Izolowanie ludzi i zamykanie sklepów i usług doprowadzi kraj do zapaści

Obecne bezsensowne izolowanie wszystkich ludzi i przymusowe zamykanie sklepów i usług doprowadzi nasz kraj w kilka tygodni do zapaści a w najlepszym wypadku do dwucyfrowej inflacji. Izolacja powinna być wyłącznie dla osób z grupy ryzyka, reszta powinna normalnie pracować i przede wszystkim, mieć możliwość wykonywać ta pracę!

Czekają nas naprawdę ciężkie czasy i te działania rządu które teraz chwalicie odbija się na was na nas wszystkich. No ale oczywiście politycy powiedzą że winny będzie wirus..

Niestety politycy dali się ponieść emocjom i teraz są dwie opcje,

1. za 2-3 tyg zlikwidują zakazy handlu, przywrócą ruch graniczny, naukę w szkołach, bezsensowne kwarantanny, co oznacza powrót do życia w szczycie zachorowań.
2. Iść w zaparte i izolować wszystkich dalej to będziemy mieli katastrofę gospodarczą, ogromną inflację, recesję,policjantów, szpitale, strażaków w kwarantannie i dużą część społeczeństwa skończy na ulicy albo w grobie, tylko wtedy już nikt im nie pomoże.

Trzeba jak najszybciej przywrócić normalne funkcjonowanie, znieść zakay, izolacje. Należy zaopiekować się ludźmi z grupy ryzyka, ich poddać już teraz izolacji i zapewnić im środki do życia.

Apeluje, nie panikujmy, myślmy rozsądnie, wszyscy chcemy żeby jak najwięcej ludzi przeżyło i nie straciło ani zdrowia ani środków do życia.
popieram tę opinię 274 nie zgadzam się z tą opinią 466

Zapytałam w mojej firmie czy zamykamy się na 2 tygodnie i odcinamy pensje czy pracujemy normalnie, zaglosowali że pracujemy i po tym 80% poszło na L4. Autor wpisu pewnie też do takich należy żeby wszystko było otwarte inni na niego pracowali a on sam w domu, bo taka prawda że większość ma takie podejście.
popieram tę opinię 103 nie zgadzam się z tą opinią 9

zwykła grypa po wyleczeniu nie zostawia śladu i trwa tydzień, tutaj jak widzisz wyleczenie mamy jedno po trzech tygodniach i nie wiemy jakie spustoszenie robi w człowieku.No i zwykła grypa choć jest szersza i może więcej jest ofiar nie blokuje całych państw i ich gospodarek.świat się zatrzymał i jedynie Greta może mieć z tego radość bo smog się zatrzymał i ocieplenie globalne się obniży.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 9

co za niemądry wpis, szkoda to nawet komentować,
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

A niech upadnie stara władza. Jestem niby "millenialsem"(fajnie brzmi). Jak nastąpił kryzys w 2008 co dostałem- śmieciówkę, ewentualnie kredyt na 80 lat. A co dostanę jak się skończy obecny kryzys?! Podejrzewam że coś znacznie gorszego.
A co dostały osoby pracujące za komuny? Przywileje, mieszkania, 13 itd. Żeby było jasne: nie chce zabierać emerytą pieniędzy, bo wiem że lite mają, ale wnerwia Mnie mówienie starszych pokoleń że kiedyś było gorzej. Jedynie kto ma prawo tak mówić to osoby, które przeżył 2Wojnę światową, Stalinizm czy żyły w ZSRR, gdzie naprawdę był hardkor.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 17

niestety, ale "pozdrawiam z Gdańska" ma rację. oponenci mówią że trzeba brać przykład z Chin? żarty. kto uczył się w szkole procentów niech sobie przeliczy tą ich zachorowalność i śmiertelność na 1 miliard mieszkańców. A to że we włoszech umierają osoby starsze? to co nikt z was nie lamentował jak we francji z powodu upałów umarło 10 tys. staruszków...
Zajrzyjcie też do oficjalnych statystyk zachorowalnosci na grypę. Tysiące zachorowań, setki zmarłych. Ta kwarantanna musi się skończyć za 1-2 tyg. co ona da? może na chwilę przerwie się łańcuch kontaktów; a co dalej? wirus się wystraszy i powędruje na alaskę? znowu ktoś coś przywlecze i co wówczas? bardziej sensowne jest doposażenie szpitali (trzeba im dostarczyć respiratory a nie maseczki; zwiększyć liczbę łóżek zakaźnych, itd).
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Izolowanie ludzi i zamykanie sklepów i usług doprowadzi kraj do zapaści

Blad .Izolacja 2tygodniowa to najlepsze rozwiazanie .Przeciez kwarantanna nie trwa 6 miesiecy
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

