Grzyby bez wątpienia SĄ!

Okaz znaleziony dzisiaj do południa OSOBIŚCIE przeze mnie ;D
Okolice Wdzydz.

image
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Grzyby bez wątpienia SĄ!

M 30 plus
Ja powiedziałem że słyszałem,a wyście tak zachachmęciły że ja mam nazbierać i jeszcze testerem być a ja jeszcze nie jestem gotowy na przejście,chciał bym jeszcze pojeździć na rowerze,kilka książek mam do przeczytania,kredyt do spłacenia,mieszkanie nie posprzątane,nie wiem czy nie wyrosłem z garnituru a mógł by być potrzebny;)
To może zróbmy tak,dla siebie kupimy od pani a te które zbierzemy(z blaszkami i w każdym kolorze też),to w słoiki i rozdamy tym "których lubimy".
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Manson...to masz niewielkie potrzeby:)...może to i dobrze:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dzięki Mansonie, właśnie o to mi chodziło, doświadczenia z własnych, forumowych kuchni :)

Skoro na opieńki jeszcze nie pora, większość obgotuję a garstkę zamrożę ot tak, zobaczymy co z tego wyjdzie, ewentualnie będzie zupa grzybowa ;)
Chyba, że znajdzie się jeszcze ktoś kto podzieli się swoimi grzybowymi wyczynami :)

Ale wiesz, Mansonie, poza internetem też się dobrze rozmawia :) Pamiętasz jeszcze?

;)

Będzie pizza z grzybami? Już zazdroszczę :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nic mnie nigdzie nie ciągnie, wypraszam sobie.
Pogaduchy z Wami w internetach z nawiązką wyczerpują moją potrzebę kontaktów międzyludzkich :)
Idę przebierać grzyby, dziś tez nazbierałem cały koszyk.

" Majka, myślę, że jak założysz okulary, to sama dasz radę :P"
@m30+ - ale z Ciebie koleżanka :P nie, to nie. Kto inny mnie nauczy i nawet okularów nie będę potrzebowała :P

:))))....efekt uboczny zjedzenia grzyba-częściej ciągnie do ludzi:):)))

Mój Boże, i jak się czujesz? :) Jakieś niepokojące objawy, takie na przykład,że ciągnie Cię do ludzi więcej niż raz w tygodniu?

;)

W zakresie grzybów zapewne tak. W tym roku - o czym już pisałem - jadłem na wiosnę pizzę z własnoręcznie zebranymi piestrzenicami. Wszystko niby ok, tylko że one są klasyfikowane jako trujące :)

Tak sobie myślę, Mansonie, że łatwiej byłoby Tobie opowiedzieć o tym, czego nie jadłeś aniżeli o tym, co jadłeś.

:)

@Ilona
ja mroziłem bez gotowania opieńki i kurki i nadają się wyśmienicie.
Jest jednak jedno ale, grzyby bez wstępnego obgotowania zawierają bardzo dużo wody. Jeżeli chcesz takie rozmrożone usmażyć, to się nie uda, bo one tak się zleją, że się uduszą. Do smażenia trzeba więc obgotować przed mrożeniem. A jeżeli potrzebujesz do zupy albo sosu, to możesz mrozić tylko oczyszczone. Moim zdaniem.
Słyszałem także, że słabo wychodzą mrożonki z grzybów z gąbką, z wyłączeniem młodego prawdziwka, ale tego nie próbowałem osobiście robić, ja grzyby z gąbką suszę.

Stvoriczko....jeśli ktoś w takich gustuje;)...chyba jasne jest,że o grzybach leśnych mowa:P

A ja wiem, bo jadałem.
W sumie d.py nie urywa, ale szlagierem jest to, że to pierwszy wiosenny grzyb u nas. W sumie rośnie od kwietnia, a w cieplejsze wiosny i od marca.
Można kupić suszone smardze francuskie.

Z innych grzybów będących pod pełną ochroną gatunkową mega wyśmienity jest szmaciak gałęzisty. Sarniaki dachówkowate zaś bez porównania najlepsze do pasztetów. Co nie Ciema? :))

Kurczę, dziś znowu usłyszałam o mrożeniu bez obgotowywania. Poważnie nikt nic nie wie ? Buuuu

"są pysznościowe...w każdej postaci:)"

Pleśni na chlebku również ;)

Kiedyś, na poboczu nadmorskiej ścieżki rowerowej, gdzieś w okolicach Brzeźna, znalazłam SMARDZA.
Takiego smardza, o którym w moim starym atlasie grzybów (ulubiona lektura od dzieciństwa) było napisane że jest pod ścisłą ochroną i występuje w Polsce rzadko, i właściwie tylko na południu.
Obeszłam go z szacunkiem trzy razy, żałując że nie mam aparatu.
Żołądek powiedział że w sumie to by coś zjadł, ale powściągnęłam zwierza.
I do tej pory nie wiem jak smakuje smardz :)

Vilette, ja kiedyś w lesie znalazłam kurka w styczniu:-) była bez śnieżna zima, a kurka była zamrożona ha ha ha:D

Co by tam nie mówić o grzybach są pysznościowe...w każdej postaci:)

Różne, różniste, od a do n ;)

kazdy wie jakie wdr miewa czasem ... publiczne (forumowe) relacje :D

Inne tematy z forum

Portale randkowe (6 odpowiedzi)

Hej. Co o nich sądzicie? Czy poznaliście kogoś w ten sposób?

Gdzie żyje się lepiej, w Polsce czy w Niemczech ? (3 odpowiedzi)

Ktoś ma jeszcze wątpliwości ? Jeżeli ktoś ma wątpliwości, to polecam rozmowę Miłosza Kłeczka z...

Muzyka lekka, łatwa i przyjemna czy... ? (14 odpowiedzi)

https://www.youtube.com/watch?v=l6djoOEjwNY Zaglądam, z ciekawości na Festiwal Opolski...