Re: Ile ważą i ile jedzą wasze 2,3 miesięczne dzieci?
AsiaczeK_S_88
(12 lat temu)
_DaMa_ nie masz czym się martwić, jeśli chcesz karmić piersią to nie dokarmiaj, bo pokarmu będziesz miała coraz mniej...
moja Zuzia urodzona 26 listopada z wagą 3050g, 12 marca miała 4566g, 19 marca 4785g, 30 marca 4890g
od początku słabo przybierała, ale żaden lekarz na szczęście nie powiedział mi, że jest niedożywiona i nie kazał dokarmiać
po prostu częściej ją ważyłam (jak widać wyżej;)) i kontrolowaliśmy, czy waga nie spada i czy na siatce centylowej nie idzie drastycznie w dół
dopiero jak miała 9 miesięcy miała spadek wagi (11 czerwca 6355g, 25 czerwca 6260) i wtedy trafiłyśmy do szpitala na badania, robili jej wszystkie, które miały w objawach niedobór czy spadek masy ciała, w tym mukowiscydoza, celiakia itd
na szczęście badania wyszły ok, a spadek wagi mógł być spowodowany biegunką z powodu ząbkowania (pierwszego dnia w szpitalu wyszedł jej pierwszy ząbek) no ale dla spokoju wolałam sprawdzić, więc siedziałam z nią kilka dni i czekałyśmy na wszelkie badania i wyniki
teraz ma 3 lata i waży jakieś 12,5 kg :) jest niższa od rówieśników i lżejsza, ale myślę, że nadrobi :) ja i mąż do pewnego wieku też byliśmy niżsi od innych :)
Zuzię karmiłam ponad rok, nie dokarmiałam mm nigdy, bo nie widziałam takiej potrzeby :) nie każde dziecko musi być pultaskiem :) moje nigdy nie miały fałdek na udach ;)
0
3