Ile powinno jeść 10 miesięczne dziecko

Jestem w trakcie odstawiania małej od piersi i mam wątpliwości ile powinna czego jeść. Do tej pory miała pierś na ządanie.
Może komuś będzie się chciało opisać ile czego dziennie jedzą wasze maluchy:-)
Nie chciałabym jej przekarmiać bo i tak niezły pulpecik. Waży ponad 10kg, waga urodzeniowa 4500g.
U Nas wygląda to mniej więcej tak:
godz 10.00 180ml mleczka
14.00-15.00 słoiczek obiadku mały 130g
po obiedzie herbatka
18-00 słoiczek owoców
20.00 180 ml mleczka
I teraz pytanie czy w nocy też dawać mleko czy tylko herbatke. Do tej pory dawałam w nocy pierś z dwa razy.
Dziś o 3.00 dałam herbatke ale ewidentnie mała była głodna i dałam też 180ml mleczka.
Co o tym myślicie?
Będę wdzięczna za odpowiedz
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 13

Re: Ile powinno jeść 10 miesięczne dziecko

Ja swoją 10 miesięczną córcię odstawiam właśnie od piersi, i muszę powiedziec że widzę już rezultaty. Śpi mi już prawie całą noc a tak to budziła się z 7 razy, koszmar. Daję jej w nocy tylko wodę przegotowaną. A jeśli chodzi o jedzenie to wygląda to tak
7:00 - kaszka 150ml
10:00 - biszkopty z herbatką
12:00 - danonek i czasami jakiś jogurcik
14:30 - zupka z mięskiem (sama gotuję)
17:00 - deserek jakiś owoc
19:30 - kaszka 150 ml
W ciągu całego dnia wypija z 150ml herbatki, a w nocy już nie daję jej nic.
Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Za to mój synek ma teraz ciężkie dni ;-( ząbki mu idą, ma już 6 ale wychodzą mu te tylne i najpierw gorączka 39 stopni i zupełny brak apetytu, teraz jego górne dziąsełko z lewej strony jest całe napuchnięte i nie wiadomo kiedy ten ząbek wyjdzie. Przez 2 dni pił tylko mleko, herbatke i wodę, nic nie dało mu się wmusić a na widok łyżeczki beczał. Wczoraj wieczorkiem było już lepiej, zjadł prawie cały słoiczek na dobranoc i 180 ml mleczka no i dziś rano też ładnie już zjadł. Myślę że najgorsze już za nami ale zawsze niestety jest to samo :-( tydzień przed tym ząbkowaniem śpi jak nigdy, je za dwóch (chyba na zapas) bo później to tragedia- on płacze na widok łyżeczki a ja płaczę bo nie chce jeść. Niestety trzeba się do tego przyzwyczaić bo z tymi tylnymi ząbkami tak niestety bywa. Cieszę się że odstaiwłam małego od piersi bo przynajmniej teraz pije sporo mleczka. No i zazdroszczę mamusiom których dzieciaczki dzielnie to znoszą...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

mój Karolek za 4 dni skończy 10 m-cy
waży 9kg (przy ur. 3800)

6-7 mleko ponad 200ml (ok.240 ml)
10-11 śniadanie (chlebek/bułeczka najczęściej z dzemem)+ mleko 180ml
13-14 mleko 200ml
15-16 owoce (różnie: banany, słoiczki ... itp)
17 obiad (sama gotuję) + soczek
18 mleko 180 ml
21 mleko 200 ml

w nocy nie dokarmiam bo śpi całą noc
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

u mnie wyglada to tak:

7.oo mleko - 6 miarek
10.oo - kaszka
13.00 obiadek - duzy sloiczek
15.30 - mleko - 6 miarek
17.30 - kaszka
i po kapieli mleko 6 miarek

Kacperek ma 10 m-cy, 8 zabkow ma juz je jak skonczyl 6 m-cy i wazy 11 km i super zdrowy chlopaczek ! Wcale nie upasiony no i juz sobie drepcze :-)

http://bi.gazeta.pl/im/9/4322/m4322359.jpg

tu masz schemat ale napewno kazde inaczej
:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nasza Majolinka :) je :
o 9.00 kaszke, o 12.00 słoiczek obiadku, 14.00 jogurcik albo owoce, 17.00 kaszka, 20.00 kaszka. W nocy budzi sie na cycuszka ze 3-4 razy:), ale to dlatego , że jest przyzwyczajona. Niedługo zaczniemy ja odzwyczjac :). Waży caaałe 7 kg :)

mmm a czy to nie na zeby ?
moja budzi sie standardow 2-3 a teraz na zabole potrafi i 5-6 razy

