Homoseksualiz

Obecnie zdaje się uznaje się go za normę.
Jednak czytałam kiedyś coś więcej i wynikało z tego że nadal jakieś 50% psychologów uważa to zjawisko za patologię (w tym ja również).
Gdy mężczyzna z takimi skłonnościami, drży w bliskim kontakcie z kobietą (chodzi mi o samo stanie w niedalekiej odległości)- to wydaje się być biseksualistą. Czy to jest możliwe do wyleczenia?
Może zagląda tutaj jakiś psycholog i chce się wypowiedzieć.
Zależy mi na naukowym podejściu a nie na prostackich komentarzach.
Będę wdzięczna
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Re: Homoseksualiz

Naukowe podejście kosztuje 300zł/od komentarza, czy jeszcze tobie zależy ?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Prawdopodobnie ten mężczyzna był molestowany seksualnie w młodym wieku. Jego stosunek do pedofilów jest wprost nienawistny (moim zdaniem to może tłumaczyć fakt, że on sam był przez kogoś takiego napastowany). Przebywa też w środowisku, w którym kobiety odgrywają drugorzędną role, niby są szanowane ale w rzeczywistości nie mają nic do powiedzenia.
Zależy mi na zdrowiu i szczęściu osoby, która naprawdę nie jest złym człowiekiem lecz mur izolacji jaki buduje nie pozwala dotrzeć do niego.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Weź ty się człowieku lecz polecam eutazjanologa. Homoseksualizm jest tak stary jak świat tylko teraz zrobiła się nagonka.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Proponuję naprawdę poluźnić sobie trochę kołnierzyk.

Co ty chcesz leczyć ?
Zapewniam Cię, że drżenie na widok kobiety, czy mężczyzny nie stanowi jednostki chorobowej którą należy leczyć.
Mam przyjaciół gejów, których bardzo lubię, bo są dobrymi i wartościowymi ludźmi i przez głowę nie przeszłoby mi w jakiś sposób ich klasyfikować czy stygmatyzować, ani leczyć !

Twoja homofobia wynika z instynktu zwierzęcego i z niesprecyzowanego strachu. To zwierzęta niszczą osobniki, które są inne bez zastanawiania się dlaczego.

Polecam "Brzydkie Kaczątko" Andersena i "Mein Kampf" Hitlera. Może te lektury pozwolą Ci wypracować sobie własne "naukowe podejście".
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 7

prośba jest skierowana do psychologów a nie do domorosłych filozofów
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wg badań Andrei Campero Ciani, kobiety z rodzin,w których są homoseksualni mężczyźni, są bardziej płodne i bardziej atrakcyjne dla mężczyzn, mają średnio więcej dzieci, wygląda to na mechanizm o podłożu genetycznym, działający na poziomie rodziny.
Równie dobrze mogłabyś "wyleczyć" swój heteroseksualizm, po to, żeby ktoś mógł się czuć bardziej komfortowo.
Poza tym, jeśli piszesz "w tym ja" w odniesieniu do psychologów, to oznacza, ze sama jesteś psychologiem. Jesteś?

Tak pokrótce co znalazłam na temat oficjalnych stanowisk.
Polskie Towarzystwo Seksuologiczne wykreśliło homoseksualizm i biseksualiz z listy zaburzeń psychicznych. Do roku 1991 w Europie i 1973 w USA, przez pona 100 lat homoseksualizm był uznawany za patologię. Stosowano wówczas metodę konwersji w leczeniu tego typu zaburzeń. Najwięcej organizacji zajmujących się tym zjawiskiem znajduje się w Stanach Zjednoczonych. Tam również dokonał się rozłam tych środowisk co skutkowało powstaniem w 1992r. NARTH - (Narodowe Stowarzyszenie Badania i Leczenia Homoseksualizmu), prężna organizacja zrzesza psychiatrów i psychologów uważających, że homoseksualizm jest bardziej wynikiem oddziaływań czynników środowiskowych niż biologicznych, a terapia reorientacyjna (konwersyjna, reparatywna) jest możliwa.
Religie i różne środowisko społeczne nie uznają homo, biseksualizmu za normę i proponuja różnego rodzaju wsparcie takim osobom. Kwestie związane ze zdrowiem osób homoseksualnych obejmują statystycznie wyższe ryzyko zakażenia wirusem HIV (prowadzącego do AIDS), występowania niektórych nowotworów (w tym raka piersi oraz szyjki macicy), zapalenia wątroby, problemów ze zdrowiem psychicznym (zwłaszcza depresji), uzależnienień (np. od palenia papierosów)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gdy czytam o tych różnych przeprowadzonych badaniach na osobach homoseksualnych to zauważam, że te próby statystyczne (ludzie zakwalifikowani do badań)- są albo niewielkie albo są mało reprezentatywne. Trudność w nakłonienu osób do takich badań jak i sam czas prowadzenia zapewne robi swoje.
Osobiście jawi mi się jakieś straszny zróżnicowanie poglądów i stanowisk. Sama nie wiem co o tym wszystkim myśleć.
Sadzę jednak, że gdy dojdzie kiedyś do referendum dotyczącego wychowywania przez pary homoseksualne dzieci będe przeciwna, w końcu dzieci naśladują zachowania rodziców, niby kogo mają naśladować dziewczynka wychowywana przez parę mężczyzn i odwrotnie.