A skąd ludzie młodzi mają mieć własną gotówkę na nieruchomości?! Piękna rada
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 5

pracuję na kontrakcie, moja waluta w ciągu jednego dnia potaniała o 10%.a w ciągu roku o 25%, wszystkie oszczędności zamieniłem na $ i inwestycyjne złoto. złotówek zostawiłem tylko tyle ile mi potrzeba na dwa miesiące i oczywiście wypłaciłem z banku bo wolę mieć żywą gotówkę w domu niż bezpieczną wirtualną w banku.Jako, że mam meldunek w dwóch państwach będę skłonny na stałe wyjechać tam gdzie pracuję z rodziną choć od tego się latami wzbraniałem. Cyrk się zacznie za miesiąc jak ludziom zabraknie kasy i pracy i przewiduję, że wreszcie ludzie się obudzą i zobaczą jak byli robieni w bambuko przez POPIS i wszystkie rządy od 89 roku. dojrzą, że zabezpieczeni są tylko ci co nie muszą pracować fizycznie i żyją z ich podatków.Zobaczą, że pracowali dziesiątki lat, a jeden wirus pozbawił ich całego bezpieczeństwa w swoim kraju. Zauważcie, że wszystkim coś dają, obniżają, przekładają, a nic nie mówią o zasiłkach dla bezrobotnych, które niebawem staną się jedynym źródłem utrzymania rodzin.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4

A skąd miałeś tę gotówke do inwestowania w nieruchomości?
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 3

Sądzę, że masz rację, młodzi powinni iść do pracy tak aby się nam gospodarka nie zapadła i tak by być w stanie pomóc starszym na których powinna skoncentrować się służba zdrowia.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Izolowanie ludzi i zamykanie sklepów i usług doprowadzi kraj do zapaści

To bd kryzys na całym świecie nie tylko w Polsce.
Co ludzie dostali po kryzysie w 2008 roku? Umowy smieciowe, kredyty na "kurniki" na 80lat
Co ludzie dostaną po tej epidemii?- chyba strach się bać...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Skąd masz dane o śmiertelności koronawirusa?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Przeciwnie, rozumiem doskonale. Bo dobrze pamiętam czasy po upadku PRL-u, szczególnie późne lata'90, kiedy byłym komuchom udało się rozparcelować wszystko, co pozostało ongi z majątku narodowego, a obecna przedsiębiorczość była w fazie raczkowania. W pracownikach można było przebierać jak w ulęgalkach. I nie, nie przyjmowano do roboty najlepszych, tylko "swoich", choć obecnie żaden rozsądny pracodawca, zwłaszcza ten, który nie od wczoraj prowadzi biznesy, nie zainwestuje w leniwego Staszka, bo to przecież wujek ani w smarfonową Zosię, bo to siostrzenica, tylko w ludzi, z których w firmie jest pożytek. W tamtym czasie od tych "obcych" wymagano cudów potocznie zwanych "dwadzieścia lat życia, minimum pięć lat doświadczenia na podobnym stanowisku plus kilka języków obcych, biegle w mowie i w piśmie, a do tego jeszcze prawo jazdy kat B", niezależnie od tego, czy chciałeś pracować w miejskiej bibliotece, w pizzerii czy w osiedlowym sklepiku. Tyle, że ludzie w tamtym czasie byli bardziej pokorni, o połowę mniej roszczeniowi i nie mieli o sobie mniemania, że świat się bez nich zatrzyma. Dziś jak bieda spadnie na tych, którzy jej nie znają i uważają, że wszystko im się należy - będzie jak w katastroficznym filmie: jeśli nie mogę na coś zarobić - zabiorę Tobie.
I masz rację, nie będzie jak dotąd. Stara władza upadnie, zarówno z tej jak i z tamtej strony stołu, trzeba będzie zmienić bardzo wiele rzeczy, ale społeczeństwo w końcu się nauczy, że publiczne pieniądze inwestuje się w sprawy/usługi/produkcję/instytucje ważne i potrzebne dla obywateli, zamiast marnotrawić je na na pokazy celebrytów, piłkę kopaną, delegacje rządowe "z rodziną", głupią, stronniczą TV, niepotrzebny import towarów, które można wykonać na miejscu i jeszcze sto pozycji tej baardzo długiej listy.
popieram tę opinię 44 nie zgadzam się z tą opinią 8