To zazdroszczę ża mały nie budzi się w nocy. Mój synek ....szok, potrafi budzić się 6 razy na cycusia a ma 9 mc. Próbowałam nie dać mu cycka, tylko smoczka, wodę, hrbatkę, ale nie uśnie. Po wodzie to sie rozbudzi i chce sie bawić, nie mam już pomysłu co robić

To mi się wydawało że moje dziesięciomiesięczne dzieciątko je za mało ale w porównaniu z Twoją córcią asmarforol już sama nie wiem ;-) Jestem też w trakcie odstawiania małego od piersi i u nas dzień wygląda tak:
ok 8:30-kaszka manna z jakimś owockiem 120/130 g + 120 ml mleka+ flipsy+ (czasem) ciasteczko (z bobovity)
później ok 10:30 sen
12:30/13:00- ze 180 g obiadku gotowanego przeze mnie + herbatka
później ok 14 spacer
16:30- 130 g słoiczka z owocami + flipsy+ herbatka, czasem danonek, parę kawałków jakiejś kanapeczki
19:30- ok 150 g przysmaku na dobranoc z Hippa + ze 120 ml mleka+ flipsy (uwielbia je po kolacji)
w nocy się nie budzi już bo wie że mu i tak nie dam cycusia ;-)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

nie widzę kaszek w twoim menu, spróbuj sama już gotować

Moja córcia ma 5 zabków. Dajesz jej wtedy ten miękki środek bulki, bez skórki, pokrój kanapke na wiele malych cząsteczek i podawaj po jednej.

Moja Basia waży ponad 11kg, ale ile dokladnie to nie wiem. Jak sie urodzila wazyla 4350g.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tak z tależa też małej troszkę daję ziemniaczków czy mięska, uwielbia jeść to co my:-) No i obiadki staram się już dawać mniej zmiksowane z kawałkami warzyw

moja waży 9,3 kg

tak małej też często daje też jogurciki,flipsy i biszkopciki bezglutenowe.Lekarka tez mowila by podawac dziecku tez malymi ilosciami to co mam na talerzu czyli ziemniaka,miesko itp zeby poznawala nowe smaki .No i faktycznie dziecko 10 miesieczne powinno juz zaczynac gryzc

Dominiqua a ile twoje dziecko ma ząbków bo moja ma dopiero 2 i nie bardzo sobie wyobrazam jak ma zjesc kanapke.
Banana jej daje, jabłuszko tarte też na zmiane z owocami ze słoiczka.
Kaszek mała nie chce jeść.
Próbowałam dawać jej flipsy, biszkopty ale też jej nie podchodzą:-)
A ile ważą Wasze dzieciaczki?
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 4

u nas karmienie wyglada tak:
7,00 - mleko
10,00- słoiczek z owocami
13-14,00-jak jestem w domu to dostaje kaszke a jak na spacerze to mleko
17,00-zupka zrobiona przeze mnie
20,00-mleko
Moja corka tez ma 10 miesiecy ,ostatnio bylam u lekarza i powiedziala aby mala zjadala dziennie ok. 0,5 litra mleczka czyli jak jadłaby 3 razy dziennie po 180 to ok i co drugi dzien bym jej żółtko podawała.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 15

W 10mcu powinna byc juz bardziej urozmaicona dieta. Dziecko powinno sie uczyć jeśc pokarmy stałe np. jakies owoce (dobry jest banan, bo jest miękki, jablko, gruszka), pieczywo - jesli dziecko nie ma nietolerancji glutenu - np. kanapeczki z buleczki z maselkiem i mięskiem jakims dobrym lub owocami ze sloiczka. Moja córcia ma teraz 11mcy i zjada zazwyczaj - na sniadanie jogurcik i kilka flipsów, potem na drugie sniadanie mleko z piersi, potem kaszka z owocami lub jakis inny deserek np. kisiel z soku owocowego lub owocow mrożonych przed spacerem, po spacerze obiadek - albo zupka z mieskiem (sama gotuję), albo ziemniaczki z jakimis warzywami i mięskiem lub jajkiem, wieczorem mleko w butli - ok. 250ml i w nocy czasem tez jeszcze mleko w butli ok. 150ml. Moje dzieco jest na bezglutenowej diecie.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 12

Inne tematy z forum

Polecony proktolog prywatnie -ratunku hemoroidy!! (11 odpowiedzi)

Dziewczyny jestem w 8 m-cu ciąży i zrobiły mi się strasznie bolesne hemoroidy, są nie do...

Jakie zabawki edukacyjne polecacie? (32 odpowiedzi)

Chcę kupić jakieś zabaweczki Amelce ale nie mogę się zdecydować co jej kupić, za dużo tego...

waga dziecka na usg a przy porodzie (29 odpowiedzi)

Witam! Jestem w 34 tyg. waga dziecka wynosi 2700 g lekarka mi powiedziała, że urodzę duże...