A odpowiadając Stvoriczko :
- nie wiem dlaczego nawiązujesz do jednego badania i to właśnie tego
- równie dobrze mogłabym pomóc "wyleczyć" czyjeś skłonności biseksualne aby ta osoba mogła poczuć się bardziej komfortowo w swym środowisku
- piszę ja w odniesieniu do poglądów, które z resztą długo tak były przedstawiane

1. bo dobrze ukazuje somatyczne podłoże tego zjawiska
2. raczej nie obchodzi Cię ICH komfort. Tylko własny. Komu pomoże uznanie tego z powrotem za chorobę? Im czy Tobie? Jak to choroba, to można to leczyć, wszystko we właściwych ramach, świat jest znów uporządkowany i bezpieczny. Swoją drogą, chciałabym zobaczyć porządnie udokumentowany przypadek "wyleczenia" osoby stricte homoseksualnej.
3. wiem o czym piszesz, tylko formułuj myśli bardziej adekwatnie.

Mam coś na ten temat. Tylko nie wiem czy chcecie abym go napisał, gdyż jest nieco sporo ale i nie za wiele. Jeśli chcecie naukowego podejścia (być może), to po waszej odpowiedzi chętnie napiszę. :)

Cześć Tekwar, dawno Cię nie było.Miło Cię widzieć:):) napisz coś na temat wątku

O rety, witam cie Graszko. Jeśli tylko autor wątku chce tego to chętnie napiszę. Ale spróbuję bez jego zgody. Może się spodoba, a może nie, zobaczymy. :)))

Zależy mi na naukowym podejściu a nie na prostackich komentarzach.
Będę wdzięczna

Tewarku, to są słowa autorki:)

Zastanawiałem się, czy wprowadzić cały opis. Ale doszedłem do wniosku, że napiszę najbardziej istotny fragment tego zagadnienia; oto on:

,,Na temat przyczyn występowania homoseksualizmu było wiele
spekulacji, wiele teorii, a nawet badań. Poglądy zmieniały się. Kiedyś sądzono, że jest to zjawisko wrodzone. Tak jak ktoś rodzi się rudy czy piegowaty, może również urodzić się homoseksualistą. Potem panował
pogląd, że jest to skłonność nabyta przez doświadczenie. Uważano, że chłopak młody, w okresie dojrzewania uwiedziony, nakłoniony przez homoseksualistę do zbliżeń fizycznych, może się tego nauczyc, wyrobić sobie takie upodobania. Jest to pogląd oparty o teorię powstawania odruchów warunkowych. I w tym okresie
negowano biologiczny, wrodzony charakter tego zjawiska. Obecnie wiadomo, że niesłusznie. Otóż w okresie okołoporodowym występuje tak zwany przełom hormonalny. Dziecko znajduje się pod wpływem hormonów płciowych, które matka przekazuje mu poprzez łożysko wraz z krwią.I w pewnych układach, kiedy ,,zestaw'' tych hormonów jest niekorzystny, następuje stygmatyzacja ośrodków mózgowych. Stygmatyzacja ta jest trwała i nie daje się już zmienić. Osobnik tak obdarzony przez matkę będzie w okresie dojrzewania - ale nie tylko - przejawiał skłonności do płci własnej. I nie pomoże tu ani perswazja, ani leczenie czy groźby kary."
- fragment artykułu doc.dr.hab. Andrzeja Jaczewskiego''.

Osobiście, jako autor tego komentarza, mogę zadać tylko pytanie: czy dzisiaj nadal może być uznawane to wyjaśnienie za poprawne?; czy może są jakieś nowe zmiany i poglądy na ten temat.
Chociaż temat jest dość dyskusyjny, to osobiście jestem tolerancyjny względem osób homoseksualnych.
Tak tylko ciekaw jestem, co inni o tym napiszą. Oby mądrze i bez obrażania. :))

Ani przez moment nie uważałam że homoseksualizm może być nabyty ,że można "to" wyleczyć,zagłuszyć.Nikt nie jest w stanie zmusić mojej psychiki do pożądania osoby tej samej płci bo jestem heteroseksualna.Homoseksualista jest dokładnie w tej samej sytuacji.Proste?

(finkelhor 1984 cyt. Za: jehu 1991)

powyższy fragment zaczerpnęłam z "odległe następstwa wykorzystywania seksualnego dzieci" eleonora bielawska - batorowicz, instytut psychologii uł 1998 r.

"doświadczenie molestowania może także wpływać na osobowość seksualną" i styl podejmowanych zachowań. Charakterystyczny dla ofiar nadużyć jest zarówno chłód seksualny i silna niechęć, a nawet wstręt do jakiejkolwiek formy bliskości - jak również rozhamowanie seksualne i podejmowanie ryzykownych zachowań z licznymi partnerami. Wczesna trauma może mieć również wpływ na kształtowanie się zaburzeń preferencji seksualnych np. Pedofilii . Wielu mężczyzn, którzy dziś molestują seksualnie dzieci, sami w przeszłości doznali takiego rodzaju wykorzystania."

a gdy dodamy do tego wszystkiego jeszcze środowiskowe przyzwolenie na kontakty między mężczyznami w okresie dojrzewania przy równoczesnym zakazie takich kontaktów z dziewczynami to można przyhamować poznawanie swojej rzeczywistej orientacji. Tak myślę.

