Hotel Rezydent lub Haffner

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Witam wszystkich!!!
Czy ktoś planuje ślub w hotelu Rezydent bądź w Haffnerze?
Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Hotel Rezydent lub Haffner

Witam, ja mam rezerwację w Rezydencie. Jeżeli się wahasz pomiędzy tymi dwoma hotelami, to moje uwagi są takie:

Haffner ma zdecydowanie lepszą kuchnię i rewelacyjnego cukiernika. Wesela odbywają sie jednak w salach konferencyjnych niejako "na zalpeczu", gwarantuje Ci to dyskrecję, ale sale te to dwa zwykłe duże pokoje i jakoś trudno mi sobie wyobrazić przeobrażenie ich w miejsce romantycznej uroczystości. Pomimo, że bardzo lubię Haffnera i jestem tam bardzo często, to jednak zdecydowałam się na Rezydenta.

Rezydent jest wg. mnie bardziej "ślubny", kuchnią byłam nieco rozczarowana, ale tam mamy restaurację, kawiarnię i pub tylko dla siebie. Wynajmujemy też dość dużo pokoi, więc będziemy w swoim gronie. Tego w Haffnerze raczej nie odsiągniesz. Jesteśmy umówieni na testowanie próbek menu, więc jedyny (moim zdaniem) mankament da się zminimalizować.

Tyle z mojej strony. Każdy z nich ma inną atmosferę i to już Ty musisz zadecydować co Tobie odpowiada. Jeżeli będziesz na spotkaniu w Sopocie, to chętnie przekażę Ci więcej szczegółów.

W Rezydencie trzeba tylko dopilnowac jedną rzecz, a mianowicie bardzo wolne podawanie posilkow. Posilki podaja tam systemem konferencyjnym czyli czekają az wszyscy usiadą dopiero podaja przystawki, potem czekaja az ostatnia osoba zje i dopiero zabieraja talerze potem czekaja znowu az wszyscy usiądą i podajaobiad itd....bylam tam na weselu u mojej kolezanki i obiad trwał 3 godziny.

Dlatego też nie zdecydowałam się na Dwór Oliwski. Tam normalnie obiad trwa godzinami, a kiedyś zwykły późniejszy obiad w dzień powszedni, na który moi Rodzice zaprosili znajomych trwał 2,5 godziny! Wiem, że to nie szybki lunch, ale bez przesady.

Dzieki!
Kiedy macie to spotkanie, chętnie sie przyłączę, w miarę mozliwości czasowych...
Jezeli chodzi o Rezydenta, to tez mi sie bardziej podoba, jednak planujemy 70 osób, a stoły mozna ustawić na 62 os... wiec dlatego Rezydent raczej odpada
Teraz mnie zniechęciłas do Haffnera, juz sama nie wiem...
W kazdym razie tu i tu mamy rezerwację

W Rezydencie podobno było wesele na 70 osób, ale było ciasno. Zastanów się jeszcze. Zapraszam na spotkanie.

hejka, nie bylam w Rezydencie, bylismy za to w Haffnerze. Szukalismy hotelu na wesele - 60 osob i moge ci powiedziec, ze nie spodobal nam sie hotel haffner, poniewaz
1. sale sa dwie laczone ze soba na czas wesela - jak wyzej zostalo to opisane - sa to sale konferencyjne i tyle,
a cienko wypada wesele jak kazdy jest w jednej z czesci - mimo iz sale sa polaczone to stoly stoja na samym koncu i czesc nie widzi pozostalej czesci sali wogole, a druga czesc jest do tanczenia - najlepiej jak sama pojedziesz i zobaczysz, ale osobiscie uwazam ze nie zmiescisz tam 70 osob na luzie , no i ten klimat - nie ma go wogole - takze popieram wypowiedzi powyzej.
2. Do tej pory nie otrzymalismy na emaila szczegolowych informacji i przykladowych meny o ktore prosilismy
3. nie mozesz miec swojej wodki, a u nich kosztuje za pol litra jedyne 50 zl
reszty juz nie pamietam, ale najlepiej sama sie umow i porozmawiaj.
To tyle uwag na temat tego
My zdecydowalismy sie na hotel Faltom - sala balowa, wiec bedziemy mieli mnostwo miejsca i bedzie luz, maja tez druga sale na 100 osob.
Murat ma jedna sale na taka ilosc osob i z reszta hoteli ci nie pomoge, bo my stawialismy od poczatku na Faltom i tam nam sie wszystko podobalo wiec nie szukalismy dalej,
A kiedy masz wesele?

