Hojność PO - Taj-Mahal dla każdego

Zastanawiałem się za każdym razem jadąc autostradą A1 czy też ekspresówką do Warszawy nad ilością wiaduktów w niektórych miejscach, bo ich rozmieszczenie co kilkaset metrów budziło wątliwości. Po co 3-4 wiadukty, dwa by nie wystarczyły ?

Dziwiła mnie też ilość parkingów przeznaczonych do obsługi ruchu drogowego. Po co parking co parę minut jazdy? Zewsząd dobiegały głosy o niezwykle wysokim koszcie budowy kilometra autostrady w Polsce, a tym głosom towarzyszyły doniesienia o plajtach firm autostrady budujących. I to wszystko stawało się coraz bardziej zastanawiające.

Moje wątpliwośći rozwiała wczorajsza audycja w Radio Maryja, w ktorej opisano projekt budowy takiego parkingu i okazało się, że pod względem wyrafinowania i jakości materiałów w nim wyspecyfikowanych mógł śmiało konkurować ze słynnym kompleksem Taj-Mahal w Indiach.

To może być niezapomniane przeżycie - wysikać się w Taj-Mahal. Nie musisz lecieć do Indii. Dzięki PO.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Re: Hojność PO - Taj-Mahal dla każdego

Widzisz jak pan Premier Tusk dba o Ciebie zetjot?!

Przewidział nawet Twoje problemy z nietrzymaniem moczu. Nawet jak nie masz takich problemów, to w przyszłości możesz miec. Starzy i zgryźliwi ludzie miewają problemy z pęcherzem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

@ xzx

A o pana jak nasz premier dba ? Podziel się pan z nami tą słodką tajemnicą.
A są gorsze rzeczy od klopotów z pęcherzem - nieumiejętność trzymania jeżora za zębami, gdy się nie ma nic do powiedzenia. Nic, zero, null. Albo nawet mniej niż zero, jeżeli uwzględnić tę szczytną intencję. Taki jest już, widzę, los gimnazjalisty.

I ta merytoryczność, zjawiskowa.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

"A są gorsze rzeczy od klopotów z pęcherzem - nieumiejętność trzymania jeżora za zębami, gdy się nie ma nic do powiedzenia."

I kto to pisze!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

@ Cross

No to wejdźmy do pańskiej ulubionej piaskownicy i porównajmy wpisy, kto ma wiecej i na większą ilość tematów.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Na fakturze piszesz granit galaxy black a kładziesz zwykły bruk. I tym oto magicznym sposobem wilk syty i owca cała.

Są jeszcze lepsze rzeczy. Podczas budowy autostrad każdy wykonawca musiał SAMEMU pobrać próbkę wykonanej nawierzchni i dostarczyć ja do analizy jakościowej ! I nawet wtedy zdarzało się, że próbki nie przechodziły pomyślnie testów !

Budowa obwodnicy wokół Warszawy wychodziła około 150 milionów złotych za kilometr. Więcej niż kilometr drogi w Alpach Szwajcarskich drążonych pod górą. To dopiero jest rozmach ;)

Dla każdego kto ma rozum pewne sprawy są oczywiste. Nie ma ludzkiej głupoty jest celowe, zaplanowane marnotrastwo.

I nie ma co się pompować tylko przyjąć fakt, przełknąć ślinę i robić swoje.

P.S.
(marnotrastwo - czemu słownik podkreśla mi że te słowo jest błędne ?)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

bo ma być marnotrawstwo bo marnotrawca,
dlatego podkreśla, z maszyną nie dyskutuj :-)
Ciekawe czy ktoś kiedys rozliczy te 150 mln zł/km?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

tylko Bóg
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Podstawową odpowiedzialność za państwo ponosi suweren a w demokracji suwerenem jest demos czyli lud. Zadanie rządzenia w imieniu ludu sprawuje wybrany wprawdzie rząd, ale to nie umniejsza odpowiedzialnośći ludu. A więc każdy obywatel jest odpowiedzialny za te rozliczenia. Jesteś obywatelem, ponosisz odpowiedzialność. Takich, którzy nie angażują się w politykę, starożytni Grecy określali jako "idiotos".
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie chciałem ale musiałem ci się wtrącić zetjot, bo takiej niewiedzy zalanej w sztok ignorancją, nie zniesę.

