Grzyby!

Nie będę zaczynał wątku od "yyyy...".. no i stary się przeterminował (za długo się ładuje) :D

Ciepło i mokro. Faceci to lubią.. grzyby też :D

Zatem krótkie żołnierskie pytanie do BMtF: (a w zasadzie prośba o raport ;)

Jak to wygląda u Cię?

Nadanżasz? ;)

--
Jesli ktoś ma info z innych regionów, to oczywiście mile widziane :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 21

A właściciel pizzerii zmienił nazwisko xD Beka po całości xD Już myślałem, że zapas dowcipów po tej stronie sceny jest na wyczerpaniu, ale nie ... xD

Pizza z grzybami zawsze na propsie. Ja pewnie upiekę grzybowy pasztet (choć chyba poprawniej byłoby nazywać go terriną) oraz grzybowy chleb.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja dodałam do grzybowej mleczko kokosowe i powiem Wam, Panowie, to jest pyszne!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Denaturacja - tak się nazywa zjawisko zmiany struktury białek w procesie UHT. W konsekwencji obniżenie przyswajalności oraz pozbawienie witamin. Nad tematem pracował onegdaj warszawski UniMed, nie wiem co tam z tematem obecnie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

UHT (Ultra High Temperature) nie da się zrobić bez podnoszenia ciśnienia, zatem trop może być dobry.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Z tymi maślakami jesteś okrutny. Chwilowo nie mogę na nie patrzeć :D
Ale jeść to i owszem. Właśnie wróciłem z zakupów z podzespołami na zupę grzybową na obiad. To dzisiaj drugie danie z grzybów.
W drodze na zakupy mijałem pizzerię, co zaskutkowało pomysłem na wieczorną pizzę z płachetkami :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Pasteryzacja tak. Ale uht to chyba strzal z cisnienia czy cos. Faktycznie poszperam, bo to moglem wziac ze spiskowych kanalow szurii, do ktorych mam slabosc. Teraz bateria pada i musze czyscic maslaki. Ech, znowu...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dobrze, sprobuje. A miala byc biala kielbasa na obiad. Troche przejadly mi sie grzyby, ale zaciekawila mnie ta metoda. Przeszedlem sie po dzialce i jest akurat na 1 patelnie uroczy zbiorek

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

@kruku:

Robiąc sos ze świeżej śmietanki również ją wyjaławiasz i bakterie w niej żyjące (w tym również te potrzebne dla organizmu) idą do piachu. Natomiast zaciekawiłeś mnie tą zmianą białek w UHT. Bo idea pasteryzacji UHT jest właśnie taka, aby wybić bakterie a nie zniszczyć struktury białek, jak to się dzieje przy dłuższym gotowaniu. Trza będzie se w wolnej chwili pogrzebać w Necie, jak to wygląda w rzeczywistości ;)

Natomiast kwestia soli w rydzach to sprawa gustu. Ja akurat generalnie mało solę i już niewielki dodatek soli do grzybow w zupełności mi wystarcza. Większy wlaśnie zabiłby ich unikalny (dla mnie) smak.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Hello Mistrzu
U mnie najpierw osobno cebulka i osobno grzybki, praaawie gotowe łączę więc coś jest na rzeczy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

To i ja coś o grzybach powiem. Ale nie będzie potrawa, tylko protip. Jak smażycie grzyby to zróbcie tak:
1. rozgrzać patelnię z odrobiną oleju,
2. na rozgrzaną patelnię wrzucić pierwszą porcję suchych, pokrojone grzybów i przesmażyć kilka minut,
3. dodać drugą porcję grzybów i przesmażyć kilka minut,
4. na koniec dodać pokrojoną cebulkę i zeszklić.
Najpierw grzyby, na końcu cebulka, nie tak jak babcie uczyły. Spróbujcie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja mam takie proste odkrycia, nie ma się czym chwalić. Po pierwsze do grzybów rurkowych smażonych na patelni dolewam juz po połowie smazenia coś, co w biedrze nazywa się śmietanka. W kubeczkach jak wsztstkie smietany, ale slodka, w sensie że nie kwasna. W innych sklepach mozna kupic smietanke do kawy, ale jest duzo drozsza i poddana UHT, które wyjalawia ze wszystkiego, co dobre i ponoć jeszcze modyfikuje strukture bialka. Smietanka odarowuje i robi się pyszny gęsty sos, w ogóle nie kwaśny.
A po drugie rydze na masle warto szczodrze posolic. Słabo posolone byly nijakie. Dopiero porzadna szczypta coś z nich fajnego wydobyła. Coś jak paluszki albo chipsy- niektóre potrawy muszą po prostu być mocno słone.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dzisiejsze śniadanie: jajecznica z rydzami.
Ale w challangu udziału brać nie zamierzam. Wiem, kto jest bezkonkurencyjny i potrafi zrobić nie tylko 365 potraw z grzybów rocznie ale i kilka dziennie :D

