Jak odzyskać należności?

Cześć, mam pytanie ...może ktoś z Was miał podobną sytuację.
Prowadzę małą firmę, w której mam 3 kluczowych klientów, którzy robią ok 80% obrotu. Nigdy nie było z nimi problemu, ale 2 z nich przestało regularnie płacić. Domyślam się, że to efekt Covid + zmian personalnych w firmach. Ma ktoś pomysł jak upomnieć się o swoje pieniądze, żeby nie urazić klienta i nie stracić? :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Odwróć sytuację:
Dobrze ci się współpracuje z jakąś firmą. Ale masz kłopoty finansowe i nie możesz jej zapłacić faktury. Czy monit z jej strony (choćby telefoniczny) uznasz za niestosowność? Przecież wiesz, że to ty dałeś ciała a nie twój kontrahent.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witam. Rozumiem, że teraz mamy finansowo trudny czas dla większości ludzi, jednak to wcale nie oznacza, że można po prostu przestać płacić za wykonaną pracę. Jeśli klienci uprzedzili, że mają problemy finansowe i poprosili przenieść termin opłaty, to chyba należy spokojnie czekać terminu, jednak jeśli to nie było uzgodnione raniej, na pewno musisz porozmawiać z klientem jak można prędzej. Inaczej masz ryzyko, iż klient nie będzie płacił i dalej. Powodzenia!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

ginekolog Konrad Florczak (150 odpowiedzi)

Nigdzie nie mogę znaleźć opinii o ginekologu Konradzie Florczaku, przyjmuje w Evi-med, może ktoś...

Brak seksu w udanym związku (9 odpowiedzi)

Mamy z partnerem ogromny problem. Mimo tego że jesteśmy ze sobą blisko, że w związku jest miłość...

Problem z potencją w wieku 28 lat (6 odpowiedzi)

Witam. Proszę tutaj o nie nabijanie się z problemu oraz o poważne odpowiedzi. Czy w tym wieku...