{"Patrzą a nie widzą"}

O jakiej ty demokracji mówisz ? Świeżo wybrany rząd po wyborach dokonuje zmian wbrew społeczeństwu:
- podnosi podatek VAT, na poziom najwyższy w Unii
- zrywa umowę społeczną podnosząc wiek emerytalny, ".. nie ugnę się pod naciskiem opinii publicznej ..." - mówił Tusk. Przeć tak dyktatura mówi człowieku, obudź się. Nikt nie wykonuje woli ludu, w żadnym aspekcie.

Nie ma rządów ludu, jest republika faszystowska. Jeśli faktycznie miał byś demokrację i kapitalizm to byś się nie pompował tak przy wieczornych wiadomościach o skali korupcji, marnotrastwa, rzekomej głupoty.

Piszesz tu często o przekrętach, złodziejstwach na szczytach władzy, które faktycznie są, na dodatek tylko szczytem góry lodowej. A zaraz po tym piszesz o demokracji i kapitaliźmie w naszym kraju. To jakbyś pisał, że prostytutka ma cnotę, nie ma i nie wierz w takie gadki.

W następnych wyborach wybierzesz tego którego ci polecą, Kaczyńskiego. A gdy on zrobi to samo co poprzednicy to wybierzesz Gowina. Po Gowinie wybierzesz Ziobro.

Ile razy trzeba kogoś oszukać aby zobaczył, że to schemat a nie przypadek.

Nie ma polityki dla nikogo z ludu, nie ma idiotos, są tylko nievolnikos i kurczakos w fermos.

Czytaj czlowieku ze zrozumieniem.

W deklaracjach konstytucyjnych i poszczególnych obywateli jak byk stoi lub slychać,że państwo polskie jest, w założeniu, demokracją kapitalistyczną. Taka jest deklaracja. No to ja mówię: sprawdzam i szukam, gdzie się ta demokracja kapitalistyczna podziała. Piszę o tym od 3 lat, w tym mniej węcej guście. Nie będę w kółko powtarzał wykladu. Dotarło ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Więc czemu piszesz że ten co nie głosuje to "idiotos" ?

Już cię olśniło ?

Jak nie, to cofnij się trzy posty wyżej i przeczytaj ze zrozumieniem coś napisał.

Chole.ra nie dość że swoje wypociny człowiek musi tłumaczyć to jeszcze czyjeś.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

I znowu mam w kółko powtarzać - gdzie to powiedziałem, że "ten co nie głosuje to idiotos" ? Proszę czytać i interpretować dokładnie, dokladnie.

Grecy powiedzieli, że kto nie zajmuje się polityką jest "idiotos". Wiedzieli bowiem jasno,że kto rezygnuje z wpływu na własny los, ma duszę niewolnika. Natura próżni nie znosi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Udajesz czy naprawdę nim jesteś zetjot ?

Jeśli faktycznie istniała by demokracja to jedyną formą "politykowania" na przykład dla ciebie były by wybory, tak samo jak dla antycznego Greka. W czasie wyborów, jak to sam ująłeś wybieramy przedstawicieli, którzy spełnią naszą wolę. Będą politykować, rządzić w naszym imieniu. Przecież taki był twój post. Pomroczność jasna się załączyła czy wydaje ci się, że ze mnie jakiś głupi co się na twoje tanie uniki nabierze ?

I jak ci się te politykowanie udaje, głosowałeś i jak spełniają twoją wolę ? A jak sąsiada, moją, każdego innego zwykłego Polaka ? Oni nie spełniają naszej woli, tylko politykują, rządzą w imieniu wąskiej, obrzydliwie bogatej i skrajnie wpływowej grupy interesu.

Ta cała fasada rzekomej demokracji, kapitalizmu jest tylko po to, byś miał poczucie wpływu na to co dzieje się w tym kraju. Przez to spokojniejszy będziesz, jak już obdarzysz zaufaniem, nadzieją nowy rząd. Później będziesz te zaufanie tracił powoli aż do następnych wyborów, gdzie znów zaufasz następnemu Gowinowi.