Ten wpis powinien być pierwszy

u mężczyzn wykorzystywanych seksualnie w okresie dzieciństwa czy dorastania mogą pojawić się pewne rodzaje zachowań, których funkcją jest zatuszowanie przeżyć związanych z wykorzystywaniem. Należą do nich min.
np. Nadmierne demonstrowanie własnej męskości zarówno w formie angażowania się w typowo "męskie" zajęcia, prezentowanie męskich cech jak i unikanie zachowań, które można by określić jako "kobiece".
problemem, który pojawia się u mężczyzn jest również identyfikacja własnej orientacji seksualnej. Sprawcami przemocy są bardzo często osoby tej samej płci.Doznania pojawiające się w czasie kontaktu ze sprawcą mogą dla niektórych ofiar sygnałem ujawniającego się homoseksualizmu i jako takie budzić niepokój.
jednym z następstw tych objawów jest unikanie wszelkich bliższych związków z mężczyznami także przyjaźni. Niemniej niektórzy autorzy podają, że mężczyźni wykorzystywani seksualnie przez sprawców tej samej płci są częściej aktywnymi homoseksualistami.

A tutaj wyznanie jednej z kobiet - czuła jednocześnie wstręt i przyjemność

"Ja też byłam molestowana jako dziecko. Robił mi to ojczym (tata i ojcem moim nie nazwę go nigdy).Tak naprawdę nie miałam ojca i czułam się półsierota. Wciągnął mnie w taką pułapkę, z której było trudno wyjść. Trwało to od 3 do 18 lat mniej więcej i było częste. Sprawiało przyjemność więc myślałam że to moja wina. Jako dojrzewająca dziewczyna miałam myśli samobójcze i chciałam się zabić.
Zawsze sprawca wmawia ofierze, że to ona tego chciała, dlatego czujemy się winne. A ja byłam tylko małym dzieckiem"

Bez wątpienia, uważam, że było to dla ciebie przykre w okresie późniejszym, kiedy zobaczyłaś i zrozumiałaś całą sytuację. Wiadomo też, że ofiary takich zachowań najczęściej przeżywają to dość długo, a nawet przez całe życie. Są też i tacy, którzy w miarę szybko (?) starają się zostawić te przeżycia za sobą i żyć dalej, ale takich ofiar jest niewiele.
Ukierunkowanie seksualne takie jak homo, ma też swoje odszczepy i nazywamy je np. pedofilią, choć pedofilia nie wylewa się jedynie na chłopców. Ale to wszyscy wiemy. Chciałbym w tym miejscu zwrócić uwagę na sam homoseksualizm, bez jego odmian, tak jak piszesz w komentarzu wstępnym. Dalsze komenty kierują całą dyskusję właśnie na te odmiany. Uważam, że nie należy wrzucać wszystkiego do jednego worka. Homoseksualista na pewno nie będzie zajmował się pedofilią. Natomiast pedofil może też zwracać uwagę na osobników dorosłych lecz nie będzie do końca zaspokojony, no i oczywiście decydują tu rozmiary narządów. Warto może też jeszcze wspomnieć o łączeniu homoseksualizmu, pedofilii z moredrstwami popełnianymi na tle seksualnym, co bardzo często ma miejsce w przekazach informacji masowych. Niemniej fakt pozostaje faktem, że homoseksualizm zawsze istniał i istniał będzie, podobnie też jest z pedofilią i wszelką inną przemocą seksualną. Efektem końcowym jest to, że ich ofiary cierpią potem przez całe swoje życie. Obserwując zachowanie ludzi tego pokroju, śmiało stwierdzam, że jest to walka z wiatrakami. Wiadomo co mam na myśli. Ale to wcale nie oznacza, że mielibyśmy nie toczyć walkę z tym okrutnym zjawiskiem jakim jest pedofilia. Ale to tylko moje zdanie na ten temat. Każdy może mieć inne. :|

Ja nie wiem co Wy ludzie macie z tym łączeniem homoseksualizmu z pedofilią. Bo "pedofil" i "pedał" zaczynają się na "ped" więc muszą być zbliżone?
Jedno jest orientacją, drugie parafilią.
Osoby molestowane w dzieciństwie mają szereg problemów w dorosłym życiu, tylko że to jest zupełnie osobna sprawa.
Orientacji się nie wybiera. A mam wrażenie, że to właśnie boli autora wątku. On by chciał, żeby to się dało leczyć i wyeliminować, bo z jakiegoś powodu mu to przeszkadza, choć go w żaden sposób nie dotyczy. No, chyba że?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Stvoriczko...nic dodać nic ująć:)

Nie musisz mi współczuć bo molestowana nie byłam (no chyba,że byłam tylko tego nie pamiętam).
Raczej współczuj mi szoku jakiego doznałam czytając twoje wypowiedzi ubolewające nad homoseksualistami, którzy to musza zakładać rodziny mimo swej orientacji. Rozumie, że po to, żeby mieć dzieci.
Najpierw ktoś mnie przekonuje do wierzeń Świadków Jehowy, którzy oficjalnie nie popierają homoseksualizmu a później dowiaduję się ,że mniej oficjalne stanowisko jest zupełnie inne no chyba, że to jest osobiste stanowisko ŚJ, których ta orientacja dotyka.
Jedni poświęcają się, chodzą a inni niweczą ich pracę:/

Autorze...ale tak ogólnie to chyba wiesz o co ci chodzi bo ja jakoś zaczynam się gubić w twoich rozważaniach;)

inka ty jesteś od pukających do drzwi ?

