Ile ciasta na wesele

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Hej dziewczyny powiedzcie mi prosze bo nie mam pojecia ile cisata mam zamówic na 65 osob z poprawinami bo kucharka mi zaproponowała 15 blach (cena 700złoty) jak na moje to jest za duzo ale moze mi sie tylko wydaje. Ile wy bedziecie miały??
poza tym bedzie tort 3-4pietrowy jeszcze nie wiem i chyba dwa miejsze torciki po bokach w kształcie serduszka lub jezyka cos w tym stylu.
Prosze o pomoc.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Ile ciasta na wesele

Moi przyjaciele mieli 0.6 kg ciasta (+ tort) na głowę, ale mieli ślub z poprawinami.
Wszystko poszło.

Pozdrawiam.

ja bym wzieła 7 blach i powinno wystarczyć.

mysle zeby wziasc mniej bo az dziwne ze tyle zaproponowala, wiadomo ze to wszystko nie zejdzie i zostanie. Mysle ze blacha na 10 osob wystarczy co??

tak blacha na 10 os powinna wystarczyć, Ciasta liczy sie chyba ok 200g/os.

a nie zabraknie na poprawiny??

Tortu na pewno 100g na osobe , ale ciasta ogolnie chyba liczy sie 400-500g jesli sa poprawiny ... a na blachy to nie wiem ....pamietaj ze moze Twoja kucharka ma jakies mniejsze te blachy .... ja bym wziela wiecej niz ma zabraknac , zawsze mozna gosciom podarowac kawalek tego ktore im zasmakuje .... jesli zostanie :)

ja ostatnio pieklam na wesele dziewczyna sie uparla na 4 blachy na 30 os i stwierdziła ze jej wystarczy na poprawiny niestety nie starczyło lepiej wiecej niz ma zabraknać

jeśli jeszcze sa poprawiny to policz jeszcze raz tyle...czyli tak jak pisala gabcia ok.400g+ew zapas musi byc :)

Wagowo to raczej kiepska miara trzeba patrzeć na rodzaj ciasta jedne ciasta dadzą się podzielić na 20 kawałków a nie które na 30

to moze jednak wezme te 15 blach najwyzej jak zostanie to porozdaje gosciom
a na poprawinach chyba jest zawsze mniej osob niz na weselu czyli raczej wiecej ciasta nie zejdzie

Rozmawiałam ostatnio z panią w cukierni Sowa,(planujemy wesele na 100 osób) i stwierdziła, że tort ok. 10-12 kg, a ciasta- ok 15 kg...

na 100 osób wesele z poprawinami miałam właśnie 15 blach, więc dla Ciebie chyba za dużo troche

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
ja powiem tak : ja na 85os będę miała ok15blach i tort 3piętrowy. Nie bierz 4pięter bo to będzie stanowczo za dużo. Zazwyczaj liczy się 3/4kawałki ciata na osobę (ale ja sama zjadam o wiele więcej hihi) lepiej zamówić więcej i rozdać niż miało by zabraknąć. a aby coś zaoszczędzić to może mama i teściowa mogą ci upiec ciasta? mi kucharka piecze tort i 7ciast a 6 ciast piecze moja mama :) zawsze kilka groszy zaoszczędzone a i mama się będzie cieszyć że może mieć jakiś udział w organizacji wesela :]

no dlatego tez mysle ze lepiej zeby troszke zostało niz potem mam sie denerwowac ze zabraknie i wtedy co postawic na poprawiny. lepiej upiec blache wiecej niz sie potem niepotrzebnie stresowac.

no pewnie tym bardziej że goście liczą na to aby dostać ciacho do domu :))

ile taka blacha moze mieć kawałkow-sztuk ciasta? Wiem, ze to zalezy jakie ilosci dag sie pokroi, ale tak mniej wiecej???Ktoś wie?

no właśnie ja też się zastanawiam ile ciast mam wziąć na 110 osób. babka powiedziała, że ma duże blachy z których wychodzi 50 kawałków ( wiadomo każdy inaczej kroi).

Hej, ile blach ciasta na 80-90 osób+ poprawiny?? Jakiej wielkości tort powinien być?? Buziaki

wg. mnie za dużo, mówię to ze swojego doświadczenia, ja miałam 60 os. i wesele z poprawinami, zostało b. dużo ciasta nawet po rozdaniu, a moim zdaniem szkoda by się marnowało

Ja piekę na blachach 25/40 cm. Wychodzi 20-25 porcji .
Osoby którym do tej pory piekłam i doradzałam nigdy nie narzekały że za dużo . Kiedyś doradziłam komuś 15 ciast na 60 osób, kobieta stwierdziła że na pewno przesadziłam z ilością i wzięła zamówiła mniej , na poprawiny musieli dokupić w cukierni bo nic nie zostało . Teraz robiłam wesele na 35 osób , było 9 ciast plus tort i uważam że było ok. zostało trochę na poprawiny . Ciasta nie wszystkie muszą być porcjowane , można zrobić kilka do postawienia w całości - jeże , serca , motyle ( np. przy dzieciach) , mniejsze torty. Każdy też zna swoją rodzinę jakie mają możliwości , na to też trzeba patrzeć , bo jeśli wszyscy na diecie to może i lepiej nie przesadzać z ilością .

To ile radzisz tych ciast zamawiać?:) ja na 110 osób mam 13 ciast ( blachy 37x45) 2 torty i tort główny, oby wystarczyło :)

Czy starczyło Ci ciast na weselu? Mamy wesele na 120 os i nie wie czy dobrze kalkuluję z ciastem...;(

Na 50 osób (+ na poprawiny 25 osób) mieliśmy 7 blach ciasta. Takie zwykłe, prostokątne blachy. Zapłaciliśmy za to 300 zł (materiały + robocizna) :)

kaszubka33

hej mam prośbę odezwij się do mnie na emaila. Jeśli dobrze wyczytałam, że pieczesz ciasta. Poszukuje kogoś kto upiecze mi lipiec przyszłego roku na okolo 75 osób +tort.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Sukienka (3 odpowiedzi)

Proszę o radę, gdzie kupić sukienkę na wesele?

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

Biżuteria ślubna - gdzie kupić? (59 odpowiedzi)

Możecie może polecić miejsce na zakup biżuterii ślubnej, chodzi o srebro?