Tym czym się najbardziej przejmują marionetki na górze to poziom ogłupienia wyrażony w najbardziej wiarygodnej frekwencji wyborczej. Ta wartość mówi ile frajerów jeszcze im wierzy a ilu już zmądrzało. Frekwencja wyborcza jest wskaźnikiem: ile kurczaków jeszcze ufa w szczere intencje właściciela fermy a ile pogodziło się że są tylko mięsem.

Umysł broni się , za wszelką cenę próbując znów uwierzyć w system, byle tylko nie przyjąć okrutnej prawdy. Że jesteśmy jak niewolnicy, ogłupiani na tysiące sposobów, debilizm atakuje nas z każdej ze stron od mass mediów po opakowania ciasteczek. Abyś tylko nie myślał, nie główkował, nie analizował, broń panie Boże NIE WĄTPIŁ.Więc, idź do roboty, zarób swoje 1000 pe el enów, włącz TV, pośmiej się, zobacz jakich rzekomo idiotów mamy u władzy, zrelaksuj się i idź spać, rano do roboty.

I pamiętaj: to ty decydujesz jak będzie wyglądać ta Polska, więc idź na wybory !!!
hahahaha

"W następnych wyborach wybierzesz tego którego ci polecą, Kaczyńskiego. A gdy on zrobi to samo co poprzednicy to wybierzesz Gowina. Po Gowinie wybierzesz Ziobro.

Ile razy trzeba kogoś oszukać aby zobaczył, że to schemat a nie przypadek.

Nie ma polityki dla nikogo z ludu, nie ma idiotos, są tylko nievolnikos i kurczakos w fermos."

Zaślepienie zetjota jest tak wielkie że pewne oczywiste fakty do niego nie docierają. W wyobraźni widzę jak PiS wygrywa najbliższe wybory parlamentarne. Rozgoryczenie społeczeństwa jest tak wielkie że być może nawet starczy im mandatów na rząd większościowy. I co nieuchronne w ciągu czterech lat kadencji nastąpi taka sama degręgolada moralna i etyczna jaka panuje obecnie. Afera będzie goniła aferę, zrobi się kilka medialnych show mających na celu pokazanie sprawności władzy, panowie z rządowych agencji o trzyliterowych nazwach dadzą popis sprawności działania jak choćby w przypadku rozpatrywanym przez sędziego Tuleyę, ekipa rządząca umorzy własne wcześniejsze zobowiązania finansowe wobec państwa (już kiedyś to zrobiono), przepchnie się jedyną i oficjalną przyczynę katastrofy w Smoleńsku a każdy mający dojście nachapie się ile wlezie. Pod koniec kadencji, kiedy większości najbardziej oddanych fanatyków ekipy rządzącej otworzą się oczy na to że zmieniła się tylko i wyłącznie ekipa rządząca nadal zaślepiony zetjot będzie wznosił o PiS-ie peany pochwalne tak jak kiedyś Halewicz o PO i a niedowiarkom wmawiał że są "idiotos" albo mają dysonans poznawczy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Myślę, że bardziej przejdzie na PO albo przestanie mówić o swoich preferencjach politycznych, bo wtedy dostawał by wszędzie baty za chwalenie PiS-u.

Jeśli chodzi o nie chodzenie na wybory to jest to także oddany głos. To głos, który mówi: nie wierzę w kłamstwa i w to, że rzekomo mam wpływ na losy kraju przez głosowanie.

Polityk telepatycznie odczytuje naszą wolę ? Człowieku ocknij się i zacznij myśleć. Widzę brak refleksji teoretycznej i klapki na oczach.

W ustroju realnie demokratycznym, polityk może działać na dwa sposoby:

1. Od momentu wyboru, poseł reprezentuje nie konkretnego wyborcę czy konkretnych wyborców, lecz interes wspólny, narodowy i to jest wariant logiczny. Ale do tego trzeba ludzi z talentem mężów stanu.

2. Niektórzy uważają błędnie, że reprezentuje wybrców, którzy go wybierali, a więc reprezentuje nie interes ogólny, wspólny lecz partykularny a to jest wewnętrznie sprzeczne, bo w ostatecznym rozrachunku, żeby dzialać logicznie, musialby po kolei realizować interesy każdego z wyborców, co jest niemożliwe. W tym wariancie, ostatecznie realizuje swój prywatny interes.