Spadek wartości na który mnie kierujesz był istotny jak ktoś brał kredyt w obcej walucie a dokładnie CHF. Wtedy dostał kombo na twarz po którym mało kto by się podniósł. Tak to jest jak ryzykuje się podwójnie nie mając nic.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Oczywiście można się zgodzić, że to zarządzanie strachem powoduje podejmowanie takich kroków jak narodowa kwarantanna. Zadajmy sobie jednak pytanie, co mogłoby się wydarzyć jeśli wprowadzimy w życie scenariusz zupełnego braku reakcji państwa (to co wymyślili w UK, ale pod presją społeczną szybko się z tego wycofali). Pozostawiając wirusowi i społeczeństwu wolną rękę w działaniach można założyć, że przy tak agresywnej chorobie wybuch zarażeń i tym samym poważnych zachorowań będzie tak ogromny, że znacznie przekroczy możliwości pomocowe służby zdrowia (SZ). W takim przypadku paraliż SZ, przekraczamy cienką linię, przed którą ratujemy bez problemu ludzi, którzy mają taki potencjał, ale za nią zaczynają nam umierać wszyscy. Masz totalną panikę, zaczynają się niepokoje społeczne, ludzie podejmują decyzje wbrew zaleceniom władz., potrzebna jest interwencja militarna służb wewnętrznych. Chaos, przerwanie nawet najmniejszych łańcuchów dostaw (jedzenie, media itp.). Trupy "na ulicach" itd. Zobacz jak dramatyczna jest sytuacja we Włoszech i weź pod uwagę, że tam państwo jednak stara się cały czas opanować sytuację. Co by było, gdyby w ogóle nie reagowali? Władze to kalkulują (u nas PIS) i liczą na to, że to co robią pomoże im utrzymać się przy stołkach. To nie są samobójcy.
popieram tę opinię 68 nie zgadzam się z tą opinią 14

Oj biedni ,biedni
Wszyscy wy mysleliscie ze tak wspaniale jak przez ostatnie
lata bedzie zawsze.Otoz nie.
Zylem w komunie w 1981 r mialem 20 lat wszystko szare
totalna beznadzieja.
Nauczylem sie ciezko pracowa
nie kupowalem rzeczy na ktore mnie nie stac
nie bralem kredytow ktorych bym nie splacil.
Inwestowalem w nieruchomosci.
Ale nie na kredyt tylko za gotowke.
Teraz mam wylane i odrywam kupony z tego co sie dorobilem.
Ale wiem tylko jedno zawsze mam tyle srodkow obrotowych
abym mogl co najmniej pol roku przezyc.

Taka moja herbatnicza rada.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 9

Po to zeby jedni mogli się bogacić kosztem drugich, drukując pieniądze i okradając klasę średnią z oszczędności.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

Proponuję przesledzić historię rynku nieruchomości w latach 2007-2012
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Pozdrawiam z Gdanska
2020-03-23 14:08:10
Obecne bezsensowne izolowanie wszystkich ludzi i przymusowe zamykanie sklepów i usług doprowadzi nasz kraj w kilka tygodni do zapaści a w najlepszym wypadku do dwucyfrowej inflacji. Izolacja powinna być wyłącznie dla osób z grupy ryzyka, reszta powinna normalnie pracować i przede wszystkim, mieć możliwość wykonywać ta pracę!

Czekają nas naprawdę ciężkie czasy i te działania rządu które teraz chwalicie odbija się na was na nas wszystkich. No ale oczywiście politycy powiedzą że winny będzie wirus..

Niestety politycy dali się ponieść emocjom i teraz są dwie opcje,

1. za 2-3 tyg zlikwidują zakazy handlu, przywrócą ruch graniczny, naukę w szkołach, bezsensowne kwarantanny, co oznacza powrót do życia w szczycie zachorowań.
2. Iść w zaparte i izolować wszystkich dalej to będziemy mieli katastrofę gospodarczą, ogromną inflację, recesję,policjantów, szpitale, strażaków w kwarantannie i dużą część społeczeństwa skończy na ulicy albo w grobie, tylko wtedy już nikt im nie pomoże.

Trzeba jak najszybciej przywrócić normalne funkcjonowanie, znieść zakay, izolacje. Należy zaopiekować się ludźmi z grupy ryzyka, ich poddać już teraz izolacji i zapewnić im środki do życia.

Apeluje, nie panikujmy, myślmy rozsądnie, wszyscy chcemy żeby jak najwięcej ludzi przeżyło i nie straciło ani zdrowia ani środków do życia.
Wszystko do pupy . będzie żle.............. dobrze już było . Natura wszystko wyrówna.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Za kilka tygodni (bo nie podejrzewam żeby to się wcześniej skończyło) te wszystkie słoiki zaczną pakować manatki z wynajmowanych mieszkań i wracać na mazury, wtedy ci wszyscy co kupili po kilka mieszkań na kredyt na wynajem i mają to wszystko na żyletki wyliczone w excellach zaczną pozbywać się tych mieszkań jak gorącego kartofla i to dopiero będzie wesoło.
popieram tę opinię 73 nie zgadzam się z tą opinią 10

Inne tematy z forum

przeprowadzka !!?? (36 odpowiedzi)

Sprzedaliśmy dom, kupiliśmy drugi. Musimy się przeprowadzić... Czy zamawiać firmę...