Tak odczytałeś moje wpisy?Zadziwiasz mnie:p

@autor bez - nie wątpię, że masz rację, ale uważam, że w całym tym wątku romawiamy o homoseksualizmie w społeczeństwie ludzkim. To nie ma najmniejszego znaczenia kto i kim jest, jaką wyznaje religię, jakiej jest rasy czy języka, do jakiej grupy społecznej przynależy, czym się zajmuje i gdzie mieszka - to działa wszędzie. Wiem o co ci chodzi i rozumiem twoje niepokoje. To raczej sprawa podejścia do (być może) problemu i powoływania się na niektóre autorytety jak np. Biblia, a dalej sprawa moralności, jednokierunkowości opartej na hetero. Przeciwieństwa i niezgoda pośród ludzi zawsze istniała i istnieć będą, więc trudno wyobrazić sobie tolerancję w pełnym tego słowa znaczeniu. Wszystko zależy jak każdy z nas podchodzi do tego tematu. Ale cieszmy się, że jesteśmy różni, bo inaczej byłoby na świecie nudno. :)))

Może zanim ustosunkuję się do twojej wypowiedzi zapytam:
Jaki jest stosunek Świadków Jehowy do homoseksualizmu?
Jesteś Świadkiem Jehowy?

@ do autora bez: - nie jestem ŚJ, ale dostatecznie znam ich strukturę wewnętrzną i stosunek do innych orientacji seksualnych niż hetero.
Mogę tylko wyogólnić, że w tej organizacji panuje pozoranctwo i wybiórczość - czyli różnica pomiędzy gej, szary członek zobru, a gej będący wyżej w hierarchii. Bardzo łatwo zauważyć, kto w tej kwestii jest tolerowany, a kto nie. Ale ŚJ to już inny i rozległy temat.

Jestem zaskoczona bo na forum religijnym interia głosisz poglądy religijne Świadków Jehowy. Mało tego gdy się z tobą ktoś nie zgadza to wyzywasz go od baranów, a szczególną agresję kierujesz w stosunku do kobiet.

Irytującym jest tez fakt, że często mówisz komuś doucz się baranie! natomiast twoja wiedza bywa mierna.
Przykład: powiedziałeś, że w pedofilii znaczenie ma rozmiar narządów dziecka tymczasem:
" Pedofil, który jest zainteresowany chłopcami przyzna, że pociąga go brak włosów na ciele i jego własne dorosłe seksualne pożądanie. Ponadto problemem jest niezdolność pedofila do utrzymania zdrowych stosunków seksualnych z dorosłymi, a nie fizyczne cechy seksualne niedojrzałego chłopca."

Może na początek: z niebardzo wiadomego mi powodu próbujesz zmienić temat, wystarczyło tylko hasło: ŚJ. Cokolwiek głoszę i gdzie, to wiem, że nikt jeszcze z tego powodu nie umarł i na pewno nie umrze.
Jeśli się ktoś nie zgadza z tym co piszę, to oczywiście, że nie musi, nie przeszkadza mi to, bo mu wolno, ale nie mogę też przypomnieć sobie bym kogoś wyzywał od baranów, bo zawsze miałem świadomośc, że cokolwiek piszę, to do człowieka, anie do barana. No myślę, że agresję to raczej ty wykazujesz do mnie, w przeciwnym razie nie napisałabyś tego postu. Poza tym nie masz cienia podstaw by tak twierdzić. Ale ok, domyslam się kim jesteś i wpływu na to nie mam - to twój problem, bo go masz. Co do pedofilii, to tylko poszerzyałś to, co wyraziłem tylko wstępnie nie wdając się w szczegóły - dzięki za więcej informacji. Uważam, że powinnaś więcej zwracać uwagę na człowieka i rozmawiać, niż stosować takie wybuchowe, niekontrolowane odruchy, które są wyjątkowo niezdrowe przede wszystkim dla ciebie :)) Ale spokojnie, nie złoszczę się na ciebie i na nikogo, bo jesteśmy tylko ludźmi i wszyscy popełniamy błędy, nikt nie jest od nich wolny. A wogóle to miło, że napisałaś, co o mnie myślisz. Dzięki tobie będę miał więcej pracy nad sobą, by więcej dobra z sibie wykrzesać. Jeszcze raz dziękuję ci.:))) Napisz coś jeszcze, a nawet zbluzgaj mnie :))))))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

To żaden wybuch agresji z mojej strony.
To o czym piszę potwierdzam faktami. Przeczytaj sobie wypowiedzi Freewolnego (twoje) na interii. Jest tam min. fragment, w którym mówisz coś takiego "wiem, że teraz zostanę uznany za odstępcę".
To co jesteś jednak Światkiem Jehowy? Tak szybko zmieniasz nicki:)
A K&K to przecież też ty

Tek, ona tu przyszła za Tobą z Interii?

Muszę śmiało przyznać, że twarz trochę mi się usmiechnęła, co do twoich faktów. Bo: kim jest freewolny, to wiem lepiej niż ty i nie powiesz mi kto to:)), a jeśli chodzi o K&K, to już kogoś innego dopasuj do tego nicka. A cytat, który podajesz, to jak Ty myślisz, jestem ŚJ czy nie?
Znasz strukturę ŚJ? Wiesz jak są traktowani wykluczeni i odstępcy?
A może Ty też kiedyś byłaś ŚJ? Jeśli tak, to witam w klubie byłych ŚJ :)))
Właśnie zmieniłem nick z Tekwar na Zeratull, ale z innego powodu i jeśli chcesz porozmawiać na priv, to zapraszam. :))))