W życiu są realia, są fasady, trzeba umieć odróżniać jedne od drugich. Są też zasady, które pokazują jak należy się zachować i nie zwalać winę na innych. Tak zawsze było i będzie, ale nie zwalnia to z obowiązku rozróżniania.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

@ Cross

A ja czekam kiedy, zamiast kreślic przyszłe scenariusze, co każdy potrafi, bo to przecież teraz niesprawdzalne, zacznie pan analizować to, co jest przyczyną obecnego fatalnego stanu ?
Bo niestety w tym polemicznym zapale zjechał pan równo obecną rzeczywistość. Trzeba więc zrobić nastepny krok i wyjaśnić źródła tego zła.

Już się cieszę na widok pana balansującego na tej linie. Bo chyba pan nie powie,że "to wszystko wina PISu i Macierewicza".

A swoją drogą to zabawne - widzi pan przyszlość a teraxniejszośći pan nie potrafi zinterpretować.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

"...telepatia..."
Politycy, partie mają swój program. Wybierając konkretną partię, polityka wybierasz tego, którego postulaty są najbardziej zbliżone z twoimi.

Pamiętasz: miało się żyć lepiej, miała być zielona wyspa, miejsca pracy, powracający Polacy z Anglii, itd. Nikt nie mówił, że podniesie podatki, podniesie wiek emerytalny, itd.

Nie da się spełniać woli każdego z osobna dlatego obiecuje się rzeczy, które będą wspólne dla większej grupy ludności, np więcej miejsc pracy, wzrost gopsodarczy, itp. Inaczej musiała by powstawać partia dla konkretnych ludzi, na przykład: "partia zetjot". To przecież proste, ktoś coś tam coś wspomniał o refleksie teoretycznym i klapkach na oczach.

Już wiesz skąd politycy mają znać wolę wyborców ?

"...poseł reprezentuje nie konkretnego wyborcę czy konkretnych wyborców, lecz interes wspólny, narodowy..."

Polityk przede wszystkim ma wypełnić obietnice wyborcze, bo to właśnie dzięki nim otrzymał mandat. Rządzi bo społeczność dała mu władzę by wypełnił program, który zgadza się z ich wolą.

Interes narodowy może być różnie interpretowany. Lepiej jak wypełni program wyborczy niż wciska mi kit, że muszę pracować do 65 roku życia, bo siła wyższa czy coś tam z rozrodczością. stolec mnie to obchodzi, miała być zielona wyspa, jeśli sobie nie radzi to niech wypier....a.

"...Niektórzy uważają błędnie, że reprezentuje wybrców, którzy go wybierali, a więc reprezentuje nie interes ogólny, wspólny lecz partykularny a to jest wewnętrznie sprzeczne..."

Polityk ma wypełniać program wyborczy a reprezentować to on może sobie nawet papieża w Polsce.

Jeśli jako interes partykularny rozumiesz rozstrzelanie wszystkich wyborców co nie głosowali na partię rządzącą to faktycznie będzie to wewnętrzna sprzeczność. Program każdej partii politycznej to plan wspólnego dobra dla każdego, tylko że każda partia widzi inną drogę do tego dobra i to je odróżnia. Przykładowo jedni proponują więcej socjalu inni więcej wolności gospodarczej by żyło nam się lepiej, itp.

"...W życiu są realia, są fasady, trzeba umieć odróżniać jedne od drugich. Są też zasady, które pokazują jak należy się zachować i nie zwalać winę na innych. Tak zawsze było i będzie, ale nie zwalnia to z obowiązku rozróżniania...."

No dobra zagiąłeś mnie które to fasady a które realia ? Na przykład czy demokracja i kapitalizm to realność czy fasada ?

Jak mam się zachować by nie zwalać winę na polityków ? Zagłosować na Kaczora, który zrobi te same szambo co poprzednicy i będzie miał wszystkich głęboko w d..., jak nasz Ducze ? A potem kogo mam winić ? Ciebie ?

Nie ma obowiązku rozróżniania, każdy ma prawo być głupi. Jeśli uważasz, że po 24 latach robienia z Polaków idiotów, politycy nadal zasługują na zaufanie to nie rozróżniasz pewnych rzeczy. Ale jak wspomniałem wcześniej każdy ma do tego prawo.

