

Czy ktoś korzystał z takiej pomocy i może polecić? Ja próbowałam dwa razy, u dwóch różnych osób,...

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (116 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

Zwrot podatku 2025 (30 odpowiedzi)

Hej.aczy już wysyłają zwroty w Gdyni? ktoś dostał?