W takim razie za K&K przepraszam.
Jeśli coś złego będzie się działo to nie omieszkam zwrócić się do ciebie z prośbą o pomoc:)
Jeśli mówimy o homoseksualizmie to już bardzo ogólnie: próbuję udowodnić, że na tego typu skłonności MOGĄ mieć wpływ traumatyczne zdarzenia z przeszłości jak molestowanie przez osobę tej samej płci (pierwsze kontakty są bardzo ważne w życiu nastolatków, dzieci), nieudane pierwsze kontakt z kobietami i szereg innych współistniejących czynników.
Jest też zjawisko współżyć między mężczyznami w internatach, więzieniach, pewnie też w seminariach.
( to taka forma zastępcza raczej służy zaspokojeniu tylko potrzeb seksualnych. Po wyjściu często te osoby tylko sporadycznie do tego wracają).
Jeśli nie miało miejsca nic takiego i wychowywaliśmy się w zdrowej rodzinie i prawidłowym środowisku to dopiero wówczas możemy brać pod uwagę genetyczne uwarunkowanie.

@autor bez - nawet nie wyobrażasz sobie jak się cieszę, że dogadaliśmy się. Czuję się o wiele lżej, bo tak naprawdę to nie mam szczególnych zapędów do nieporozumień. Super!!
W rzeczy samej jak piszesz. Bardzo dużo składa się na to, jaką drogą dochodzi do homo. Te czynniki, które wymieniasz, to fakty niezaprzeczalne. A miejsca są nieważne dla dojrzewającego nastolatka - może być nawet na skarpie nad rowem, byle zaspokoić swoją popędliwość seksualną i nawet nie ma znaczenia z kim, gdzie i kiedy. Ale uważam, że należałoby wykazać trochę zrozumienia dla młodości dojrzewającej. Edukacja seksualna wciąż za mało rozwinięta nie do końca przekonuje młodych do zagrożeń, jakie niosą za sobą niektóre zachowania. Głównie chodzi mi o młodzież, która nie ma uwarunkowań genetycznych lecz nabyte na drodze doświadczeń z osobnikami homo. Autorowi wątku najbardziej zależy na konkretach, czyli, co jest przyczyną warunkową, a nie otoczeniową i środowiskową. Sam jestem bardzo ciekaw, czy obecna wiedza naukowa zmieni coś w przyszłości i poda nowe fakty i dowody. Musimy poczekać. :)

Osobiście, żal mi tych molestowanych dzieci, którym to przez takie czyny skutecznie miesza się w głowach na długie lata:(

"Wielu skrzywdzonych chłopców (przez napastników męskich), wierzy, że coś w nich pociąga seksualnie mężczyzn. To może dla nich być sygnałem, że jest homoseksualistą.
Przedwczesne doświadczenia seksualne są niszczące i niosą poważne konsekwencje, łącznie ze zmieszaniem i kłopotami własnej identyfikacji seksualnej i orientacji"

"W rzeczywistości, mężczyzna tylko fizycznie odpowiada na stymulacje (kiedy dochodzi do erekcji) nawet w traumatycznych lub bolesnych sytuacjach seksualnych. Terapeuci, którzy pracują ze sprawcami napaści seksualnej, wiedzą, że jednym ze sposobów utrzymania tajemnicy jest określenie reakcji dziecka jako coś, co wynikało z jego woli i współpracy "podobało Ci się, lubisz to" - mówią. Wiele ofiar czuje się winnym i wstydzą się, że doświadczyli pobudzenia seksualnego podczas napaści seksualnej. Fizycznie (wizualnie) stymulacja jest podobna to sytuacji, które się pojawiają w seksualnych sytuacjach, ale to nie oznacza, że dziecko chciało tego doświadczać lub rozumiało co się działo w tym czasie."
@ tek..
"Nie wyobrażasz sobie jak się cieszę" - a może jednak wyobrażam;)

@autor bez - miło z Twojej strony i cieszę się. Miłego wieczora. :D
Aj i jeszcze jedno - już nie ,tek' :))) Zeratull :)

Stvoriczko. Bo większość społeczeństwa ma zbyt małą wiedzę i mają problem z takim odróżnianiem. I nie sugerujmy się tym, że mamy XXI wiek - stereotypy pokutują bardzo długo i w dużej mierze przechodzą z pokolenia na pokolenie. Co od czego się zaczyna to już są tylko szczegóły.
Oczywiste jest, że w orientacji wyboru nie ma, bo jak wcześniej zacytowałem, jest to nieodwracalne. Nie wiem czy to boli autora, ale na cud liczyć nie można, to niemożliwe. Dobrze byłoby zweryfikować swe myśli, o czym rozmawiamy - o homo, czy parafiliach? Tyle tylko, że tego typu tematy mają to do siebie, że ciężko ustrzec się przed wtrąceniem różnego rodzaju odmian. Z czegoś to wkońcu wynika. Osobiście też nie rzadko mam takie skłonności do wspominania o pochodnych od homo. Ale trudno, jako ludzie juz tacy jesteśmy. :))

Nie uważacie że wrzucanie homoseksualistów i pedofili do jednego worka jest ogromnie krzywdzące dla tych pierwszych?Pedofilia nie jest przypisana do orientacji,występuje zarówno wśród hetero jak i homo,dewiacja dla której mam zero tolerancji.

Oczywiście że tak.
Różnica jak między szafą a szafotem, ale niektórym naprawdę niewiele potrzeba.

