Grzyby!

Nie będę zaczynał wątku od "yyyy...".. no i stary się przeterminował (za długo się ładuje) :D

Ciepło i mokro. Faceci to lubią.. grzyby też :D

Zatem krótkie żołnierskie pytanie do BMtF: (a w zasadzie prośba o raport ;)

Jak to wygląda u Cię?

Nadanżasz? ;)

--
Jesli ktoś ma info z innych regionów, to oczywiście mile widziane :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 21

> Jajecznica z maślakami,solą, czarnym pieprzem, słodka śmietanką, posypana szczypiorkiem

Wspominałem, że wiesz, co dobre? ;>

Dziś przyuważyłem nowy wysyp czernidłaków. W innym miejscu, niż zwykle.
Ciekawe, czy jutro będą jeszcze jakieś nadające się do zbioru.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

uwielbiam maślaki, ale myślałam że one to bardziej w maju,czerwcu rosną.
Jajecznica z maślakami,solą, czarnym pieprzem, słodka śmietanką, posypana szczypiorkiem to moje marzenie. Zazdraszczam obfitych zbiorów.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kurka ~:) Zabyłam o grzybach...i w ogóle o wszystkim ~8)))) http://youtu.be/kvz_gW5C2cY
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziś udało mi się zabrać aż 3 kosze maślaków :D

A to, to jest kolczak. Miałem dokładnie ten sam problem w sobotę. Jadalny, ale łykowaty
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jeszcze jedno pytanie (zdjęcia nie mam, ale dużo tego rośnie ) grzyb wygląda jak kurka z góry nie do odróżnienia (od razu uprzedzę że nie przypomina lisówki tylko kurkę) , ale od spodu nie ma żeberek , a poszarpaną gąbkę wtf ?

Daliście trop i poszukałem to chyba najbardziej przypominało - Piestrzenica infułowata - na wiki piszą o smaku - znaczy się że znalazł się nawet odważny żeby go spróbować :P

Jeśli to rzeczywiście ona, to woder miał niezłego fuksa. Podobno w Polsce jest tylko kilka stanowisk tego grzyba.
Proponuję iśc za ciosem i walnąć totka (20Mzł jest dzisiaj ;)

Piestrzenica pochyła. Pomyślała, że jest wiosna. Zdarza się. Szósta rano czy szósta wieczór? Szósta w południe!

@woder:

Ten kolor to sjena palona ;)

No masz. Nikt się nie "nalewa". Zwyczajnie refleksja mnie naszła i zaraz po niej radosny wniosek.
Do pełni szczęśliwości jeszcze ta "zapodajka" na fotce.
Wygląda jak ...kupa, która zaraz wystrzeli na pomarańczowo. W życiu czegoś takiego nie widziałam więc jestem zainteresowana.
Nie wiem czy w ogóle znajdę to w atlasie.

Dwa dni temu...

https://zapodaj.net/536b36704033a.jpg.html

No fakt, piestrzenice trochę późniejsze od smardzów, ale w zasadzie majowe.

Dzisiaj przespacerowałem się po lesie, ale jakby przystopowało grzybowo. Koszyk uzbierałem, ale większość po mojej stronie płota. Będą w occie i na susz.

A Ty Słodziutka z muchorów się nie nalewaj, bo niektóre są jadalne, a te które są jadalne, są bez wątpienia smakowite. Jeden z nich nosi nawet nazwę cesarski, albowiem uznawano go godnego tylko podniebienia władcy. W PL nie rośnie, chociaż literatura mówi, że pół wieku temu ktoś go zebrał nad Odrą. Za to u nas dużo partyjniaków czerwonogłowych.

Przy takim magicznym menu, moja kawa i pasztet w kostki wypadają nijak... choć bezpiecznie :)

Ps
Mam na skarpce pełno muchorów i psiur. Coś mi mówi, że i z tego Ukręcilibyście ambrozję ~8)

Piestrzenice też wiosenne. Woder nie pisał, kiedy znalazł te grzyby.
A ocena koloru przez faceta nie jest zbyt wiarygodna. DLa mnie np. te są też pomarańczoworude ;)
Z tego filmiku zresztą pochodzi moje skojarzenie, bo smardza na własne oczy chyba w życiu nie spotkałem.

Ale smardze to rosną w kwietniu.
A rude to prędzej piestrzenice.

Takie o?

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Noga biała (to raczej standard) , ale na nodze nie kapelusz tylko takie nie wiadomo co jakby prażynki 3D (albo pościel rzucona na łoże) w kolorze pomarańczowym wpadający w rudy , ( no dałbym zdjęcie , ale nie chce mi się zakładać jakiś kont na serwerach ze zdjęcimi) .... ktoś może sypnie nazwą z ciekawości ?

Od samego czytania można sie spocić ;)

Okonomiyaki z leśnymi grzybami i majonezem chrzanowym mojego pomysłu w stylu japońskim. To na śniadanie.
Śniadanie musi być treściwe jak się robi w lesie.
Na obiad kotlety z kanii, dwa małe ziemniaczki na parze i pomidor od piekarza z cebulką.
A na kolację dwa tosty z smażonymi grzybami leśnymi i czedarem.

Teraz jestem na etapie testowania aribibi, dodaję do wszystkiego. Jutro butelkuję crazy beer - jasne pełne ze strąkiem aribibi w środku. A dwa kilowe słoje z red saviną się już kiszą na sos podług przepisu Kwasiora (będzie taki ognisty, że sam zły wpadnie popatrzeć). No i przymierzam się do kolejnej partii, tym razem carolina reaper i trynidad scorpion.
(Tę aribibi pakuję nawet do słoików z marynowanymi grzybami).

Inne tematy z forum

Psychologia wskazuje wzór człowieka. (7 odpowiedzi)

Psychologia wskazuje wzór człowieka. Według której człowieka, który nie ma empatii, pasji i...

Potrzebna pomoc kancelarii przy oddłużaniu (3 odpowiedzi)

Zastanawiam się nad możliwością oddłużenia bez konieczności ogłaszania upadłości. Czy ktoś z Was...

Kącik zdrowo Infantylnych cz.2 (3001 odpowiedzi)

https://forum.trojmiasto.pl/Kacik-zdrowo-Infantylnych-t991133,1,30.html