Grzyby!

Nie będę zaczynał wątku od "yyyy...".. no i stary się przeterminował (za długo się ładuje) :D

Ciepło i mokro. Faceci to lubią.. grzyby też :D

Zatem krótkie żołnierskie pytanie do BMtF: (a w zasadzie prośba o raport ;)

Jak to wygląda u Cię?

Nadanżasz? ;)

--
Jesli ktoś ma info z innych regionów, to oczywiście mile widziane :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 21

Ja mam nadzieję, że u mnie, na wsi (powiat tarnowski) będą grzyby po ostatniej ulewie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Po mojemu jakieś czernidłaki :-)) Rodzina coprinus jest dosyć duża, Wszystkie pieczarkowate mają to do siebie, że ładnie rosną na kompostowanej biomasie. Jak to saprotrofy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gdybyś spróbował o opisał efekty po spożyciu rokowania mogłyby być precyzyjniejsze ;P
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pytanko do BMtF:

Kilka tygodni temu zwaliłem na działce hałdę zrębków. Mieszane, z przewagą iglastych. Nawilżyłem i przykryłem plandeką, żeby sobie toto kompostowało, do czasu, aż trafi do gleby.
Dziś to odkryłem i stwierdziłem niezłą kolonię grzybków. Z pokroju przypominają czernidłaki. Są jednak znacznie od nich mniejsze. Jakieś 5 cm wysokości kapelusza max. Dosyć chuda, biała nóżka. Kapelusze gładkie, sine, z fioletowym odcieniem. Charakterystyczny jest biały, jakby pleśniowy, dosyć gruby nalot na kapeluszach, łatwo ścieralny w dotyku.
Cóż to może być?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

O, i to jest dobre pytanie. Podejrzewam, ze nędza. Susza była
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ciekawe jaki sezon będzie w tym roku :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Strzeż się tej Krainy Grzybów!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja też kupuję koncentrat grzybowy Krakusa bo nie lubie zbierać grzybów a lubię dania z grzybami więc dla mnie jest to alternatywa.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Co ten Krakus tak zajadle się reklamuje. To może niech każdy sobie sam oceni czy by to uznał za bazę do zupy, jakiejkolwiek , skład tego koncentratu:
woda, przeciery warzywne (20%) z: ziemniaków, selera, cebuli, pietruszki, marchwi (2,5%) i czosnku (0,15%), ekstrakt grzybowy, podgrzybek suszony (2,0%), serwatka (mleko, laktoza), warzywa suszone i ekstrakty warzywne (w tym ekstrakt selera), przyprawy, olej palmowy, laktoza, białka mleka, mąka ryżowa, cukier, sól, aromaty (zawierają mleko, seler), regulatory kwasowości - kwas mlekowy i kwas cytrynowy, stabilizatory - guma ksantan i gellan
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

ja lubię takie prawdziwe grzyby z lasu ale nie potrafię ich zbierać, dlatego zupę grzybową robię tylko na bazie koncentratu grzybowego Krakus.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Opieńki czy kurki mają z definicji inne zastosowania kulinarne i po prostu ich szkoda na susz.
Inna bajka, kiedy z grzybobrania mamy N innych grzybów i kilka np. kurek, z którymi nie bardzo wiadomo, co zrobić, bo na jakąkolwiek potrawę (choćby jajecznicę) jest ich za mało. Wówczas spokojnie można je dorzucić do suszu.
Problem jest z grzybami bardzo wilgotnymi (np. maślakami) bo trza je suszyć intensywnie (na słońcu, w suszarce lub w piekarniku), żeby zdążyły się zasuszyć, zanim spleśnieją.
Z kolei np. suszone (i sproszkowane) kanie są świetne jako przyprawa (wzmacniacz aromatu i smaku) do zup czy sosów grzybowych.
Też rozwiązanie zastępcze, jeśli akurat nie mamy ochoty na kotlety z kani.
Oczywiście... pomysł wzięty od BMtF, ale juz przetestowany przy okazji wigilijnych pierogów i zupy grzybowej.
I (jak dla mnie) jest to jedyna metoda na spożycie starych sarniaków, choć Leśny Człowiek ma o nich lepsze zdanie :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Jednak ludzie suszą i opieńki i kurki. Czyli wszystko można ususzyć. Znalazłem nawet wpis faceta, co chwali się, że ususzył boczniaki
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Teoretycznie tak. Ale nie słyszałem, żeby ktoś suszył np. opieńki albo kurki. Rurkowce się suszy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

wszystkie grzyby jadalne mozna suszyc?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bez chemii i bez grzybów. Coś mocno się ten Krakus reklamuje.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja się nie znam na grzybach i do lasu nie chodzę, ale grzyboą lbię dlatego cęsto ja robię na bazie koncentratu grzybowgo Krakus, wychodzi pyszna i bez chemii więc spokonie można na jego bazie robiż zupę.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

> kupiłam takie specjalne

Łysiczki? ;>

A poważnie: jasne, że można kupić grzybnie najróżniejszych grzybów, z borowikami włącznie. Reklam tego jest w pip.
Tyle, ze to nie marchewka, która urośnie niemal wszędzie. Grzyby zazwyczaj potrzebują określonego środowiska. I nie jest przypadkiem, że grzybów uprawnych jest w Polsce tylko kilka gatunków. Po prostu uprawa grzybów leśnych to czysta loteria, z raczej niewielką szansą na wygraną.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Uwielbiam grzyby, nawet koło domu mi rosną, bo kupiłam takie specjalne i rosną pod drzewami. Super sprawa, prawdziwki, ale czasem lubią w sezonie do lasu, super wtedy jest.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Feee, podgrzybek 2%, smacznego altka.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Koncentrat Krakusa możecie kupić tu:

https://www.ecarrefour.pl/artykuly-spozywcze/konserwy-i-dania-gotowe/zupy/krakus-grzybowa-koncentrat-300-ml

nie zapomnijcie też o barszczu i żurku.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Przepis na gofry (23 odpowiedzi)

Czy posiadacie dobre sprawdzone przepisy na gofry? Niestety mój niezawodny przepis gdzieś się...

Ogrodowy piec do pizzy (5 odpowiedzi)

Jaki polecacie ogrodowy piec do pizzy? Żeby można było go używać w ogrodzie lub tarasie oraz nie...

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (36 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...