Inko, masz rację. Ludzie mający poważne problemy ze sobą, oraz domiany tych problemów zawsze były mieszane, ale to chyba tylko ludzkie skłonności do upraszczania powodują do takiej mieszaniny. Szkoda gejów, że czasami są brani za pedofilów. :)

Próba dochodzenia przez @autora związków przyczynowo skutkowych rożnych doświadczeń osobistych z późniejszymi skłonnościami homo- lub heteroseksualnymi jest pseudonaukowym bełkotem. Rownie dobrze mozna badać ich związek z próchnica zębów. Ta fobia dotycząca tego jakie kto ma preferencje zakrawa na natręctwo i trąci faszyzmem. Jak złym człowiekiem trzeba być, by dawać sobie prawo do oceny innych w tak intymnej przestrzeni, jaką jest seksualność ?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

"Ta fobia dotycząca tego jakie kto ma preferencje zakrawa na natręctwo i trąci faszyzmem. Jak złym człowiekiem trzeba być, by dawać sobie prawo do oceny innych w tak intymnej przestrzeni, jaką jest seksualność ?"

to jest dopiero składne, logiczne i pseudonaukowe podejście
no z chmurki wzięta ocena - kto ocenia?

zupełnie nie nawiązując do meritum tematu chciałem tylko zauważyć że w obecnych czasach gdy miejsce pantalonów zajęła sznurówka w du.ie trudno jest nazwać seksualność - przestrzenią intymną :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

@ skydiver - może miałbyś co nieco racji, jeślibyś chociaż trochę nie przesadził. Nie trzeba być złym człowiekiem ani dobrym by jednak podlegać ocenie innych. Już wcześniej pisałem, że my, ludzie, już tacy jesteśmy. Podlegamy ocenie i oceniamy wszystko, seksualność też. Jeśli jedna orientacja seksualna wiedzie prim w świecie ludzkim jako właściwa, to raczej trudno jest sobie wyobrazić, by pozostałe orientacje miały nie być komentowane, oceniane, by spojrzenia były pretensjonalne, a nawet dochodziło do skrajnych nienawiści. Oczywiste jest, że nie powinno być takich zachowań względem odmienności, mimo iż same w sobie szkodliwe nie są. Osobiście nie odczuwam szkodliwości homo jaką mają niektórzy. W ich sfery intymne też nie wchodzę, więc nikt mi nie przeszkadza. Nie sądzę, aby ktoś był złym człowiekiem będąc jednoczesnie tolerancyjnym. W przeciwnym razie jedno drugie by wykluczało i kłóciło się. No chyba, że to jest tylko mój pogląd i zachowanie, ale takie mam zdanie na ten temat. :)

@ wdr - a ja myślę, że jest to w pewnym sensie nawiązanie. Bo wydaje mi się, że czy to bedą pantalony czy sznurówka, to ci którzy to noszą sami sobie tą przestrzeń naruszają. Ale jak sam wspomniałeś, takie mamy dzisiaj czasy. Za sto lat może okazać się, że będzie inaczej. I trudno przewidzieć jak. A może będzie tak pieknie, że będziemy chodzić w stroju Adama? Kto to wie? :DD

"by spojrzenia były pretensjonalne, a nawet dochodziło do skrajnych nienawiści. Oczywiste jest, że nie powinno być takich zachowań względem odmienności, mimo iż same w sobie szkodliwe nie są."
Hę? Szkodliwe nie są? Te "skrajne nienawiści" też?

Ummm, Stvoriczko, proszę cie. Naprawdę tak to odebrałaś? Spotkałaś się kiedyś z tym by skrajne nienawiści nie były szkodliwe?; bo ja nie. Wybacz, że tak to wyraże, ale chyba opacznie zinterpretowałaś te dwa zdania. Albo źle zrozumiałaś. No, chyba, że za moimi myslami trudno jest nadążyć. Ale nie przejmuj się, ja to już tak mam. Przyzwyczaiłem się, że nie jestem odpowiednio dobrze rozumiany. :)))

Stawiałabym raczej na to, zebyś precyzyjniej formułował myśli, wtedy nie będziesz musiał przywykać do niezrozumienia. Za przekaz jest odpowiedzialny przede wszystkim jego nadawca.

"Jeśli jedna orientacja seksualna wiedzie prim w świecie ludzkim jako właściwa, to raczej trudno jest sobie wyobrazić, by pozostałe orientacje miały nie być komentowane, oceniane, by spojrzenia były pretensjonalne, a nawet dochodziło do skrajnych nienawiści. Oczywiste jest, że nie powinno być takich zachowań względem odmienności, mimo iż same w sobie szkodliwe nie są. Osobiście nie odczuwam szkodliwości homo jaką mają niektórzy."

-by spojrzenie NIE były pretensjonalne
-by NIE dochodziło do skrajnych nienawiści
-można mieć szkodliwość czegoś/kogoś?

@ Stvoriczko. Jak sama widzisz. Staram się wysunąć jakąś myśl, ale nierzadko pojawiają się jakieś zawiłości, które są odbierane nieco inaczej.
Nie wszyscy chcą wchodzić w tok myślenia drugiego człowieka, więc efekty są takie, a nie inne. W sumie moje zawiłe wywody są różnie odbierane, ale staram się by nie szkodzić nimi, ani demonizować. Ale tak jak już wspomniałem - ten typ tak ma. :DD

Ale to nie zawiłości, tylko błędy frazeologiczne i składniowe ;)

Tego się nie da wyleczyć. Ale można zaakceptować ;)

tak sobie myślę...że jeśli to zjawisko jest rzeczywiście dziedziczne to lepiej sobie poszukać zdeklarowanego hetero mężczyznę:) aby później przypadkiem z dzieckiem nie mieć problemów (oczywiście jeśli to dla kogoś jest problemem)

Tak, gejowość przechodzi z pokolenia na pokolenie :)

:):):)
a to nie koleżanka broniła zaciekle tezy wzmożonej płodności...

