Jak piszecie na zaproszeniach!!

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
dziewczyny mam problem zapraszamyz znarzeczonym cale rodziny przykładowo wujostwo z dziećmi. Jak zatem powinno być wypisane zaproszenie, np Teresa i Henryk Nowak z dziemi?? czy Teresa i Henryk Nowak z rodziną:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Jak piszecie na zaproszeniach!!

ja pisałam z dziecmi albo wymieniałam imiona

mi się wydaję że lepiej skierować zaproszenia do konkretnych osób(imiona)

a jak tych dzieci ( w wieku powiedzmy 10-15lat) jest czwórka?? to mi się wszystkie miona na zaproszeniu nie zmieszczą

Sz. P Teresę i Henryka Nowaków wraz z dziećmi ;) Wydaje mi się, że nazwisko powinno być odmienione.

Nazwisko może być odmienione, jeśli jego "właściciel" nie ma nic przeciwko. Są ludzie, którzy nie życzą sobie, aby odmieniać ich nazwisko. Wydaje mi się, że bezpieczniej jest w tym przypadku pozostawić nazwisko w nieodmienionej formie. Ale to tylko taka moja sugestia.

Ja nazwisk nie odmienialam no chyba ze koncza sie na -ska lub -icz a jesli chodzi o dzieciaki to ja pisalam "z dziecmi" a jak bylo tylko jedno to pisalam "z synem Marcinem".

ja nazwiks nie odmieniałam raczej chyba że faktycznie się dało jak nazwiska na -ski:)i napisałam z dziećmi mimo że mają po kilkanaście lat amoja przyszła teśiowa twierdzi że powinnambył napisać z rodziną bo ktos może sie obrazić jak dla mnie to śmieszne :)

W Polsce każde nazwisko się odmienia, no chyba że na wesele zapraszamy państwa Smith, itp.

Tez odmieniałam wszystkie nazwiska. Pisanie w języku polskim do czegoś zobowiązuje;)

Silje co Ty opowiadasz, ze kazde nazwisko sie odmienia? moje i mnostwo innych, które znam absolutnie sie nie odmienia.

Ja pisałam z dziećmi.

wg Słownika Poprawnej Polszczyzny nazwisk nieodmiennych jest zdecydowana mniejszośc. takie nazwiska to miedzy innymi:

1. nazwiska zakonczone dzwiekiem nieobecnym w języku polskim (Dubois, Richelieu, Lacroix)
2.nazwiska zakonczone na akcentowane -o (Rousseau, Hugo)
3. nazwiska kobiet zakończone na spółgłoske (Sand, Piaf, Marszałek)
4.nazwiska kobiet zakończone na samogłoski -i, -y, -o, -e (Negri, Bovary, Garbo, Reszke)

Reszta nazwisk sie odmienia i ja na przykład jestem chyba nietypowym gościem, bo czuje sie nieswojo dostajac zaproszenie z nieodmienionym nazwiskiem.

moje nazwisko kończy się na -n i się nie odmienia, a nazwisko mojego M. też się nie odmienia a kończy się na -a

podaje linka z informacjami na temat odmiany nazwisk:
http://www.sprawynauki.waw.pl/?section=article&art_id=2075

a tutaj cytat:
"Zaniechanie odmiany nazwisk okazuje się praktyczne w biurokracji, m.in. ze względu na szybką identyfikację personalną oraz jednoznaczność formy, która nie zawsze wynika z odmiany, np. do pana Głoda (pan Głód czy Głod?). W sytuacjach typowej komunikacji językowej nieodmienność zdecydowanej większości nazwisk sprawia jednak wrażenie sztuczności, nienaturalności (do pana Głód). Większość rodaków nie uświadamia sobie, że fleksyjność języka jest wartością, a nie utrudnieniem. Postawy upowszechniające nieodmienność nazwisk, a tym samym skłonność do zachodniego, obcego naśladownictwa są przeciwne funkcjonalności języka oraz świadczą o nieszanowaniu języka rodzimego."

prof. Jan Miodek tez zaleca odmiane nazwisk

Odpowiednia, proponuję lekturę słownika polskiego.
Posługiwanie się językiem polskim do czegos zobowiązuje, między innymi do znajomości podstaw. Poza tym odmiana to poziom 4 klasy szkoły podstawowej.
Też noszę nazwisko, które na pierwszy rzut oka nie powinno się odmieniać, a jednak odmienia się, zresztą jak większość nazwisk polskich, nie licząc tych które mają obce brzmienie ;)
W ramach ułatwiena, zamieszczam linka ze stroną SJP.
http://www.sjp.pl/

Z twoim zapewne masz rację z nieodmienianiem (np zapraszamy Annę Mann, choć juz Wojciecha Manna). Natomiast co do nazwiska twojego M., które jest zakończone na -a nie byłabym taka pewna (np. Andrzej Grubba - Andrzeja Grubbę)

a wiec moje nazwisko jest w tej zdecydowanej mniejszosci.
Stad tez moja uwaga, ze jednak nie wszystkie....