"Jeśli uważasz, że po 24 latach robienia z Polaków idiotów, politycy nadal zasługują na zaufanie to nie rozróżniasz pewnych rzeczy. Ale jak wspomniałem wcześniej każdy ma do tego prawo."

Zetjot to jest właśnie kwintesencja Twojego zaślepienia. A ja ciągle nie mogę wykumać czy to głupota czy naiwność.

@ Cross

To jest gomułkowska jeszcze mowa-trawa, ukrywająca fakt bądź nie potrafiąca wyjaśnic banalnego faktu, iż w Polsce nie udaje się od 24 lat zrobić tego co w innych krajach robi się w normalnym trybie.
Tam się daje zrobić, tu się nie daje. Powietrze nie takie ?

No, proszę, spróbuj pan wypichcić tekst, w ktorym pan wyjaśni ten paradoks. Już to widzę.

"Tam się daje zrobić, tu się nie daje."

To prawda. Ale w przeciwieństwie do Ciebie uważam że jak nastanie PiS to nadal się nie da.

Czemu ni się nie udaje w Polsce ? To będzie długi wywód aż do źródeł i tylko szczątkowy.

Przez ostatnie ćwierć wieku nie można było stworzyć w Polsce normalność i przez poprzednie 200 lat także się jakoś nie udawało.

A czemu tak się dzieje ? - Bo dokładnie tak ma się dziać !

Aby zrozumieć sytuację polityczną, gospodarczą i społeczną w krajach na post komunistycznych należy cofnąć się aż do czasów zaborów, a może i jeszcze wcześniej, do powstania Austro-Węgier.

Otóż, ludy podbite, które stanowiły część mocarstw Prus i Austro-Węgier miały tendencję do buntów, powstań, nie posłuszeństwa. Poza tym, czerpały one mniej więcej na równi z zasobów mocarstw, których byli obywatelami. Więc po co trzymać taki układ ?

Można przecież stworzyć pseudo niepodległe państwa marionetkowe, całkowicie podległe swoim dotychczasowym panom. I Wojna Światowa była kluczowym momentem pseudo odzyskania niepodległości przez państwa Europy. Mogły nacieszyć się tą niepodległością tylko na tyle by wzbudzić idee patriotyczne i na dobre zerwać więzi z dotychczasowymi ciemiężycielami.

W tym samym czasie dochodzi do przewrotu w Rosji, która traci przysłowiowy łe.b w czasie rewolucji i staje się również marionetką tych samych sił. Rosja Radziecka będzie mieć za 25 lat od powstania kluczowe zadanie. Transformację gospodarek i społeczeństw Europy Wschodniej w model komunistyczny. Za tym hasłem komunizm tak na prawdę stało zniszczenie prywatnej inicjatywy i wyrobienie w ludziach mentalności parobków, czyli nie myśl, nie kombinuj, idź do pracy i tak wyżej nie podskoczysz.

Ta zmiana w mentalności oraz w gospodarce ma ogromne znaczenie. Aby je zrozumieć przejdźmy do następnego etapu, transformacji w ustrój faszystowski. Oczywiście wszystko odbyło się z hukiem, demonstracjami, strajkami, zbawcami elektrykami. W roku 1989 przeszliśmy w docelowy ustrój faszystowski, czyli inaczej mówiąc korporacyjny. I do czego przydało się to zniszczenie własności prywatnej i zmiana w mentalności ?

Ano widzicie, w 1989 roku zaczyna się narzucony od góry proces niszczenia rodzimego przemysłu, którego miejsce systematycznie zajmuje produkt korporacji zachodnich (Ten proces nadal następuje, choćby w spożywce, bo to nam jeszcze zostało) Przedsiębiorstwa są państwowe czyli establiszment może je bez pytania niszczyć. Dzięki temu procesowi następuje drenaż bogactwa kraju zależnego.

Natomiast zmiana mentalności na tyle ubezwłasnowolniła ludzi, że nie są oni zbyt zaradni, nie podejmują inicjatywy, nie tworzą własnych biznesów tylko ślepo szukają pracy, która dawno temu uciekła Polski do krajów gdzie przeniesiono stąd produkcję.