Uwierzyłam:)

Hetero +BI =niewiadomo
BI+BI= niewiadomo

Lepiej dmuchać na zimne:)

Jeszcze lepiej: nie dmuchać ;]

Oj tam dmuchania nie ma co żałować;)...to powiedziałyśmy my,Inka i Vi:D

Ale że co? Wy tak razem? ;>

Z tej strony Was nie znałem ;]

BTW:
Pamiętacie muzę, którą przywiozłem z Banina? Z tym samym kolegą byłem wówczas na zakupach w Biedrze. Kolega tylko mineralkę wziął (kierowca), ja ciut więcej.
Kiedy nadszedł nasz czas, Pan Kasjer błyskotliwie zapytał "Panowie są razem?", na co z marszu odpowiedziałem "A to widać?"
Panu zrobiło się głupio ale kolejka za nami się nieźle ubawiła :D

Sadylu, nie wiesz o nas wielu rzeczy ;)

Jeśli chciałaś sprowokować mój myślotok i bezsenność.. to Ci się udało ;D

Taki był mój niecny zamiar ;)

>Sadylu, nie wiesz o nas wielu rzeczy ;)

Hmm, czyżby to wyznanie nie przypadkowo znalazło się w tym wątku? ;P ;)))))

Nie potwierdzam, nie zaprzeczam ;)

Ooo, czyżby ujawniła się niegrzeczna strona Vi? ;)))

Sadyś...buhahahaha...doobre!!!;)
A ta co o tych hemoroidach...dzięki,miałam fajną kanapkę,już jej nie chcę bleee
Mikro...ależ masz zagadkę,co nie?;)

Vi się naczytała, to i stron ma wiele ;)

Nie, inka, myślę, że podpowiadasz Vilette, co ma napisać ;)))

Inka, całaś i zdrowaś, to dobrze :)

Bardzo przepraszam, ja wiem, co mam pisać ;)

Nie mówię o KAŻDYM wpisie, tylko o wybiórczych ;)

Całam,zdrowam i rozbawionam:D...dzięki wielkie:-*
Mikro...chcesz powiedzieć że mam taki wpływ na Vi?;)

Na tą niegrzeczną stronę ;P

Inka, wpływ to Ty masz, ale na moje lokum ;)

Przemeblowanie Ci zrobiła? ;)

Niegrzeczne dziewczynki mają niebo na ziemii...gdzieś to czytałam ;P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wiem Vi...mam zakaz;)

Następnym razem przynieś sprzęt ;) Chyba, że do tego czasu kupię ;)

>Sadylu, nie wiesz o nas wielu rzeczy ;)
>Następnym razem przynieś sprzęt ;) Chyba, że do tego czasu kupię ;)

Chyba mam zbyt bujną wyobraźnię... ;)))

Tak jest!zaopatrzę się należycie...ale wiesz,warto było:D

Inka? Jesteś niemożliwa! ;P

Mikro...nie czytaj dziewczę bo nie zaśniesz;):))))

Oj, tam, i tak późno się kładę ;)

No, ja myślę, że warto ;) Tylko, żebym wiecznej pamiątki nie miała ;)

Vi, wszystko da się wyleczyć ;)

Vi...będziemy ostrożniejsze;)

No ja na pewno, nie chcę mieć mieszkania do remontu ;)

A teraz bardzo ważna uwaga!....wino otwiera się korkociągiem a nie nożem!!!
O ile ma się korkociąg;)

Można śrubokrętem, do środka :D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

E tam, wszystko się da. Jeno trzeba mieć siłę odpowiednią ;) I cierpliwość ;)

> Niegrzeczne dziewczynki mają niebo na ziemii...gdzieś to czytałam ;P

Grzeczne dziewczynki idą do nieba.
Niegrzeczne- tam gdzie zechcą

To chyba jakoś tak było :D

---
Nie tylko μ ma wyobraźnię
Jakby co, to dysponuję elektronarzędziami (z piłą łańcuchowa włącznie) :D

Można i nożem do środka...przy okazji mamy ładny rzucik na ścianie;)

Inka, kupujesz wałek, malujesz i odpracujesz straty ;)

Sadyś...nooo to tak było;)...ta skleroza mnie wykończy;P
Masz narzędzia?hmm...warto wiedzieć bo chyba trzeba gdzieś ścianę przemalować;)...ps.nie wpuszczajcie mnie do swoich domów:D

A taką ładną ścianę miałam...

