Ile powinno jeść 10 miesięczne dziecko

Jestem w trakcie odstawiania małej od piersi i mam wątpliwości ile powinna czego jeść. Do tej pory miała pierś na ządanie.
Może komuś będzie się chciało opisać ile czego dziennie jedzą wasze maluchy:-)
Nie chciałabym jej przekarmiać bo i tak niezły pulpecik. Waży ponad 10kg, waga urodzeniowa 4500g.
U Nas wygląda to mniej więcej tak:
godz 10.00 180ml mleczka
14.00-15.00 słoiczek obiadku mały 130g
po obiedzie herbatka
18-00 słoiczek owoców
20.00 180 ml mleczka
I teraz pytanie czy w nocy też dawać mleko czy tylko herbatke. Do tej pory dawałam w nocy pierś z dwa razy.
Dziś o 3.00 dałam herbatke ale ewidentnie mała była głodna i dałam też 180ml mleczka.
Co o tym myślicie?
Będę wdzięczna za odpowiedz
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 13

Re: Ile powinno jeść 10 miesięczne dziecko

a tak apropos zapomniałam dodać ze Jaś waży 12 kg i ma 80 cm
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja nie daje dziecku słoiczków gerbera, bobovita hippa itp ewentualnie deserki typu danonek lub monte w postaci serka lu do picia ,satram się kazdy posiłek przygotować sama;
7:00- danonek
8:00-herbatka lub soczek ze świeżych owoców
9:00-kaszka owocowa
11:00-banan lub inny owoc w konsystencji odpowiedniej do 10 mies.
12:00-herbatka
14:00-obiadek(mięsko filecik z indyka,kurczaka lub cięlecinka ugotowana i zmielona np z marcheweczką lub szpinakiem,ziemniaczek i np kalafior lub brokuł moga być różne warzywa gotowane, albo zupka np pomidorowa z kluseczkami,rosołek z lanym ciastem lub ryżem,krem z groszku z ptysiami
16:00-koktajl owocowy z naturalnym jogurtem lub biszkopty
19:00-mleko z piersi (dostaje już tylko w nocy) ewentualnie kaszka dla dłuższego snu
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Moje dziecko waży 10 kilo i ma 10 misięcy(waga urodzeniowa 4,100)
7- mleko(bebiko 2r)-240 ml
8.30 - jogurt owocowy + kromka chlebka z masełkiem,dobrą szynka lub pasztecikiem
ok 9.30 - sen
13 - obiad(sama gotuje)ale zjada ok 300 ml zupki + pół uda:))
15:30 - mleko - 240 ml
16:00 sen
ok 17 - kanapka mleczna
20 - mleko 240 ml
ok 21 - kanapka z masełkiem lub szynką
Oczywiscie pije herbatki i soki, a jak mąż wraca z pracy to dzieli sie dodatkowo z nim obiadem:)
I wcale z niego taki pulpet nie jest bo jest bardzo długi:))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

tyle ile chce jedzenie w różnej postaci
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja mojej małej gotuje obiadki z piersi z kurczaka,marchewki,kalafiora,brokuł,groszku zielonego i ziemniaków albo ryżu,czasami dajej jej słoiczek(duży)do którego dodaje jeszcze ziemniaki albo kalafior czy brokuły bo sam słoiczek to dla niej za mało:)ale moja Emilka zjada wszystko:)jak widzi jedzenie to aż się cała trzesiei tylko rączki wyciąga i buzie otwiera.mała ma niecałe 11 miesięcy i waży niecałe 11 kg,wzrost około 80 cm.jak się urodziła ważyłą 3450.je duże porcje ale tylko 5 razy dziennie,w nocy nic nie je.zasypia po kolacji między 17 a 18 i budzi się na pierwsze sniadanie między 6 a 7:)więc mamy z nią baaaaardzo dobrze:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja gotuję zupki z mięskiem, zwykle warzywną lub brokułową. zamiennie słoiczki z królikiem, cielęcinką, jagnięciną, rybą.

Dodam jeszcze ze moj urwis ma 10 miesiecy, wazy 8 kilo(waga urodzeniowa 2955) i nie ma jeszcze zadnego zabka :( Ale czekamy z niecierpliwoscia (kazdy jego gorszy dzien tlumaczymy sobie zabkami ale ciagle ich nie widac)

poprawka:
kaszka 20.30, zanim pojdziemy sie kapac :)

Czesc dziewczyny!
Powiedzcie co gotujecie swoim maluchom.Moj synek wogole nie chce jesc jesc obiadkow(niewazne czy mojej roboty czy ze sloiczka), chociaz ostatnio jest jakis postep- zawsze pare lyzeczek zje,a czasem nawet caly maly sloiczek(zadko). Ma jednak swoj jeden ulubiony sloik i nie chce zadnego innego(z pomidorami i cebula :) Ogolnie jego dzien wyglada tak:
7 rano kaszka mleczno-ryzowa lub owsianka 100-150ml (z lyzeczki,bo z butelki wcale nie chce jesc kaszek),wczesniej jadl tu mleko a teraz chetnie je kaszke
11 jogurcik przewaznie lub pare kesow kanapki z wedlina albo kisiel
12.30 -13 probujemy obiadek
14-15 mleko 180ml (czasem wypije cale i chcialby jeszcze a czasem tylko polowe)
18 owoce ze sloiczka lub jogurt, czasem budyn, potem podjada swieze owoce(banan,gruszka jablko)
20 kaszka mleczno-ryzowa 150
21(po kapieli, przed spaniem) mleko 150ml
2 w nocy mleko 210
Ogolnie moj syn moglby caly dzien jesc jogurty. Uwielbia je i nigdy nie odmowi zjedzenia jogurtu.