To nie wszystko. Aby państwo podbite nie mogło nigdy zrzucić łańcuchów prowadzi się politykę totalnego, celowego marnotrastwa, złodziejstwa i nieudolności. Dzięki temu państwo nie będzie mogło odbudować infrastruktury, zaufania do władzy.

Tworzy się prawo ograniczające wolny rynek aby zdusić konkurencję dla korporacji. Rynki pozwala się zalewać tanią tandetą z importu by zabijać wszelką rodzimą produkcję i uniemożliwić powstawanie nowej.
To zapewni, że państwa będą słabe gospodarczo i nawet jak się zbuntują to nie będą miały siły by się obronić.

Jak widzicie w tym wszystkim nie chodzi o teorie spiskowe ale o totalną władzę i bogactwa całych narodów.

Nie ma Polski. Nie ma demokracji. Nie ma kapitalizmu. Nie ma polityków, są gubernatorzy, marionetki. Nie ma wolności gospodarczej. Nie ma pracy i raczej nie będzie.

Więc zetjot masz swoją odpowiedź. Chyba nie myślałeś, że będzie prosta.

Ale najgorsze w tym wszystkim, że jest nas o jakieś 5 miliardów za dużo na tym padole łez. Wątpię by ci na samym szczycie piramidy się zawahali.

@ Cross

Komentarz do tego fragmentu jest pod wpisem o rozumie. Tu się blokuje.

Detale są prawdziwe ale ramy koncepcji - fałszywe. Widać to najlepiej po języku:
- nie można było...
- tworzy się...
- prowadzi się ...
- odbyło się...
- zaczął się narzucony...

To nie jest opis realnego procesu. Koncepcję tą można zaakceptować jedynie pod warunkiem, że przyjmiemy wyjaśnienie religijne o wszechmocy:
"Bóg sprawił,że nie można było..." itd.
albo
"Diabeł sprawił, że..."

Ale nic nam to nie daje, bo w nauce historii musimy stosować wyjasnienia świeckie. Procesy realne odbywają się poprzez jednostki ale należy pamiętać, że te jednostki zorganizowane są we wspólnoty i obowiązują prawidlowości i wyjasnienia socjologiczne.

Wracamy więc do punktu początkowego i znależć mechanizmy, sprawiające, że jednym wychodzą projekty polityczne a innym nie wychodzą. Nie stosujemy wyjaśnień typu deus ex machina a takie mniej więcej pan właśnie proponuje.

Chole.ra temat jest tak długi jak rzeka ale chyba powinienem tylko wspomnieć, o drugim dnie dna. Otóż, faszyzm, czyli ustrój w którym prawdziwą władzę pełnią różnego rodzaju grupy interesu, zwykle biznesowe, tak na prawdę jest także facjatą dla prawdziwej władzy.

Otóż, korporacja jest osobą. Korporacja posiada osobowość prawną, czyli ma pewne prawa, tak jak osoba fizyczna, Ty czy ja. Zresztą, każda spółka prawa handlowego, czy to z o.o. czy akcyjna także taką osobowość posiada. Posiada poza tym swój majątek, którym gwarantuje transakcje jakich dokonuje.

Każda korporacja to znak na cielsku bestii zwanej faszyzmem.

Więc do konkluzji, dzięki temu, że korporacja występuje w swoim własnym imieniu a nie prawdziwych właścicieli można ukryć kto stoi za sterami. Jedna spółka jest właścicielem drugiej, ta ma dziesięć córek, które w części są również własnością kogoś innego. Taka sieć połączeń utrudnia znalezienie tego co ciągnie za sznurki.

Podsumowując, drugim dnem wpierw okazał się faszyzm ale w rzeczywistości za nim stoi drugie dno, które pociąga sznurki.

Temat zaiste trudny ale daje dużo satysfakcji. Nie frustrujesz się wiadomościami o przekrętach, korupcji, machlojkach, nieudolności, bo wszystko staje się oczywiste, naturalne. Nie budzi się w Tobie bunt bo wiesz z jaką siłą masz do czynienia.

"...Procesy realne odbywają się poprzez jednostki ale należy pamiętać, że te jednostki zorganizowane są we wspólnoty i obowiązują prawidlowości i wyjasnienia socjologiczne..."

Co ty masz z tą wiarą w czynnik sprawczy społeczeństw ?