U mnie Haffner ciągle jeszcze gra z Villą Evą i nie wiem,które miejsce zwyciężt. Bez wątpienia sale są mało urodziwe, natomiast plusem jest taras, na którym chętnie gratis rozstawią namiot. Przy ładnej pogodzie można tam zrobić powitalny aperitif. Jesli chodzi o te sale, to zależy na ile osób. Na mniej niż 100 moim zdaniem nie warto brać pod uwagę, powyżej, gdy wynajmujesz je wszystkie i połączone - nie jest źle. Dla mnie główna wada to wysokość - lubie pomieszczenia z oddechem, a te są nizutkie. Jesli chodzi o ceny, to szef gastronomii sam podkreśla, że jego propozycje sa do negocjacji - a to co wynegocjujesz jest naprawdę odległe od pierwotnej propozycji. Faktycznie wolno odpisuje na emaile, natomiast jest prawdziwym profesjanlistą i jego propozycje są przemyslane od A do Z. Trochę mnie wkurza, że musze do niego wydzwaniać i przypominać się, ale po telefonie odsyła wszelkie informacje natychmiast. Do Rezydenta jestm mocno zrażona opowieściami koleżanki, która pracuje tam w marketingu. Oczywiście jej opowieści nie musza być obiketywne, ale ja z tego powodu omijałam go z daleka, poza tym dla mnie dużo za mały. Jeśli chodzi o podawanie, to w Haffnerze jest ten sam system, ale akurat nie widzę w nim nic złego i inaczej sobie nie wyobrażam - eleganckie obiady raczej tyle trwają, jesli każdy jest osobno obsługiwany. 3,5 godziny to raczej lekka przesada, ale sądze że wynika ze ślamazrności kelnerów, a nie systemu jako takiego. Generalnie uważam że Haffner sprzedaje usuługę na bardzo wysokim poziomie zarówno pod względem gastronomicznym jak i czysto organizacyjnym, a przy tym - co było dla mnie dużym zdziwieniem - jest bardzo konkurencyjny cenowo. Nadal sama jednak nie wiem, czy ta jakość zastąpi mi urodę otoczenia. Niestety na 120 osób w układzie bankietowym (przynajmniej częściowo) nie mam zbyt dużego wyboru w Trójmieście - i np. w Villi Evie, która również trzyma najwyższy poziom, a przy tym jest ładniejsza, obawiam się ciasnoty.

Villa Eva rzeczywiście jest piękna, urzeka też widok na ogród i możliwość wyjścia na niego. Ale 120 osób to nie wiem czy tam się zmieści... widziałam ustawienie stołów tuż przed weselem na 100 osób i było ciasnawo. Zwłaszcza że był to jeden większy stół a do tego wiele małych , różnej wielkości stoliczków. No i czy na tym parkiecie zmieści się aż tyle osób?
Ale urok i wysoki standard to faktycznie Villa Eva posiada... Szkoda tylko że ceny wyższe niż przeciętne :(

Polecam Dwór Oliwski. REWELACJA, ogród, klimat, niepowtarzalny....
Poza tym wydaje mi się, że wesele powinno byc w takim miejscu, aby dla wielu gości było to coś wyjątkowego. Moja rodzina na codzień np. nie chodzi na obiady do Dworu Oliwskiego. I to było coś extra:)

Moją pierwszą myślą też był Dwór, ale ja mam ślub w lutym, więc wolałam wybrać bardzie "zwarte" miejsce. Poza tym, tańce są tam w werandzie restauracji, a mi zimą jest tam zawsze zimno.

Bardzo nie polecam Dworu na wesela. Kuchnia jest zupełnie inna niż zazwyczaj - naprawde gorsza. Obsługa jakby przyszła do pracy za karę. Atmosfery weselnej nie ma, impreza porozrzucana po różnych pomieszczeniach. Byłam na weselu kuzyna i bardzo sie zdziwiłam, bo wydawało mi się, że to naprawdę górna półka - byłam też kilka razy na służbowych obiadach i wtedy nie miałam nic do zarzucenia. Właściciel Villi Evy twierdzi, że podano jako krem borowikowy zupę pieczarkową z paczki. W to akurat tak prędko nie uwierzę, ale coś jest na tzw. rzeczy :)
A ja dalej biję się z myślami - w Evie za ciasno, a Haffner taki bezduszny...

mam pytanie, czy ktoś miał lub brał udział w weselu organizowanym w Villi Evie?? Jak jedzenie, obsługa itd.??? Będę wdzięczna każdy szczegół, bo nie znam nikogo kto by się tam bawił i nie wiem na co zrócić uwagę...

Miałam to samo doświadczenie w Operze. Na weselu mojej koleżanki podali jakiś wynalazek, którego nigdy tam w karcie nie widziałam i zdecydowanie odbiegał od tamtejszego standardu. Takie są uroki gotowania dla kilkudziesięciu osób na raz. Kelnerzy za to byli symapatyczni jak zawsze, a zimne przekąski i ciasta odpowiadały normie.

To widzę, że w Dworze mają niezłą amplitudę - od uniżonego szefa kuchni do znudzonych kelnerów, od marmolady bekonowej do zupy z proszku. Nieźle.

jakie ceny od osoby (przedział cenowy) jeśli można wiedzieć proponuje Haffner, Rezydent i Dwór Oliwski?

Haffner zaczyna od 170 kończy różnie - generalnie w granicach 130-150 (zalezy od opcji i negocjacji), w Dworze wiem, że chcą 240, ale sama nie sprawdzałam. W rezydencie to wie Tulla, ja tylko od koleżanki tam pracującej słyszałam, że wychodzą w zależności od opcji od ok. 170-200, ale podobno raz na sto zdarza się, żeby ktoś płacił więcej niż 150.