BTW: wczoraj padłem w połowie obróbki. Dzisiaj od rana dalsza walka. Ale maślaki się tak posklejały, że przed czyszczeniem muszę je moczyć w wodzie. I spora część robi się tak bryndzowata, że nawet zdrowe okazy idą w śmietnik :/
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Hello Grzybowe Ziomki
Melduję, że w mieście z morza, wiatru i deszczu grzybów w bród i rzucam challenge: 365 potraw z grzybów czyli grzyb na każdy dzień. Ja robię dzisiaj pierogi z podgrzybkami i cebulką. I koperek.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kochani , ja najpierw udusiłam z cebulą na paskach boczku. Napchałam bebon a dopiero potem usłyszałam od Dzieci, że język piecze.
Winna okazała się ukochana peperoncino ha ha ha :] ale już robiłam rachunek sumienia.
Takie są skutki autopilotażu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

> Jest zimno i nawet pies nie oddala się na sikacza od domu.

Teraz pogoda się skiepściła, ale do południa była bajeczna. Zgrzałem się w t-shircie :D

Wszystkie to rydze. Mleczko może na zdjęciu niewidoczne, ale jest pomarańczowe. Za to widać na zdjęciu, że w miejscach "uciśniętych" przebarwia się na zielonkawo. Wełnianki tego nie robią.

A co do podłogi: jej wybór był kolektywny. Mi się podobała i kilku znajomym Forumkom ;D
https://forum.trojmiasto.pl/Maly-patent-na-plytki-t641530,1,305.html
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Upewnij się czy te dwa to nie mleczaj welnianka. Rydze mocno krwawia na pomaranczowo. Ten trzeci to pewnie rydz. Od gory tak wyglada. Ale najwazniejszy jest pomaranczowy sok. Wczoraj zebralem dwie patelnie tego, a obok rosly i welnianki i olszowki, wiec mialem fajny quiz na czujnosc i znajomosc tematu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Hejka!
Jest zimno i nawet pies nie oddala się na sikacza od domu.
Dzielni Grzybiarze :)
No nieźle :)))
Czy pisałam, że podłoga wychodzi dobrze na zdjęciach?
Ps
Cudowna, mądra towarzyszka.
Płachetek brzmi słodko i rozczulająco ale jak patrzę na zawartość torby to dreszcz mnie przechodzi.
Czernidlaki z trawnika i płachetki :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Obiecałem rondelkowi, zatem wklejam:

image

image

image

Jak widać, głównie maślaki. Trochę innego grzyba (po kilka prawdziwków, podgrzybków, kozaków, zajączków, rydzów) + duża porcja płachetek. Mogłoby być więcej, ale rozsądek zwyciężył - wszak trzeba to jeszcze przerobić :/
Od "przemysłowego" zbioru u Mansona nie udało mi się zebrać tyle grzybów za jednym zamachem. Ale za kilka dni, jak już ochłonę, korci mnie, żeby zapuścić się w las ponownie. Bo maślaki to się obgotuje i pójdą w słoiki albo do zamrażalnika. Uduszone płachetki też do zamrażalnika. A brak będzie większej ilości grzybów na susz. No i nie miałem cierpliwości do małych maślaków, z przeznaczeniem w ocet.

Moja towarzyszka zebrała nieco mniej ilościowo, ale nie zbierała płachetek.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Zazdraszczam ci tych grzybów.. ale daj znać czy przeżyłeś..
Ja wszystkie moje zapasy zużyłam. Nawet te 7letnie skandynawskie. Ostatnio pozarlam.najlepsze kurki marynowane własnej produkcji.
A tak w ogóle to ta zakwaszania kaszsvgryczana tak mi przypadła do smsku, że jem.ja na okrągło.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Chyba jakies smardze rzadkie. Utknalem we wsi W. gdzie weekendowe autobusy jezdza tylko w wakacje. Dzwony bily o 6, kogut pial o 7, wiec sporo dnia juz za mna. Sklep na uboczu zapamietany sprzed lat jest i to jest otwarty. Zatem zdrowko wypije i ide lapac stopa. Moze dotre na mecz gksu a moze nie. Nic przeciez nie musze i nigdzie sie mi nie spieszy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inne tematy z forum

pomysł na zupe (34 odpowiedzi)

rosół...pomidorówka...warzywna...krupnik...ile można:P czy macie jakies nowe ciekawe przepisy na...

Dobra restauracja z typowo polskim żarciem - gdzie w Gdańsku? (138 odpowiedzi)

Przyjezdza do nas dobry znajomy, ktory nie byl jeszcze w Polsce. Chcemy Go zabrac do dobrej,...

Ogrodowy piec do pizzy (5 odpowiedzi)

Jaki polecacie ogrodowy piec do pizzy? Żeby można było go używać w ogrodzie lub tarasie oraz nie...