Mój Mały jest z 12 maja więc ma 10 miesięcy i tydzień. Od poczatku marca przechodzimy z cycusia na butlę i też miałąm problem z tymi ilościami, ale sprawdziłam ile sam chce wypić i jest tak:

7.00 180 ml mleka
9.00 owoce (duży słoiczek około)
11.00 180 ml mleka i praktycznie przy nim zasypia i na spacer lub do łóżeczka idzie
14.00 obiadek (duży słoiczek) + picie
18,30 kaszka ryżowa na mleku (mleka 120 ml) (Mały ma skazę więc dostaje kaszę na Bebilonie Pepti tym co pije)
20.00 180 ml mleka i spać.
W nocy jak się obudzi daję mu wodę, protestuje bardzo to czasem dam mu cyca jeszcze, ale raczej udaje mi się go ukołysać, ale budzi się dość rzadko w nocy, ogólnie śpi całą noc.
Mały w ciągu dnia zajada flipsy, krążki ryżowe HIPP lub paluszki, ale nie daje mu tego już na 30 min przez posiłkiem napewno.

moje 10 miesieczne dziecko jadlo duzo na obiad hehe czasem wiecej niz ja:)

witam.mam 10miesięczną córeczkę,jej dzień wygląda tak:
7:00rano 240ml mleka z kleikiem ryżowym
10:00 200ml owsianki z połową słoiczka owoców podawane łyżeczką
około 13:00 obiadek jeśli ze słoiczka to mały i duży słoiczek(staram się sama gotować)potem herbatka
koło15:00 słoiczek owoców albo jeden banan potem herbatka i chrupki kukurydziane
koło 18:00 300ml kaszki podawane w butelce
mała w nocy nie jada ale byłą karmiona piersią tylko 6 tygodni i od 4 miesiąca przesypia już całą noc.mała waży 10 kilo.też martwiliśmu się ,że może ją przekarmiamy ale lekarz powiedział że jest to waga mieszcząca się w granicach normy,mała jest dosyć wysoka.

z tym mlekiem to fakt ze jogurty i kazki na mleku wystarcza i tak na prawde to trzeba uwazac tez zeby nie za duzo mleka dawac...

A dodam jeszcze że ja myślałam że mojego synka wogóle nie odzwyczaje od piersi, już mi ręce opadały bo karmienie mnie już męczyło. Próbowałam non stop i nic. Aż właśnie podałam mu do popicia do kolacji i sukces! Dziewczyny trzeba próbować, próbować i jeszcze raz próbować! Wkońcu to my wychowujemy swoje dzieciaczki a nie one nas :-)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

My podajemy również NAN 3 i tylko ono smakuje mojemu synkowi, próbowaliśmy na początku Bebilon i Bebiko ale one się nie sprawdziły. Może najpierw spróbuj dać małej do kolacji np niech je kaszkę a do popicia dawaj jej zamiast herbatki-mleczko, u nas to się sprawdziło i teraz tak robię do śniadania też. I tak mu mleczko zasmakowało że jak tylko widzi butlę z mleczkiem to się oblizuje :-)

Ale mleko nie oznacza ze to musi byc do picia , mozesz je zastapic innymi mlecznymi produktami , np jogurtem , kaszka na mleku .Ja tak planuje z moja mała bo ona tylko cycka ciagnie

Agatka2004 ale nie wolno dziecku dawać nic ciepłego na spacerze w taka pogodę jak jest zimno .Dużo ostatnio mówili o tym w telewizji, bo to daje duże ryzyko zachorowania.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

no dokladnie, dziecko powinno wypijac 600 ml mleka dziennie. Ja obecnie podaje NAN, jak odstawilam od piersi to dawalam bebilon, jednak troszke kosztowal, potem bebiko ale sie ulewalo i teraz NAN jest super ! Zwlaszcza ze tez jest ryzowy, bo tylko taki Kacperkowi podaje bo zwyklym sie nie "napija"
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Mleka jej nie daję bo ona nie chce. Tylko moje mleko z piersi chciała, a że ją odzwyczajam to nie pije w ogóle. Może za jakiś czas spróbuje jej dać. A jakie ty podajesz mleko?

melcia1982 a mleka jej wogóle nie dajesz? Bo sama kaszka to raczej nie wystarczy

Inne tematy z forum

Ręczniki... Gdzie warto kupić aby nie zbankrutować? (22 odpowiedzi)

Witam, czeka mnie wymiana ręczników... no dobre z 10 sztuk. Poprzednie były z ikea i polskiej...

Wycieczka w przedszkolu (41 odpowiedzi)

Córka ma mieć w piątek wycieczkę w przedszkolu, jadą autokarem do Pucka i Rzucewa. No i tak się...

Co na uspokojenie przed egzaminem na prawo jazdy? (69 odpowiedzi)

Proszę o polecenie, jakiś tabletek uspokajających, ale nie usypiajacych. Będę baaaardzo wdzięczna :)