Ile alkoholu?

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Pomóżcie proszę!
Wyprawiamy wesele na około 55 osób z czego 5 dzieci. Planujemy standardowo - wódka, wino czerwone półwytrawne i białe półsłodkie.
Tylko nie mam pojęcia ile kupić....
Wiem że wódki trzeba doliczyć na bramy, konkursy itp., ale bardzo proszę napiszcie mi ile mniej wiecej trzeba liczyć alkoholu na tyle osób...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Ile alkoholu?

To wszystko zależy od tego ile piją wasze rodziny. Ja np. liczę pół litra wódki na osobę, część na pewno nie pije wódki więc szacuję że zostanie troszkę. jeśli chodzi o wino to mam ten sam dylemat, bo mojej siotrze zostało w październiku około 20 butelek Cadarki, musisz oszacować ile osób może pić wino i przeznaczyć maks. jedna butelke na głowe.

my mamy ok 50-60 osob i kupilismy 30 litrow wodki , innego alkocholu nie bedzie, bo wiem z doswiadczenia ze wina nie pija na weselach, poza tym po co mieszac trunki. Jesli jednak sie okaze ze bedzie ktos pil u nas wino to dokupimy 5 butelek . Musisz wyczuc kto co pije.
Lepiej miec wodki wiecej niz by mialo zabraknac, flaszka musi zostac na chrzciny pierwszego dziecka no i jeszcze poprawiny.
Najlepiej zachowac paragon ze sklepu i w razie cos sprzedasz napewno nabywca sie znajdzie - a paragon po to by moc pokazac przyszlemu kuoujacemu gdzie byla kupowana.

U nas bedzie ok 70 osób doroslych. Liczymy pol litra na glowe wiec trzeba bedzie zaopatrzyc sie w 150 butelek pol litrowych. Wodke robimy sami z rozrobionego spirytusu, poniewaz wychodzi to duzo taniej. Chcemy takze kupic troche innego alkoholu takiego jak whisky, wino i moze jakies likiery-zrobimy taki barek na sali obok stolow. Bylam na 2 weselach gdzie takie cos wlasnie bylo i super sie sprawdzalo.

Troche mi sie pomylilo liczymy litr na glowe czyli 150 butelek pol litrowych

wodker ze spirytusu?ludzie!!!!!to jest dobre na popijawe w akademiku ale nie na wesele!jak dla mnie to brak klasy!

ja uważam że powinno dokupić się traszkę wina, bo zawsze znajdzie się ktoś kto nie pije wódki. Myśmy robili wesele na 80 osób i założyliśmy litra wódki na parę oraz kupiliśmy 10 butelek wina. Polecam "Imiglikos", bardzo dobre, nam smakowało:))) Nie zapomnij o szampanie.

Powodzenia

Czy ktoś z Was planuje, albo kupował alkohol na Słowacji? Kiedyś widziałam na forum ofertę przywozu wódki ze Slowacji. Tam ceny są rzeczywiście niższe, ale czy ktoś orientuje się w jakości tamtejszych wódek?

My bedziemy mieli 60 osob i: 70 butelek wodki 0,5L, 12 butelek wina bialego i 6 czerwonego, barek (2 butelki wina, butelka koniaku, 5 butelek roznego rodzaju whisky), 12 butelek szampana i to tyle. To wszystko powinno starczyc na wesele i poprawiny. W tej chwili nie pije sie tak duzo wodki na weselu. Jesli organizujecie barek, to wodki nie musi byc tak duzo.

Ja byłam w grudniu na weselu i gospodarz założył że wina nie trzeba, a jednak dziewczyny były zmartwione bo na 50 osób było może 3-4 butelki i poszły w przy samym objedzie. Biedny świadek się musiał tłumaczyć że wesele "wódkowe". No i co ? Nasze chłopy sobie popiły, ale ja i siostry nie przepadamy za wódzią nawet w drinku. Zaś na nasze wesele zakładamy pół litra na gaścia bez względy na wiek i płeć, 2 l napojów. Jak wesele latem to lepiej mieć też wodę gazowaną, bo kiedyś u kuzynki chodż była cola i fanta to wielu pytało o zwykła wodę.

Woda mineralna to podstawa. Nie ma znaczenia latem czy zima.

0.5 litra wódki na osobę, do tego wystarczy chyba po 5 butelek wina, białego i czerwonego, i szampan, jeden na 8 osób, na powitanie.

Witajcie, my mieliśmy po 0,5 litra wódki na osobę + 6 win.
Osób na weselu (dorosłych) było około 45.
Z wesela zostało: 20 x 0,5 l i 5 butelek wina.
Dwie rodzinki pijące :))

Pozdrawiam

Mężatka:)

U mojej kolezanki na weselu oprocz wspomnianych alkoholi dodatkowo postawiono kek piwa ( to jest chyba jakies 10 litrow) a ze byl upalny dzien to zimne piwo schodzilo bardzo szybko a wodka stala... nie kazdemu musi pasowac taki pomysl bo w sumie piwo to troche pospolite ale warto go rozwazyc

Tata mi mowi tak nasza rodzina to pozadna jest,prawie nikt nie pije ale wodki na weselu ma nie zabraknąc, wiec kazal mi liczyc litr na osobe

litr na osobę to za dużo, nawet dla bardzo pijących, zostanie wam napewno

U mnie w rodzinie liczy się po litrze na osobę i zawsze starcza na wesele, poprawiny, bramy, niepijącym i kierowcą po flaszce do domu itp. szampan na dzień dobry, wino tylko tyle co nastołach przy na pojach. I to powinno starczyć, lepiej żeby zostało niż ma zabraknąć. Czasami na poprawiny dokupuje się piwo, bo niektórzy lubią na kaca, żeby się ożywić.
Pozdrawiam

My liczyliśmy wódki 0,5/na osobe + 10 win ( 5 czerwonego i 5 białego) + 3 skrzynki piwa na porawiny. Slub mielismy na 70 osób a zostały nam 3 kartony wodki (36 półlitrówek), 4 wina. i skrzynka piwa. Dlatego nie ma co przesadzac z tym kupowaniem, no ale to zalezy tez od gości...

Sorki pomyliło mi sie liczyliśmy 1 l/na osobe