Amerykanską;))))

Normalnie Inka, następnym razem jeśli będziesz chciała wpaść to powiem, że mnie boli głowa ;)

Ha!przyjdę z tabletkami od Goździkowej;)

No nie wiem, czy Goździkowa na mnie zadziała ;)

U mnie wieczny remont więc zapraszam :)
I nic nikogo boleć nie będzie

Ja i Vi jesteśmy dobre w demolce;)

Szału nie ma, d*py nie urywa, to już mam na co dzień :D

Od dziś moje drugie imię to demolka ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

Zgodnie z tezą powinnaś unikać mężczyzn, którzy mają dużo rodzenstwa i/lub zabójczo zmysłową matkę lub ciotkę. ;)

Homoseksualizm dziedziczny?
Pewnie podobnie, jak niepłodność ;]

Z tego co mi wiadomo, to tylko Ryszard Szurkowski jest "cudownym dzieckiem dwóch pedałów" :D

Wy akceptować nie musicie ;)

Hemoroidy, guzki krwawnicze, krew w kale, bakterie fekalne w gardle, połączenie przyjemności z bólem...mówcie co chcecie ale w tym jest jakiś sadyzm to nie jest naturalne
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Muszę z niesmakiem przyznać, ze jesteś bardziej obrzydliwa ode mnie :/
Ludzie kolację o tej porze jedzą ;]

A Ty skąd znasz te wszystkie szczegóły kolego ;)

Opuszczasz deskę klozetową podczas każdego spłukiwania wody? Nie? No to masz bakterie fekalne na ścianach, drzwiach i ręcznikach, jeśli wiszą w pobliżu, oraz na swoim ubraniu, jeśli nie odeszłaś zbyt daleko.

W gardle to one mogą się znaleźć podczas zupełnie heteroseksualnego seksu oralnego.

Zaś zupełnie mnie już śmieszą różni panowie, którzy wykładają nienaturalność stosunków "w odbyt", a wieczorem zapuszczają sobie porno z elementem anal.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kiedyś był odcinek "pogromców mitów" nt zamykania deski klozetowej. Pobierali próbki na posiew. Skutek skwitował Adam lakonicznie: co byśmy nie robili i tak g. jest wszędzie :D

Co nie znaczy, że trzeba o tym pisać publicznie i to jeszcze w porze posiłku :D

Smacznego :D

THX :>
image

A jakie cuda są w wodzie święconej, tej do maczania palców na wejściu :)

Bo w miłości hetero to tylko fiołki i perfumy.
Prawicowi pseudonaukowcy atakują. Tym razem bakteriami i kałem. Dobre..... ale dla ogłupiałej średniowiecznej gawiedzi, autorze bez znaczenia.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Stworiczko&Skaydiver
nic nie szkodzi na przeszkodzie założenia wątku o fiołkach i perfumach związków innych niż heteroseksualne. I możecie się tam oboje aktywnie udzielać peudofilozoficzne albo inaczej nawet nie będę wchodziła. Jak na razie jest tylko watek rowerowych spotkań.

Autorze bez...a skąd takie zainteresowanie homoseksualizmem i jego zdrowotnymi aspektami?czy masz z tym jakiś problem?;P
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Sadząc po łapkach w dół to chyba ty masz problem z akceptacją;)

Gdybyście jeszcze chcieli reszcie w jakiś przystępny sposób przybliżyć, gdyby w tym wszystkim było widać zaangażowanie uczuciowe to ja też byłabym skłonna to zrozumieć.
Ale gdy czytam wypowiedzi niektórych to dochodzę do wniosku, że tam o nic innego nie chodzi tylko o seks.

Takie wielkie krzyki o akceptację dla mniejszości
a tak naprawdę sami się przyczyniacie do tej nieakceptacji
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Autorze bez...łapki w dół świadczą o nie akceptacji mojej wypowiedzi a nie o moim problemie z akceptacją...rozumiesz różnicę czy jeszcze mam tłumaczyć?:D
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

A dlaczego ma nie chodzić o uczucie w związkach homoseksualnych ?
Jakie masz moralne prawo do tego by odbierać dwóm kochającym sie mężczyznom czy kobietom prawo do szczęścia i bycia razem.

Domyślam sie ze wzorcowe związki hetero jakimi są związki karków z blacharami albo podstarzałych biznesmenków z dwudziestkami sa oparte na platonicznym uczuciu i motylkach w brzuszkach.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jedynym realnym jest problem braku akceptacji. Problem akceptacji nie jest rzeczywistym problemem, a jedynie twoim własnym, autorze. Inka, masz ode mnie łapkę w gore.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

A Ty ode mnie Skydiver :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

"Gdybyście jeszcze chcieli reszcie w jakiś przystępny sposób przybliżyć"
A to Ty nie wiesz o co chodzi? Zakochana nie byłaś? Wszystko jest tak samo, tylko jak idziecie za rękę to niektórym to się nie podoba.

Nie spychaj odpowiedzialności na innych. Jesteś dorosła i sama ponosisz odpowiedzialność za swoje postawy. Nie akceptujesz i to jest wyłącznie TWÓJ wybór. Nikt się do tego nie przyczynia.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

To jak założysz ten swój watek czy jedna nie Stvoriczko?

A po co? Tu jest wątek o homo.

Dajcie sobie spokój z tym tematem. Ta dyskusja do niczego nie prowadzi, zaraz zacznie się wojna na noże i tyle z tego.

Inne tematy z forum

Jak sobie radzić z zadaniami, które wymagają błyskawicznych tłumaczeń? (3 odpowiedzi)

Zdarzyło mi się, że w pracy musiałem szybko zrozumieć teksty w innym języku, a nie miałem czasu...

Kawa czy Herbata - rano (197 odpowiedzi)

Piszcie co lubicie wypić rano - i dlaczego. Ja pijam wcześnie rano sypaną 2 łyżeczki z mlekiem +...

Święta Bożego Narodzenia - czy ateiści mają moralne prawo mieć w tym czasie wolne? (74 odpowiedzi)

Poprzez pryzmat szeregu dyskusji na tym forum pomiędzy osobami wierzącymi, a zagorzałymi...