Wszystkie na pewno nie, ale tez nie całe "mnóstwo" jak twierdziłaś. Dobry jest pierwszy przykład z nazwiskiem Nowak. Jest ono nieodmienne tylko dla kobiet, czyli zapraszam Annę Nowak. Natomiast nie mozna o takim nazwisku mówic, ze jest całkowicie nieodmienne, bo zapraszam Tadeusza Nowaka lub Annę i Tadeusza Nowaków. Jesli twoje nazwisko nalezy do tej grupy, to "nieodmienne" jest tylko częściowo;)

to nie 'moja grupa' :)

co to prof Miodka , kiedys był program o odmienianiu nazwisk na przykladzie mojego nazwiska i się okzało , że się nie odmienia , a kończy się na k , zreszta nazwisko moje kończy się na h i też nie wyobrażam sobie żeby ktoś jest odmieniał , Ja bym się chyba obraziła gdyby ktoś na zaproszeniu odmienił moje nazwisko, Najbezpieczniej jest pisać nazwisko w formie podstawowej Nowak , chyba że kończy się na -ski , Kowalskich

najlepiej Anna i Antoni Kowalscy z Julka i Krzysiem
lub
z dziećmi

rodzina to szersze pojecie pokrewieństwa

A ja pisalam "rodzine" np. serdecznie zapraszam rodzine Nowakow.
I wszystko jasne... Gorzej jak dzieci sa starsze (powyzej 18stu lat) i maja partnerow to wtedy trzeba wyslac osobne zaproszenia...

no wlasnie, to jest dobry pomysl
np, rodzinę Nowak - brzmialoby nienaturalnie i smiesznie

ja w ogóle nie pisałam dzieci, no chyba ze byly to dzieci starsze to pisalam imiennie :)

A jak mam zaprosić swojego dobrego kolegę, który mieszka z dzieczyną i ją znam od kąd są razem? Na jednym zaproszeniu wypisać z imienia i nazwiska dwie osoby, czy lepiej wpisać imię i nazwisko kolegi z osobą towarzyszącą, czy dać im osobne zaproszenia imienne??

wydaje mi sie ze na jednym zaproszeniu imiona i nazwiska tych osob, z tym ze ja bym napisala najpierw imie i nazwisko kolegi a potem jej, bo to jest Twoj kolega a ladniej brzmi jak napiszesz jej imie i nazwisko a nie jako "osoba towarzyszaca"

mam ta samo sytuacje i ja na jednym wspólnym zaproszeniu napisalam ze zapraszam Anne Kowalska i Jana Nowaka.

Ja w takiej sytuacji pisalam imiona i nazwiska na kopercie a w zaproszeniu same imiona obu osob.

ja podobnie-skoro moj kolega- Jan Nowak i Kasia Kowalska

Ja nazwiska te, które się odmienia odmieniałam inne nie. pisałam
'z dziećmi' a w innych przypadkach wpisywałam imiona dzieci. starałam sie wpisywać osobę towarzyszącą z imienia i nazwiska ale zawsze kobietę pierwszą.

ALE NARODZIŁ SIE PROBLEM - NAWET CIEKAWY :):)

MOJE NAZWISKO TEZ SIĘ NIE ODMIENIA :p

jak sie nie odmienia to w zaproszeniu tez nie odmieniamy

Moje też sie nie odmienia.

A co do wypisywania zaproszeń to ja na pierwszym miejscu pisałam kobietę, a na drugim mężczyznę, nawet gdy prosiliśmy kolegę z żoną.

z mojego doswiadczenia - odmienialam nazwiska, jednej osobie sie to bardzo nie podobalo, nie z mojego ale znajomych - zaprosili kolege z osoba towarzyszaca, ktora byla jego stala partnerka - oboje sie obrazili (zwlaszcza ona) ze jest traktowana w lekcewarzacy sposob, w koncu oni ja znaja. a co do par z innymi nazwiskami, dotyczylo to tylko naszych znajomych i pisalismy tylko imiona - z tego co wiem nikt sie nie obrazil.

jak najbardziej tak - kobieta zawsze na poczatku
chyba ze jest to np. zona szefawtedy np. Jana Kowalsiego z małżonką

Ja bym wpisywała imiona dzieci - to w końcu także Twoi goście...

'' Gdy zapraszamy całe rodziny , wymieniajmy pełne imiona wszystkich jej członków , a nie tylko inicjały: osoby powyżej 18-go roku życia zapraszajmy z osobami towarzyszącymi na oddzielnych zaproszeniach ''
Organizer ślubny

Dori tu mnie zagięłaś, ja napisałam w tym przypadku pierwszą kobietę, a później mężczyznę, ale z drugiej strony szew dla K. to jak kumpel.

Przepraszam za błąd miało być szef.

a jak byście napisały w takiej sytuacji : moja kuzynka ma dwoje dzieci, ma też swojego faceta (ale nie ojca tych dzieci). znam tylko jego imię. jak napisać ? SZ.P. Annę Kowalską z osobą towarzyszącą i dziećmi ? Czy SZ.P. Annę Kowalską z dziećmi i osobą towarzyszącą ? Czy jeszcze inaczej ?

Inne tematy z forum

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

Sukienka (3 odpowiedzi)

Proszę o radę, gdzie kupić sukienkę na wesele?

bielizna ślubna - gdzie kupić? (36 odpowiedzi)

Dziewczyny tak jak w tytule, gdzie najlepiej w trójmieście dobrać bieliznę ślubną? macie może...