Jak powiadomić gości,że nie chcemy prezentów tylko pieniądze ?

Temat dostępny też na forum: Wesele
Witam,
mam problem, nie wiem jak powiadomić gości,że nie chcemy prezentów (mamy całe mieszkanie urządzone) że, będziemy bardziej zadowoleni z pieniędzy?
Proszę o radę jak należałoby powiadomić o tym Sz. gosci by nikogo nie urazić ?

dziękuję
Ania
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Jak powiadomić gości,że nie chcemy prezentów tylko pieniądze ?

Aniu,

Są specjalne wierszyki, które wpisuje się do zaproszeń.
Może być np. taki:

Goście nasi ukochani
My już w domu wszystko mamy
chcecie nam cos podarować
dajcie śwince sie radować.

albo taki wierszyk:

Pragnąc przełamać tradycje stare,
by nie mieć na przykład żelazek parę
i zaoszczędzić przemiłym gościom
łamania głów nad prezentów mnogością
podpowiadamy: mile widziany i bardzo wygodny
będzie bilecik ze znakiem wodnym.

albo powiedz gościom, że chcesz pieniądze :-)

my pisaliśmy zaproszenia sami (komputerowo) i jezdziliśmy do wszystkich gości osobiście i tak sie składało ze sie nas pytali co byśmy chcieli to i powiedzeliśmy ze mile widzane sa pieniadze na wykończenie naszego gniazdka. ale i tak sie trafiły prezenty (wiencej było pieniedzy) z których jesteśmy bardzo zadowoleni bo sie nam pszydają.
pozdrawiamy

Witam, moje zdanie jest takie - nigdy, przenigdy nie odważyłabym się powiedzieć, że chcemy pieniądze zamiast prezentów!!!!!!!! Uważam to za nietaktowne i baaardzo nieładne. Przecież nie każdego stac aby włożyc Wam do koperty odpowiednią sumę - w dzisiejszych czasach nie wkłada sie 100 zł do koperty ....... goście moga być zakłopotani taką prośbą i może woleliby jadnak dać prezent . Uważam,że decyzja powinna należeć do nich a Wy powinniście być zadowoleni z każdego prezentu bo nieraz ważniejsze jest samo przybycie na Wasz ślub niż podarowane prezenty. Zaznaczam,że ja juz jestem po weselu i nawet do głowy mi nie przyszedł taki pomysł ..... ale cóz przecież i tak zrobicie jak uważacie ..... życzę wszystkiego dobrego i udanego wesela ... pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

a ja myślę, że to nie wstyd, każdy daje ile ma. Ja osobiście dawałam już 100 zł kilka razy i żadnego problemu nikt z tego nie robił, a nawet bardzo dziekowali. Dajesz tyle na ile Cię stać. Myślę, że jest to bardzo fair, że się mówi o pieniądzach, zresztą większość ludzi sama się pyta co byśmy chcieli więc szczerze odpowiadamy, że pieniądze, bo zbieramy na mieszkanie...ale każdy ma swoje zdanie oczywiście...pozdrawiam :o)

nasi goście sami się pytali co wolimy, prezent czy pieniądze, wydaje mi się, że w tych czasach to normalka, owszem jak ktoś bardzo chciał kupic prezent to kupował, z reguły te osoby pytały co się nam przyda, bo wiedziały, że od dawna mieszkamy razem i większość rzeczy mamy, no i dostaliśmy b. fajne rzeczy, ale większość osób podarowała pieniądze
wszystkim mówiłam, że ważne jest dla na ich przybycie, a nie prezent, ale wiadomo, że ludzie czuliby się głupio gdyby nić nie dali, czemu im tego nie ułatwić mówiąc po prostu o pieniądzach?

Ja byłam ostanio w sytacji gdy wreczono mi zaproszenie na slub wraz z wierszykiem o "znaku wodnym" Powiem szczerze.... nie wiem czy bardziej było mi głupio czy przykro - z tego powodu iż nie było sznas na to bym mogla włożyc do tej koperty nawet te 100 zł....
Zupełnie inczej sie odbiera się informacje iz młodym najbardziej przydadzą się pieniądze wyrażone w swobodnej rozmowie, a zupełnie inaczej "dyrektywę" na zaproszeniu.

> Zupełnie inczej sie odbiera się informacje iz młodym
> najbardziej przydadzą się pieniądze wyrażone w swobodnej
> rozmowie, a zupełnie inaczej "dyrektywę" na zaproszeniu.

zgadzam się z Tobą! Te wierszyki są zabawne, ale sami napewno nie umieścimy ich na zaproszeniach!

Wszystkich mile zapraszamy
na wiadomość też czekamy
niejasności nie ma cienia
gdy sa słane potwierdzenia.
Prezent to jest zawsze kłopot
czy ma zegar być czy robot?
By nie pisac długich książek
młodzi prosza o pieniążek.

A my chyba umieścimy :) ale to nie jest dyrektywa :)!!!!!to jest po prostu dowcipny wierszyk dla tych, którzy się wahają co kupić, albo dla tych, którzy się wstydzą spytać :) !! nie wiem czy lista prezentów miała by l;epszy wydźwięk!! szczerze mówiąc, to dla mnie wystarczającym prezentem będzie jeśli goście do mie przyjdą i będą się dobrze bawić :) i że w ten dzień będę mogła być z całą rodziną, przyjaciółmi i bliskimi mi ludźmi :)

Witch!!!
bravo!!!
jestem tego samego zdania, najwazniejsze że będa z nami, a czy dadza i co dadza to mnie to pikus :))))

meg

Może być jeszcze taki wierszyk:

Szanowni Goscie jak sami wiecie
Nic tak nie cieszy na calym swiecie
Jak dzwiek dukatow w skorzanej kiesie
Wiec niech nam nikt prezentow nie niesie

Albo taki:

Goscie nasi ukochani
My juz w domu wszystko mamy
chcecie nam cos podarowac
dajcie swince sie radowac.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja oprócz wierszyków zamierzam umieścić na zaproszonku nasze foto :) żeby nie doznali szoku ;)w końcu nie wszyscy z rodzinki nas widzieli!!!!!

Inne tematy z forum

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (218 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...

dobry...i nie drogi dentysta (53 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...