Społeczeństwa nie kierują sobą. To bezwładne masy, które można otłumaniać tak by prze ćwierć wieku nadal chodziły na wybory parlamentarne.

Społeczeństwa są kierowane, one nie kierują.

Społeczeństwa to znacznie wyższy poziom niż ci którzy nimi kierują. Społeczeństwa tworzą kulturę, sztukę, wynalazki, język, różnorodność, warunki do bytowania i setki innych na prawdę świetnych rzeczy. Ale są bezwładne, ktoś je zwykle prowadzi albo nimi manipuluje.

"...znależć mechanizmy, sprawiające, że jednym wychodzą projekty polityczne a innym nie wychodzą..."

O dziwo wychodzą tylko tym na zachodzie a nie nam tutaj. Wnioskuje więc, że to wpływ długości-szerokości geograficznej decyduje komu się udaje, a komu nie.

"...Nie stosujemy wyjaśnień typu deus ex machina a takie mniej więcej pan właśnie proponuje..."

Ten system ma więcej rozumu niż my wszyscy razem wzięci. Mjał setki lat i cały potencjał jaki świat może zaoferować by doskonalić swoje techniki. Zapewne posiada takie technologie o jakich się największym fizjonomom nie śniło.

Więc, nie mów mi tu pan, że nie mogli wpaść na to, na co wpadł bezrobotny użytkownik forum trojmiasto.pl o nicku Gundek Trzeci Mocny.

Zapewne mają o niebo bardziej przemyślane, ambitne i bezwzględne plany niż ten który przytoczyłem

No i znowu wyjaśnienia typu deus ex machina. Przyjęcie, zę są grupy ludzi stojące poza spoleczeństwem jest irracjonalną próbą włączenia czynnika ponadnaturalnego do wyjasniania zjawisk spolecznych i wyłączenia oszukiwania mechanizmów relacji spolecznych. Wladza jest tylko elementem systemu spolecznego a nie grupką zelonych ludków przybyłych z kosmosu.

Nie wiem skąd ci te zielone ludki przyszły na myśl.

W każdym razie, to że czegoś nie ogarniasz nie oznacza wcale, że jest bez sensu.

Być może lepiej będzie jak już zostaniesz przy swoich teoriach społecznych. Mi nikt nie płaci za uświadamianie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeśli tak ma wyglądać uświadamianie, to proszę trzymać się z daleka od dzieci.

A jeśli chodzi o zielone ludki to są zbędne przy wyjasnianiu. Życie na Ziemi wyjasniamy na razie w sposób świecki - ewolucją, albo w sposób religijny - kreacjonistycznie, ale jedno drugiego nie wyklucza.Natomiast koncepcja interwencji zielonych ludków, czyli przybycia życia z kosmosu,jest na razie przynajmniej, nie podejmowana.

"...Jeśli tak ma wyglądać uświadamianie, to proszę trzymać się z daleka od dzieci...."
Przecież napisałem, że nie będę cię uświadamiał.

"...koncepcja interwencji zielonych ludków..."
Każda teoria, która wyklucza istnienie Boga będzie hołubiona przez ten system.

Z drugiej strony, chyba za bardzo wierzysz we wspaniałomyślność istot pozaziemskich. Być może istnieją, biorąc pod uwagę rachunek prawdopodobieństwa to na bank jest ich multum. Ale spójrz, że jeśli nawet masz rację, to tych kosmitów też ktoś musiał stworzyć.

Ogólnie rzecz biorąc to utrzymuje się masy w ciemnocie, karmiąc ich naiwnymi teoriami o nieistnieniu Boga, itp. A w zamian puszcza się puste seriale i płytkie programy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Fajnopolacy chcą popolemizować ? Proszę bardzo, jestem do usług (3 odpowiedzi)

Kiedyś popularne było przewidywanie powtórki Budapesztu w Warszawie, teraz, po zwycięstwie Trumpa...

Nowy rok (3 odpowiedzi)

Znienawidzony Tusku żebyś Ty zniknął z tego świata to byłoby najlepsze życzenie na nowy rok

Panie Tusk daj ludziom spokój (3 odpowiedzi)

P Tusk jest Pan kłamcą oszustem skompromitowanym człowiekiem niech Pan da Polsce spokój i nie...