Należy rozróżnić usługi jakie oferują agencje nieruchomości:
- pośrednictwo w sprzedaży - stawki są rózne
- pośrednictwo w kupnie - jest to usługa poszukiwania nieruchomości, która polega na tym, że agent działa na rzecz potencjalnego kupującego i szuka nieruchomości. Przedstawia oferty, robi selekcję, jeździ z kupujacym, jeżeli znajdzie odpowiednia nieruchomość przystępuje do dalszych działań - negocjacje, sprawdzenie stanu prawnego, umowy przedwstepne, notarialne, kredyt, wydanie lokalu, przepisywanie umów na media. W takiej transakcji zazwyczaj biorą udział dwie agencje - sprzedajacy ma swojego i kupujacy ma swojego. Stawka 1 % za poszukiwania to bardzo niska stawka, wynikająca pewnie ze "znajomości".
- pośrednictwo w kupnie jak się przychodzi na ofertę, która jest w bazie danej agencji,
- obsługa transakcji w przypadku, gdy strony mają juz wybrane nieruchomości, a potrzebują obsługi prawnej - odpłatnośc zazwyczaj 1 %.
Napiszę tak- zawsze będą osoby, które z róznych względów nie będą korzystały z usług pośredników. W związku z tym, że zajmuje się również regulacją stanów prawnych z mojego doświadczenia mogę powiedzieć że:
- sa osoby, które same sobie wszystko załatwią z pozytywnym skutkiem,
- sa osoby, które same sobie wszystko załatwią i uda im się nie wpakować w kłopoty,
- są osoby, którym się nie udało.
W ostatnim czasie zgłosiły się osoby, które kupiły działki które miały być budowlane, a nie są, miały mieć dojazd a nie mają, sprzedający miał spłacić kredyt, a nie spłacił.
Co do postów, w którym forumowiczka jest niezadowolona ze zdjęc i opisu - dlaczego w takim razie nie rozwiążesz umowy ? Zgłosiłaś sprawę agentowi ? Myslę, że umowa pośrednictwa na sprzedaz ma charakter otwarty i ty masz pośrednika z pupie i on ciebie też :).
Co do uwag, że pośrednik bierze 10 tys. za samo wstawienie oferty do bazy. Rozumiem, że te 10 tys. juz zapłaciłaś za samo wstawienie i pośrednik swoja robote juz skończył ?
Zawsze mnie to zastanawia, że osoby mieszkające zagranicą wiedzą za co płacą i czego wymagać od pośrednika. Dla tych, którzy chcą zgłebić temat zapraszam na strone
http://www.sppon.pl a takze na
http://www.mls.pomorze.pl