JAK PODAWAC SAB SIMPLEX ?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Moje 3 tygodniowe dziecko ma kolke. Jak uzywac kropli SAB SIMPLEX? Przed czy po karmieniu? Ile kropel?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: JAK PODAWAC SAB SIMPLEX ?

0,6 ml=15 kropel do każdego mleka/posiłku - Dawka dla dzieci od 3 tygodnia życia
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Oto tłumaczenie ulotki SAB-SIMPLEX z niemieckiego SAB SIMPLEX:

Skład Składniki lecznicze: 1 ml (ok. 25 kropli) zawiesiny do zażycia zawiera 69,19 mg Simeticonu.

Pozostałe składniki: Carbomer, kwasek cytrynowy, hypromellose, benzoesan sodu, substancja słodząca (aspartam), sacharyna, kwas sorbinowy, aromat malinowy, aromat waniliowy, woda

Opakowanie Butelka z dozownikiem o pojemności 30 ml zawiesiny Czteropak (4x30ml) zawiesiny Opakowania kliniczne

Obszary zastosowania

-do leczenia objawowego dolegliwości żołądkowo-jelitowych związanych z nadmiarem wydzielania gazów, np. wzdęcia, uczucie przepełnienia

-do przygotowania do badań w obszarze brzucha, jak np. rentgen i sonografia oraz przy przygotowaniu do gastroskopii i endoskopii

-przy wzmocnionym wydzielaniu gazów po operacjach

-przy zatruciach

Przeciwwskazania Nie wolno stosować przy nadwrażliwości na Simeticon lub inne składniki leku. Nie ma żadnych przeciwwskazań do stosowania podczas ciąży i okresu karmienia.

Środki ostrożności dot. stosowania i wskazówki ostrzegawcze Przy świeżo powstałych i/lub występujących przez długi czas dolegliwościach brzucha powinniście Państwo udać się do lekarza, aby rozpoznać przyczynę dolegliwości i powodowaną przez nie chorobę.

Interakcje z innymi lekami - nie są znane

Dozowanie O ile lekarz nie zaleci inaczej, proszę stosować się do tych instrukcji, w przeciwnym razie lek może nie działać właściwie!

Niemowlęta: do każdej butelki (chodzi o butelkę z mlekiem itp.) dodawać 15 kropli.

Sab simplex miesza się bezproblemowo z innymi płynami, np. z mlekiem. U niemowląt karmionych piersią można zaaplikować za pomocą małej łyżeczki bezpośrednio przed karmieniem.

Skutki uboczne Do tej pory nie zaobserwowano skutków ubocznych. Wzdęcia (kolki) u małych dzieci Bóle brzucha przy przyjmowaniu posiłków przez niemowlęta i małe dzieci należą do najczęstszych dolegliwości, którymi matki i pediatrzy muszą się zajmować. Regularne ataki krzyku ok. pół godziny po posiłku mogą po wykluczeniu przyczyn organicznych być przyczyną dolegliwości trawiennych. Występują przeważnie w pierwszych miesiącach życia. Te dolegliwości są dużym obciążeniem dla dzieci i rodziców. Nie są one jednak postrzegane jako choroba i nie przedstawiają żadnych zaburzeń rozwojowych. Mogą występować zarówno u dzieci karmionych butelką jak i karmionych piersią. Przyczyna tych kolek leży w pożywieniu pochodzenia mlecznego, ponieważ pożywienie to przy r******h żołądkowo-jelitowych prowadzi do silnego wytwarzania śliny (piany??) przez wiele godzin. Zamknięte powietrze nie może się wydobyć i prowadzi do bolesnych wzdęć.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja podawałam po 10-12 kropli bezpośrednio do mleczka w butelce (karmione sztucznie) i było ciut lepiej, ale całkowicie kolki ustąpiły dopiero po DICOFLOR 30 (probiotyk) teraz zapobiegawczo podaję 4 kropelki Bobotic (skład ten sam co Sab simplex a cena spooooooro niższa.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

ja polecam lefax a szczególnie infacol
moja córcia miała straszne kolki - po tych kroplach całkowicie ustąpiły :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

infacol jest slaby .sab jest mocniejszy.a tak naprawde kazdy organizm reaguje na cos innego.
sab-15 kropel do kazdego mleczka.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

nam bardzo pomógł
córka miała niesamowite kolki- krzyczała w niebogłosy
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

dlatego napisalam,ze kazdy organizm reaguje lepiej lub gorzej na cos innego.moja mala tez darla sie wnieboglosy przerazliwie,a kolki byly do konca 4 miesiaca.nic nie pomagalo.tylko sab.wiadomo,ze trzeba probowac wszystkiego,az sie trafi na to,co pomoze:)

moja miała do 5.miesiąca :/
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: jak podawac sab simplex ?

Ok do

Inne tematy z forum

Pomysł na prezent dla 60latki (165 odpowiedzi)

podsuńcie pomysły na prezent dla 60latki, z okazji okraglych urodzin,bliska ciotka najchętniej...

nnt. Wymiana drzwi - jaką firmę z Gdańska polecacie? (20 odpowiedzi)

Zastanawiamy się nad wymianą drzwi do mieszkania. Czy możecie polecić jakąś firmę z...

Jaki wozek wybrac? (81 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)